Het bakken van de kroketten doe je best in de frituur in arachideolie van 180 graden. Bak niet te veel kroketten samen: als ze tegen elkaar komen, bestaat de kans dat ze openbarsten. Bak de kroketjes tot ze mooi goudbruin zijn.
Als er vocht in je vulling of korst zit, zal je kroket openbarsten. Iets wat je uiteraard wil vermijden tijdens het kerstdiner!
Dit komt omdat er bijkroketten voor in de frituur minder paneermeel omheen zit. In heet olie schroeit dit snel dicht, maar in de Airfryer loop je de kans dat de inhoud er een beetje uitloopt.
Diepgevroren kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 7 à 8 minuten. Ontdooide kroketten: laat ze een halve dag in de koelkast ontdooien onder een handdoek. Bak ze vervolgens op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten.
Als je zelfgemaakte bitterballen of kroketten openklappen tijdens het frituren kan dat verschillende oorzaken hebben. De meestvoorkomende is het feit dat de vulling te heet wordt. Dit kan komen doordat de temperatuur van de olie te heet is. Vertrouw dan ook vooral niet blindelings op de temperatuurknop van je friteuse.
Volgens een woordvoerder van VWA komt het vaker voor dat kroketten of bitterballen 'ontploffen'. Dan is er tijdens het productieproces waterdamp in de vulling terechtgekomen. Na een melding van de producent doet VWA altijd een onderzoek. Consumenten krijgen hun geld terug als zij de snacks naar de winkel terugbrengen.
Uit de diepvries in de frituur: olietemperatuur op 175 graden, bitterballen, minikroketten en grote kaaskroketten 5 minuten, grote garnaalkroketten 7 minuten, grote kalfskroketten 8 minuten.
In de oven: verwarm je oven voor op 50 °C en zet er de afgebakken kroketten in. Zo blijven ze warm, maar ze zullen wel niet meer zo knapperig zijn. Warm afdekken: leg de gebakken kroketten naast elkaar in een kom en dek ze af met aluminiumfolie. Leg er dan een in 2 gevouwen keukenhanddoek op.
Ontdooide producten mag je nooit weer invriezen.
De makkelijkste manier is om ze te frituren op 180 graden totdat ze een goudbruine korst hebben. De minder makkelijke manier, die ik natuurlijk heb gevolgd, is door de kroketten in een pan te bakken. Giet wat olie (bijv. zonnebloemolie) in een pan.
Het is belangrijk dat u de producten direct na ontvangst in de diepvries legt. Zo kunt u er op rekenen dat de kwaliteit goed blijft. Frituur de bevroren kroketten 8 minuten op 175 graden of in de airfryer 11 minuten op 195 graden. Kroketten NIET ontdooien.
Voor gewone kroketten in de airfryer te bakken zijn de baktijden ongeveer hetzelfde voor elk merk, er is wel een verschil tussen bevroren kroketten en kroketten die al ontdooid zijn, hieronder de baktijden: Aardappelkroketten: (bevroren) 14 minuten op 200°C. Aardappelkroketten: (ontdooid) 10 minuten op 200°C.
winnaar: Van Dobben Oven Croquetten, € 4,99/4 stuks
De testwinnaar en favoriet van zowel Van der Linden en Meneer Wateetons, die ze betitelt als een uitstekende kroket met een romige vulling die veel vlees bevat. Rutjes is enthousiast over de mooie krokante (wel wat rode) korst, al kan de vulling wat hoger op smaak.
1 Verwarm de heteluchtoven voor op 220°C. 2 Plaats de bevroren kroketten op een ovenrooster. Gebruik geen bakpapier of ovenschaal voor het beste bakresultaat en plaats een opvangplaat onderin de oven zodat de oven schoon blijft. 3 Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de kroketten in 14-16 min.
Bak de kroketten 5 minuten in de friteuse, voorverwarmd op 180°C. Leg er niet te veel tegelijk in de frituurolie, want dan zakt de temperatuur snel en gaan de kroketten toch weer uit elkaar vallen.
Als je je kroketten wilt invriezen, moet je ze wel dubbel paneren om te voorkomen dat ze barsten bij het frituren. Ook als je je kroketten niet ingevroren hebt, maar ze toch steeds barsten, is het aangeraden om meer paneermeel te gebruiken.
Laat daarom voedingswaren nooit bij kamertemperatuur ontdooien. Een voedingsmiddel dat na ontdooien opnieuw wordt ingevroren bevat meer bacteriën dan daarvoor en deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel opnieuw wordt ontdooid.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Bij aardappelkroketten is de smaak juist beter als ze wel bevroren zijn. Bij garnalenkroketten speelt de voedselveiligheid een grote rol. Op de verpakking van de supermarkt- kroketten staat juist dat ik ze bevroren moet frituren.
Kroketten kun je direct vanuit de vriezer frituren of in de oven/airfryer bakken.
Hoe lang kun je kroketten bewaren? Kroketten kun je 12 maanden in de vriezer bewaren.Verse of net ontdooide kroketten kun je twee dagen maximaal in de koelkast bewaren.Een gebakken kroket kun je nog één dag in de koelkast bewaren, en eventueel weer opwarmen in magnetron of airfryer.
Bewaar je frituurpan (zeker bij vorst) liever niet in een onverwarmde schuur. Niet alleen is het de vraag of je frituur de vorst wel goed kan weerstaan, ook kan het vloeibare vet bevriezen. Je kunt een frituurpan zodoende beter op een iets warmere plek bewaren.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Kan ik Kwekkeboom Oven & Airfryer artikelen ook in de magnetron of frituurpan bereiden? Nee, Kwekkeboom Oven & Airfryer producten kunnen alleen in de oven of Airfryer worden bereid.