In de meeste recepten voor zoete popcorn lees je dat er ook extra boter over de popcorn gegoten wordt. Zelf vind ik dat niet zo nodig. De popcorn wordt al in olie gepoft, de suiker blijft er daardoor prima aan plakken.
Bereiding sticky sweet popcorn
Schud de kookpot goed, zodat elke maiskorrel genoeg olie heeft. Giet er daarna meteen ook de kristalsuiker bij en laat de popcorn rustig poffen. Als alle popcorn gepoft is, haal je het van het vuur en roer je meteen goed door de popcorn, zodat ze niet begint te plakken.
Popcorn is gepofte suikermaïs. Je gebruikt voor popcorn gedroogde maïskorrels. Popcorn maken: Zet een grote pan op het vuur en schenk er een dun laagje zonnebloemolie in.
Wil je je popcorn kruiden met een beetje zout? Hussel dan meteen 60 ml olijfolie door de popcorn en bestrooi met het zout. Het zout blijft dan lekker plakken aan je popcorn en dat is precies wat je wil.
Popcorn maken in een pannetje in leuk voor thuis, maar in bijvoorbeeld bioscopen gebruiken ze liever dit soort popcornmachines. Het werkt hetzelfde eigenlijk alleen kun je veel meer popcorn in 1 keer maken. Beetje olie erin, maiskorrels erbij, dekseltje erop.Na 2 minuten beginnen die maiskorrels te poppen.
Met deze techniek heb je dar nooit meer last van én wordt je popcorn knapperig als maar kan. De standaard manier is om een dun laagje olie of boter in een pan te verwarmen, hier de popcorn in te doen en de pan te verwarmen. Met de deksel erop natuurlijk. Wachten tot alle popcorn is gepopt en klaar bent je.
De suiker die op de popcorn zit is eigenlijk caramel. Je maakt de popcorn. Dan zet je de pan weer op het vuur, en doet er een dun laagje suiker in. Op het moment dat dat vloeibaar wordt, en iets begint te kleuren haal je de pan van de hitte.
Voedingsstoffen popcorn
Popcorn is rijk aan granen en vezels. Sterker nog, een portie popcorn bevat meer dan 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid granen. Bovendien geven vezels een verzadigd gevoel en zijn ze goed voor de spijsvertering. Daar komt bij dat popcorn het vitamine B1, B2 en ijzer bevat.
Zelfgemaakte popcorn is gezien de voedingswaarden namelijk best gezond als snack. En zeker een beter alternatief dan een zak chips. Daarbij raak je van popcorn sneller verzadigd dankzij de vezels die erin zitten.
Bij het verhitten van de maïskorrel ontstaat er stoom aan de binnenkant, omdat het water in de korrel verdampt. Door de druk barst de schil open en ontstaat er popcorn. Als je popcorn op deze manier wordt klaargemaakt en je voegt er geen zout of suiker aan toe, is het zeker een gezonde snack.
Popcorn popt doordat er een klein druppeltje water in de maïskorrel zit. Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen.
Het recept voor suikerlijm is super simpel, het enige dat je nodig hebt is poedersuiker en een heel klein beetje water. Vul een kommetje met poedersuiker en meng er een heel klein drupje water doorheen, je kunt altijd nog wat extra water toevoegen en je hebt weinig nodig.Klontjes kun je wegkloppen met een garde.
Suikerlijm is een plakkerige substantie die veel weg heeft van suikerglazuur en wordt meestal met behulp van een kwastje op het snoep gesmeerd. Zodra de lijm opgedroogd is, zit het snoep aan elkaar vast.
Mais drogen
Als je de mais gaat poffen terwijl de korrel nog nat is van binnen, zal het nooit lukken. Dan wordt de druk in de korrel namelijk niet hoog genoeg. Droog ze zeker 2 weken.
Er zitten 202 kilocalorieën in 1 schaaltje (40 gram) zoute popcorn. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'zoute popcorn'?
De gezondste keuze is zelfgemaakte popcorn. Zo kun je zonder een al te groot schuldgevoel snacken, mits je niet te veel eet en niet te scheutig bent met de zout of suiker. Kleine tip: voeg eens wat andere kruiden toe die jij lekker vindt. Popcorn met knoflooksmaak bijvoorbeeld - smullen maar!
Zoete popcorn bevat meer calorieën dan zoute popcorn. Als het je dus om de slanke lijn te doen is, kan je beter kiezen voor zoute popcorn. Eet ook niet te veel zoute popcorn. Een beetje zout is goed voor je, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen.
Popcorn is een zeer populaire en gezonde volkoren snack. Het wordt, deels vanwege de lage caloriedichtheid beschouwd als één van de beste snacks voor mensen met diabetes. 8 gram popcorn bevat slechts 31 calorieën.
Zonder enige toevoegingen bevat een kopje popcorn slechts 23 calorieën per portie. Als u boter toevoegt, komt u al snel aan een veel hoger aantal calorieën. Zout is een toevoeging aan popcorn, dat ongezond is en slecht om gewicht te kunnen verliezen.
Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 zakje (1 kg) mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten. Bij 1 kg mais is maximaal 0,5 kg suiker (1 zakje, dit is naar eigen smaak) en 350 ml olie nodig.
Maïs zaden, Pofmaïs Plomyk (Peppi)
Deze Pofmaïs is geschikt voor het telen van maïs waar je popcorn van kunt maken. Dit ras Plomyk is daar speciaal voor geteeld.