Zoute loogbroodjes. Rogge is een heel andere graansoort dan tarwe. Om er brood van te kunnen maken, gebruiken de Duitsers een speciaal zuurdesem. Dat levert het stevige, voedzame en lang houdbare brood op, dat onze oosterburen graag eten.
Het vezelgehalte van rogge is het hoogst van alle gangbare granen. Typisch roggebrood bevat ongeveer drie keer zoveel vezels als wit tarwebrood, voornamelijk omdat het zetmeelrijke endosperm van rogge twee keer zoveel celwandcomponenten bevat dan tarwe. Ook wordt rogge doorgaans gebruikt als volkoren graan, in tegenstelling tot tarwe.
"Met roggebrood maak je een gezonde keuze; het levert relatief weinig calorieën, en daarentegen veel vezels en voedingsstoffen als vitamine B6, zink en ijzer. Zelfs ietsje meer dan een volkoren(tarwe)boterham.
Duitse bakkers gebruiken relatief veel rogge in hun desembrood en laten het deeg rijzen op lage temperaturen.Zo komen er meer azijnzuren vrij. Nederlandse bakkers laten het deeg over het algemeen op hogere temperaturen rijzen, zodat er melkzuren bijkomen. Deze geven het brood een zoetere smaak.
Een typisch Duits brood is de Oberländer. Het is een stevig brood met roggemeel en een zuurtje door het gebruik van karnemelk óf desem.
Ik eet liever alleen boter . Leberwurst kan ook lekker zijn of Frischkäse met wat plakjes komkommer en een snufje kruidenzout. Hoe steviger het brood is en hoe fijner de korrel, hoe meer ik naar hartig beleg grijp. Als het brood grof is, kies ik alleen voor boter en soms zelfs zoete toppings zoals honing of jam.
Van zuurdesembrood wordt gezegd dat het extra gezond is, omdat het op een natuurlijke manier fermenteert. Hierdoor komen er stoffen vrij die voor het lichaam ook nog eens makkelijker op te nemen zijn. Maar of zuurdesembrood hierdoor echt gezonder voor je is, is niet aangetoond.
De Letse roggebakkers, die door veel Europeanen als de beste ter wereld worden beschouwd, staan bekend om hun donkere, stevige broden, complexe zoet-zure smaakprofielen en eeuwenoude technieken om de eigenaardige chemische samenstelling van rogge te beheersen.
Omdat Speltbrood / Dinkelbrot het dichtst bij de Nederlandse broodsoorten ligt staat er op verzoek voor de gasten van de vakantiehuizen iedere ochtend een vers zelfgebakken broodje voor de deur.
Dreikornbrot/Fünfkornbrot (drie/vijf granenbrood ): Deze variaties van volkorenbrood moeten wel tot de gezondste broodopties in Duitsland behoren. Gemaakt met variaties van tarwe, rogge, gerst, haver en maïs, kan het worden gegeten voor ontbijt, lunch en diner, en is het vooral lekker bij soep.
Een van de belangrijkste voordelen van roggebrood is het hoge vezelgehalte. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering, omdat ze helpen het voedsel door de darmen te verplaatsen en constipatie te voorkomen.
Voor roggebrood wordt echter vaak juist geadviseerd om het in de koelkast te bewaren. Vooral wanneer het om bijvoorbeeld Fries roggebrood gaat. Dit brood bevat meer vocht waardoor het sneller kan gaan schimmelen.
Voordat tarwebrood de belangrijkste soort brood werd in Nederland, was roggebrood onderdeel van de hoofdmaaltijd. Maar elke dag een sneetje roggebrood eten is geen slecht idee. Op een aantal punten is roggebrood zelfs gezonder dan volkorenbrood. Er zitten bijvoorbeeld meer vezels in en minder koolhydraten.
Kan de gezondheid van het hart verbeteren
Het toevoegen van roggebrood aan uw dieet kan verschillende aspecten van de gezondheid van uw hart verbeteren. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de consumptie ervan verband houdt met een lager niveau van risicofactoren voor hartziekten.
Deze worden meestal belegd met kaas of vlees, soms ook met hardgekookte eieren of groenten als sla en komkommer erbij. Voor een zoet broodje kan gekozen worden voor beleg zoals jam of chocoladepasta. Naast brood is ook kwark en yoghurt een populaire optie voor het ontbijt in Duitsland.
Roggebrood bevat in vergelijking tot andere broodsoorten wat minder calorieën en is hoog in vezels. Zeker het donkere roggebrood. In donker roggebrood zitten ietsje meer suikers, maar daarentegen ook relatief veel ijzer, vitamine B6 en vezel. Gezonde kost dus.
Zoute loogbroodjes. Rogge is een heel andere graansoort dan tarwe. Om er brood van te kunnen maken, gebruiken de Duitsers een speciaal zuurdesem. Dat levert het stevige, voedzame en lang houdbare brood op, dat onze oosterburen graag eten.
Duits brood is anders dan alle andere soorten brood die in Europa bekend zijn. Het is donker, taai en compact, en bestaat voornamelijk uit hele granen, zoals rogge, spelt en gierst . Tarwe neemt een ondergeschikte positie in vergeleken met andere landen, waar het de dominante graansoort is, wat resulteert in lichtere, wittere en zetmeelrijkere (en minder gezonde) broodsoorten.
Altamura-brood zou – volgens inwoners van Altamura en omstreken – het lekkerste brood ter wereld zijn. Dat is nogal een statement. Daarom zochten we alles over het Altamura brood uit. Want pane di Altamura blijkt inderdaad nogal smakelijk!
De roggebroden die de reis naar Amerika overleefden, waren de broden die het beste geschikt waren voor de Amerikaanse omstandigheden. Het ging om broden met een laag roggepercentage die profiteerden van de lage kosten en de eenvoudige verwerking van de overvloedige tarwe die de Europese Joodse bakkers aantroffen toen ze hier aankwamen.
Vooral Fries roggebrood is 100% volkoren. Het wordt namelijk gemaakt van de hele roggekorrel. Bij de lichtere soorten roggebrood zit er dus (vaak ook volkoren) tarwemeel bij.
Het blijft erg moeilijk te vinden – vrijwel overal in de VS. Waarom? Het is te ingewikkeld (en voor commerciële bakkerijen duur) om de roggezuur te maken die de smaak van dit brood definieert .
Vitaminen, eiwitten en gluten
Gluten zijn eigenlijk een soort ballonnetjes. Ze houden lucht vast. Daarom is brood ook zo lekker luchtig. Het meeste brood dat we kennen bestaat vooral uit tarwebloem.
Waldkornbrood is een meergranenbrood en staat erom bekend om nog donkerder te zijn dan volkorenbrood. Meergranenbrood kan gemaakt zijn van volkorenmeel of bloem (of een mix), maar bevat ook andere graansoorten zoals gerst, mais, spelt, rijst en boekweit. Deze graansoorten zorgen voor een rijkere smaak aan het brood.
Het voordeel van zuurdesembrood voor je darmen
Zuurdesembrood bevat minder fructanen dan tarwe. Vooral zuurdesem speltbrood bevat veel minder van die fructanen. Die fructanen zorgen juist vaak voor onrustige darmen. Als jij daar ook last van hebt, dan kan het helpen om je brood te vervangen door zuurdesem speltbrood.