Kamertemperatuur Als je een koude biefstuk uit de koelkast in een hete pan doet, schrikt 'ie zo hard dat het 'krimpt'. Dat wil zeggen, het vlees, de spier, trekt samen en dat zorgt voor een taai resultaat. Leg het vlees dus een paar uur voordat je het gaat bakken op een plek waar het op temperatuur kan komen.
Door vlees te laten rusten zullen de vleessappen zich na het bakken weer verdelen door het vlees. Rusten zorgt daarom voor een betere smaak en malser vlees. Vlees kun je simpelweg inpakken in aluminiumfolie en gewoon even laten liggen. Een steak zul je zo'n 5 a 10 minuten moeten laten rusten.
Te koud in de pan betekent een taaie biefstuk. Terwijl de biefstuk op temperatuur komt wrijf je deze in met olijfolie en laat de steak minimaal 10 minuten marineren in de olie. Voor het bakken even de pepermolen openzetten en ruim pepertjes strooien.
Hoe taai vlees is, hangt echter niet alleen af van het bindweefselgehalte, maar ook van de hoeveelheid dwarsverbindingen tussen de collageenvezels. Omdat er als het dier groeit meer dwarsverbindingen tussen collageenvezels ontstaan, wordt het vlees toch taaier. Dwarsverbindingen zijn zeer effectief.
Verwijder de verpakking en dep het vlees droog met keukenpapier. Hierdoor krijg je een beter resultaat tijdens het bakken. Breng de kogelbiefstuk op smaak met zout een half uur voor de bereiding. Dit zorgt ervoor dat weefsel wordt afgebroken in het vlees en zorgt ervoor dat het vlees nog malser wordt.
Vlees dat je moet stoven, zit op en rond de spieren die veel inspanning hebben geleverd. Hierdoor is het stevig en smaakvol. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Zo voorkom je dat de eiwitten 'verstarren' door het temperaruurverschil, dat zorgt juist voor taai vlees.
Taai vlees is eigenlijk een lang en intact stuk spiervezel. Je kan je vlees malser maken door deze spiervezel te breken. Sla erop met een vleeshamer, of gebruik een deegrol of pollepel. Perfect om al je frustraties uit te werken, én om malser vlees te krijgen natuurlijk.
Doe niet al het vlees ineens in de pan: dat heeft tot gevolg dat het vlees staat te koken in plaats van te bakken. Van koken wordt het vlees taai. Braad het daarom beter aan in porties. Elke keer als een portie vlees mooi toegeschroeid is, doe je ze in de andere pan bij de uien.
Rode wijn, azijn en het sap van citrusvruchten
Dit zijn zure vloeistoffen die de spiervezels in het vlees verzachten, ze voegen tevens ook smaak toe aan het vlees. Gebruik de citrusvruchten citroen of limoen. Azijn kan appelcider, balsamico of gewone azijn zijn.
Vochtig vlees spettert als het in aanraking komt met hete boter, en door het vocht koelt de boter meer af dan nodig is. Voordat het vlees in de pan gaat is het slim om het even door de bloem te halen. Het krijgt dan een mooie bruine kleur en de bloem bindt later het vocht wat aan het vlees wordt toegevoegd.
Wil je een gelijkmatig gegaarde biefstuk? Haal het vlees minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het afgedekt op temperatuur komen. Als de biefstuk vacuum verpakt is, haal deze dan ook uit het vacuüm. Zo voorkom je dat het vlees 'schrikt' in de pan en van binnen nog koud is na het bakken.
Hoe bak je een biefstuk? Thomas' eerste tip voor het biefstuk bakken begint bij het begin: de kwaliteit van de biefstuk. Een goed stuk vlees herken je aan een mooie, verse rode kleur en het vlees mag best wat vettig zijn. Thomas: 'Eigenlijk geldt bij biefstuk: hoe meer vet, hoe meer smaak.''
Over de ossenhaasbiefstuk
Waar de 'normale' biefstuk van de rump wordt gesneden, wordt de ossenhaasbiefstuk wordt uit de ossenhaas gesneden: het meest malse deel van de rund. De ossenhaas wordt gesneden van de rug van de rund en bestaat uit 3 delen: de chateaubriand, de biefstuk (oftewel: tournedos) en de filet mignon.
Goed nieuws: bijna ieder stuk rundvlees kun je stoven en het wordt uiteindelijk lekker. Al is het een beetje zonde van een stuk ossenhaas of entrecote… Riblappen, sukadelappen, runderlappen, braadlappen, klapstuk, het kan allemaal.
Je kunt de biefstuk bakken in een bakpan of grillpan. Gebruik altijd een vleestang en geen vork. Gebruik een combinatie van olijfolie en roomboter, olie kan namelijk op hogere temperatuur verhit worden. Haal de biefstuk minimaal een half uur vooraf uit de koelkast.
Zorg er wel voor dat je de temperatuur in de gaten blijft houden. Nadien kan je de steak eventueel opnieuw kort aanbakken in wat olie op een hoog vuur om een krokante korst te krijgen.
5. Bleek + azijn. Het klinkt misschien als een krachtig ontsmettingsmiddel, maar deze twee middelen kun je maar beter nooit met elkaar mengen. “Samen produceren ze chloorgas, wat zelfs in kleine hoeveelheden al voor hoesten, ademhalingsproblemen en brandende, waterige ogen kan zorgen”, aldus Forte.
Verschillende soorten azijn geven vlees een malse textuur en een lekkere smaak. Denk aan appelazijn, balsamico of wijnazijn. Het breekt collageen en proteïne af, waardoor het meer sappen toelaat. Laat het wel enkele uren intrekken voor een goed stuk vlees.
In diverse bereidingen kan je azijn vervangen door citroen- of limoensap. Uiteraard zal dit wel zorgen voor een smaakverschil.
Braad het vlees goed aan
Pas wel op: alleen de buitenkanten moeten goudbruin kleuren, het vlees mag nog niet garen binnenin. Kruid het met peper en een beetje zout. Doe niet al het vlees ineens in de pan: dat heeft tot gevolg dat het vlees staat te koken in plaats van te bakken. Van koken wordt het vlees taai.
Welke soorten rundvlees vallen bij de bereiding niet uit elkaar, zoals bij draadjesvlees gebeurt? In het algemeen geldt dat de mate van gaarheid van invloed is op 'het uit elkaar vallen' zoals bij het draadjesvlees. Een baklap of een entrecote wordt als het goed is niet door en door gegaard en valt dan ook niet uiteen.
Stoofpotjes blijven lekker sappig als je ze onder deksel bereidt. Gebruik hiervoor best een cocotte van keramiek of gietijzer. Bereidingen die urenlang duren, zoals vleesbouillon bijvoorbeeld, kun je best onder deksel bereiden zodat er niet te veel vocht verdampt en je bouillon niet te geconcentreerd wordt.
Baking soda, bijvoorbeeld, kan je een 30-tal minuten laten intrekken in het vlees. Maar ook verschillende vruchten bevatten enzymen die je vlees extra mals maken. Ananas, kiwi en papaja (gepureerd) helpen bij het afbreken van spiervezels in het vlees. Ook ander zuur fruit, citroensap of karnemelk kan helpen.
Met deze truc wordt je vlees nog malser
Het trucje wordt vaak in de Aziatische keuken gebruikt en vandaar dat vlees bij de Chinees vaak malser lijkt. Door het aanbrengen van baking soda op het vlees kunnen de eiwitten minder goed aan elkaar binden en hierdoor wordt het vlees dus zachter en malser.
Laat het vlees 15 tot 20 minuten inweken. Door de baking soda worden de spiervezels afgebroken en krijgt het vlees een veel zachtere structuur.