Door druiven te snoeien en krenten krijgt deze mooie grote trossen. Snoeit en krent u niet, dan is de kans groot dat de vruchten klein blijven. Als u een druif in de tuin hebt, zullen de trosjes in juni al goed te zien zijn en zullen de druiven snel opzwellen.
Wil je liever niet speciale meststof gebruiken voor je druiven, dan kun je als alternatief veel compost en gedroogde koemest gebruiken. Daarbij moet je ook groenkalk gebruiken voor het beste resultaat. In dat geval moet je wel eerst de kalk in de grond werken (met water) en twee à drie weken later bemesten.
Water geven
Geef de druif één keer per week water. Als je een druif gaat planten moet je de grond ook heel vochtig maken. Bij warme dagen kun je het beste twee keer per week water geven. Ook in de winter moet de grond vochtig blijven.
Bemest een druif ieder jaar, vanaf het eerstvolgende jaar nadat u geplant heeft. Het eerste jaar hoeft u dus niet te bemesten, omdat de plant dan toch maar rustig wortelt (dit moet je niet opjagen). Bekalken mag dus in januari/februari, bemesten in begin maart.
Wat gebeurt er wanneer je in de lente zou snoeien? De reden dat je een druivenplant niet snoeit in de lente, is omdat het houtgewas dan zou gaan bloeden. Met het bloeden van planten bedoelen we groot vochtverlies uit de snoeiwonden. Dit bloeden kan zo sterk zijn dat de plant sterk verzwakt of zelfs doodbloedt.
In het voorjaar kan de druif bemest worden met bijvoorbeeld gedroogde koemest (iets verzurend) of bloed- of beendermeel (voor meer kalk in de grond). De meststof moet in ieder geval veel calcium en kalium bevatten. Bij een tekort aan voedingsstoffen (of te weinig zonuren) komt de vruchtzetting niet goed op gang.
Een druif kun je het beste twee keer per jaar snoeien: in de zomer (inkorten van de lange scheuten) en in de winter. Wacht bij de wintersnoeibeurt tot al het blad is gevallen, meestal is dat rond begin december.
Druiven houden van een kalkrijke grond. Deze voeding is uniek doordat er kalk in de korrels is verwerkt. Daarnaast hebben druiven behoefte aan veel kali. Kali zorgt voor stevige planten en een goede weerstand tegen ziektes, schimmels en vorst, ook dit is aan deze meststof toegevoegd.
De druif houdt van de zon en van niet teveel wind. Tegen een muur of schutting op het zuiden is daarom een prima plek. Druiven houden van kalkrijke, humusrijke en kleiachtige grond en niet van natte voeten. Geef de druif ook voldoende ruimte, want hij kan flink groeien!
Hoe langer ze blijven hangen, des te zoeter worden de druiven. Er is echter ook kans op beschadiging door schimmels, wespen of vogels. Probeer de trossen zo gezond en gaaf mogelijk te oogsten, het liefst bij droog en zonnig weer. Verwijder aangetaste of opengebarsten bessen direct.
Net zoals tomaten, moet je ook druiven 'dieven'. Dat betekent dat je scheuten uit de bladoksels verwijdert. Met de voorjaarssnoei heb je de druiven op een specifiek punt gesnoeid. In de 'oksel' van het blad dat aan het eind overblijft, komen nieuwe scheuten.
De takken die je niet vastzet, snoei je weg. Knip daarna de zijtakjes op de hoofdranken tot 10 cm weg. De jaren daarna knip je alle uitlopers die druiven hebben gedragen tot op 3 cm terug. Deze teruggeknipte takjes lopen in het voorjaar weer uit en vormen nieuwe scheuten die vrucht zullen dragen.
- Te natte en/of te koude grond in het voorjaar. - Verzwakte plant door onvoldoende voedingsstoffen of door een aantasting van de pokkenmijt. - Slechte standplaats. Een noorden en westenmuur zijn voor de meeste druivenrassen niet bruikbaar.
Een handje vol voor een druivenplant of struik is voldoende. Strooi het kalk zo'n 20 cm bij de stam vandaan, want de meeste wortels groeien naar de zijkant. Je druif bemesten is essentieel tijdens het voorjaar. Je kan het best eind maart doen, maar niet te snel na het bekalken.
Een druif heeft naast kalk ook veel voeding nodig. De plant begint te groeien vanaf maart en groeit door tot in september. Tijdens deze lange groeiperiode moet er voldoende voeding aanwezig zijn.
Op de Etna op Sicilië staan planten van meer dan 200 jaar oud. Lang had een druif in Alto Adige het record in handen. In kasteel Katzenzungen bij het plaatsje Prissiano staat een struik van meer dan 350 jaar oud. Nu is er naar alle waarschijnlijk een nog oudere gevonden in Slovenië.
Druiven planten en water geven
En geef de plant ook regelmatig water. De druivelaar zit door de verplanting in de 'stress', en heeft water nodig om aan te groeien. Hoeveel water je moet geven is afhankelijk van het weer en de soort grond waar de druivenplanten in staan.
Vermoedelijk is het aantal trossen voor de jonge planten nog iets te veel. Een te droge grond of grond die teveel meststoffen (o.a. patentkali) bevat kan dat ook veroorzaken.
Druiven schimmel kan voorkomen in je druivenstruik, druivenplant of druivenrank. Hij kan letterlijk geteisterd worden door een druiven schimmel. Verschrompelde druiventrossen, slap hangende bladeren, bruine bladeren en trossen, wollig laagje over de druiventrossen en bladeren.
Plant de druif schuin in de grond zodat de ent 10 cm vanaf de muur staat en de wortels 30 cm. De ent moet net boven de grond uitkomen, zorg voor een ruim plantgat zodat de wortels gelijkmatig kunnen worden uitgespreid. Bij pergola's of andere ornamenten kunt u de druivenplant 10 cm van de paal plaatsen.
Het is een eenvoudig hulpje, maar je kunt meeldauw bestrijden door de aangetaste bladeren te besproeien met melk. Meng 40% melk en 60% water en vernevel dit met een plantensproeier op de bladeren. Na een tijdje zie je dat je planten er terug gezonder bij staan.
Er zijn verschillende mogelijkheden om het bloeden van je druivenplant te laten stoppen. Een van de mogelijkheden is om er as op de wrijven. Dit kan as zijn van de open haard of bijvoorbeeld van een sigaar. Dit kun je op de wond smeren en enkele keren herhalen totdat het bloeden stopt.
Het leiden van de druif zal moeten gebeuren met touw. Je kunt in de bouwmarkt touw kopen wat UV- en waterbestendig is. Dit is wit, dun touw, maar sterk genoeg. Hiermee richt je geen schade aan.
Een druif verplaatsen kun je het beste doen na de bloei, als de zomer over is en het blad van de druif is gevallen. Dit zal in het najaar zijn, rond november. In het najaar je druif verplaatsen is het beste voor jouw druif, omdat de druif nu in rust gaat. De sapstromen komen nagenoeg tot stilstand.