Tips voor het vergroten van motivatie
- Manier van werken controleren. Op het moment dat je een goede manier hebt ontwikkeld en iets terugkrijgt voor de energie die je erin stopt, zal je voortaan meer onbewust gemotiveerd zijn. - Belangstelling voor een onderwerp opwekken.
Gebrek aan motivatie: Een gebrek aan motivatie kan worden veroorzaakt door depressie. Ook andere psychische aandoeningen, zoals stress en hoge en lage lichamelijke opwinding, kunnen je motivatie verzwakken.
In het kort: de intrinsieke motivatie van leerlingen kan gestimuleerd worden door in te spelen op de basisbehoeften autonomie, relatie en competentie. Dit kan door een positieve leeromgeving te creëren, leerlingen uit te dagen en hen te ondersteunen.
Je loopt steeds weg van dingen
Je streefde ernaar om weg te raken uit iets, maar dat is nu beter. En omdat je niet hebt geleerd om naar iets toe te werken, weet je nu niet meer waarheen. Dat gebeurt vaak met kunstenaars: ze beginnen vanuit een pijn, een frustratie of een boosheid, en creëren om daarvan weg te raken.
Waarom jij af en toe (of heel vaak) geen motivatie hebt, hangt geheel af van wat je tegen jezelf zegt. Is jouw interne dialoog er één van een 'perfectionist' (“dit moet beter!”) dan klinkt de oplossing heel anders dan wanneer je jezelf te 'soft' toespreekt (“ik weet niet of dit je gaat lukken, hoor”).
Tip 1.
Wil je bijvoorbeeld veel gewicht verliezen, een marathon lopen of je conditie verbeteren, stel dan ook tussendoelen op. Hierdoor blijft elk doel haalbaar en realistisch. En elke keer dat je zo'n doel bereikt hebt, word je weer extra gemotiveerd om verder te gaan.
Motivatie is het gevoel dat je aanzet tot het beginnen én afmaken van een taak. Of nog ruimer, dat je aanzet tot bepaald gedrag. Met dat gedrag denk je iets te krijgen dat je nodig hebt. Of iemand gemotiveerd bezig is met een taak, kun je meestal aan de buitenkant wel zien.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Plan je dag: Begin de dag zoals je altijd doet; zet je wekker, sta op en volg je dagelijkse routine. Probeer op een vaste tijd te beginnen met werken. Zorg voor een goede planning: stel jezelf duidelijke taken en baken je tijd af. Neem vaak een korte pauze: door regelmatig pauze te nemen houd je het werk beter vol.
Niet meer willen werken kan verschillende oorzaken hebben. Voel je je diep ongelukkig door je werk? Bespreek je gevoelens met een vertrouwenspersoon op je werk, je huisarts of met iemand in je omgeving. Praten helpt om erachter te komen waar deze gedachten vandaan komen en wat je eraan kunt doen.
Angst voor reacties van anderen, angst om het niet goed te doen. Een laag zelfbeeld waardoor je jezelf niet waardevol vindt voor anderen of de maatschappij. Daardoor voel je je ook niet geroepen om iets te betekenen voor een ander. En dus doe je geen nuttige dingen waar je je goed over zou kunnen voelen.
Alle zaken waar je goed in bent of die je helpen om het beter te doen in het leven zijn jouw sterke punten en dingen die verbetering nodig hebben of je beperken om jouw beste zelf te zijn worden beschouwd als zwakke punten.
Motivatie is het geheel aan redenen waarom iemand zich tot bepaald gedrag kan zetten. Iemand is dus gemotiveerd als hij of zij redenen heeft om iets te gaan doen, of niet te doen.