Beginnende bij een tuinhuis in een gemiddelde tuin waar gereedschap in moet komen waarbij een grasmachine en kruiwagen de grootste attributen zijn, zal een afmeting van 350cm X 250cm wel volstaan. in een kleinere stadstuin kan zelfs 300cm x 200cm de ideale grootte zijn.
Je tuinhuis of bijgebouw mag maximaal 40 m² oppervlakte innemen. Groter kan, maar dan zal je een stedenbouwkundige vergunning moeten aanvragen. Opgepast voor de berekening van de totale oppervlakte: de oppervlakte van reeds bestaande bijgebouwen moeten afgetrokken worden van je nieuwe bijgebouw of tuinhuis.
In veel gevallen kunt u een blokhut of tuinhuis plaatsen zonder een omgevingsvergunning aan te vragen. Een van de voorwaarden is dat uw tuinhuis niet hoger mag zijn dan 3 meter en u deze niet gebruikt als slaapkamer of keuken. De totale oppervlakte van 'bijbehorende gebouwen' mag niet meer zijn dan 30m2.
Over het algemeen geldt de regel dat wanneer de blokhut meer dan 10 m2 is, deze minimaal één meter van de erfgrens met uw buren moet worden geplaatst. Gaat u een tuinhuis kopen, dan raden we u aan om bij uw gemeente de regels en richtlijnen voor de bouw van blokhutten te controleren.
De gemiddelde kostprijs van een tuinhuis schommelt rond de 2.000 euro. Prijzen variëren echter sterk. Een klein zelfbouw tuinhuis heb je al vanaf 500 euro, terwijl je voor een uitgebreid luxetuinhuis snel aan een kostprijs van 7000 euro of meer zit. Een tuinhuis kopen doe je niet elke dag.
Je Opstalverzekering is er voor alle zaken die vastzitten aan je woning of op jouw grond staan. Dit is dus niet alleen je woning zelf, maar ook je schuur, tuinhuisje, overkapping of schutting.
– Is uw blokhut of tuinhuis niet hoger dan 3 meter en gebruikt u deze niet als slaapkamer of keuken, dan heeft u geen bouwvergunning nodig. – Indien het totale oppervlak van uw blokhut of tuinhuis minder dan 30m2 is dan mag deze ook zonder bouwvergunning geplaatst worden.
Elk tuinhuis heeft behoefte aan een vaste basis op een vlakke ondergrond, wat meestal wordt verzekerd door een goede fundering. Bij zeer kleine gereedschapsschuren kan het soms voldoende zijn om de vloer te egaliseren en te verdichten, maar ook deze staan veiliger op een betonnen plaat of een rechte stoep.
Zodra u uw tuinhuis gaat gebruiken voor (vaste) bewoning, wordt het vaak een ander verhaal. Voor een tuinhuis met logeer- of woonbestemming heeft u meestal wél een vergunning nodig. Dit kan echter per gemeente verschillen. Het is daarom verstandig dit na te vragen bij uw eigen gemeente.
Bovendien is een slaapkamer als tuinhuis ook een unieke manier om je tuin in te richten. Met een MUBE kun je niet alleen genieten van meer ruimte, maar ook van een prachtige, functionele en duurzame uitbreiding van je woning.
De nokhoogte van het tuinhuis mag niet hoger dan drie meter zijn; Het zij- of achtererf mag voor niet meer dan de helft bebouwd zijn; De totale oppervlakte aan vergunningsvrije bijgebouwen op uw terrein mag in totaal niet meer dan 30 m2 zijn; U mag alleen vergunningvrij bouwen bij een permanente woning.
De maximale nokhoogte van uw tuinhuis is 3 meter, gemeten vanaf het omliggende terrein, dus uw tuin in de meeste gevallen. Uw erf mag niet voor meer dan de helft worden volgebouwd met bijgebouwen.
Een tuinhuisje gaat gemiddeld tien jaar mee, afhankelijk van het materiaal natuurlijk.
Maximaal op 30 meter afstand van je woning
Je tuinhuis of bijgebouw moet binnen 30m afstand van je woning staan en moet 3m van de perceelsgrens blijven als het in een zijtuin geplaatst wordt.
Op een bebouwingsgebied gelijk aan of kleiner dan 100m2 mag je 50% bouwen. Dat is dus niet heel lastig te onthouden. Bij een gebied van 90m2 mag je dus 45m2 en bij een gebied van 30m2 mag je 15m2 bouwen. De oppervlakte die je mag bebouwen is 50m2 bij een gebied groter dan 100m2 en kleiner of gelijk aan 300m2.
De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet groter zijn dan 30 m²; De totale oppervlakte van je terrasoverkapping of veranda mag niet meer bedragen dan 50% van de totale oppervlakte van je tuin; Een terrasoverkapping kan niet als zelfstandige verblijfplaats worden gebruikt.
De minimale diepte voor een normaal tuinhuis is 10 centimeter.Bij zwaardere toepassingen kan dit oplopen tot 15-20 cm. Let er wel op dat dit afhankelijk is van de kwaliteit van de ondergrond. De randen moeten altijd dieper uitgegraven worden zodat er een vorstrand ontstaat.
U kunt uw blokhut plaatsen op 3 manieren, als het gaat om de fundering: Zwevend op 6x6 cm piketpalen (gebruik dan onze 4x20, 5x20 of 5x15 azobe balken);Op een tegelvloer van 50x50 of 60x60 betontegels of beton gestorte vloer; (met funderingsbalken). POPULAIR.
Wij adviseren minimaal 10 cm dikte.Bij zwaardere toepassingen 15-20 cm dikte aanhouden. Kies ervoor om het uit storten te doen met kruiwagen of bestel een betonpomp mee (meestal met maximaal 24 meter slang).
Als je zonder vergunning een schuurtje wilt bouwen tegen de erfgrens, dan mag het dak van de schuur maximaal 3 meter hoog zijn. Hoe hoog mag een overkapping zijn op de erfgrens? Wil je zonder vergunning een overkapping tegen de erfgrens plaatsen, dan mag deze maximaal 2 meter hoog zijn.
Een blokhut valt onder de bijgebouwen. Hier zijn specifieke regels voor. Die zijn anders dan de regels voor aanbouw of uitbouw. Bijgebouwen staan immers los van de woning.
In de Bouwverordening is bepaald (en ook in de Algemene Wet Bestuursrecht) dat de Gemeente handhavend mag optreden. Slopen of bouwen zonder vergunning of in afwijking van de vergunning kan een strafbaar feit opleveren. De maximale straf is hechtenis van maximaal vier maanden of een geldboete van maximaal € 4.500,–.