Omdat vijgen veel vezels bevatten, wordt aangeraden om niet meer dan 2 tot 3 vijgen per dag te eten. Ook krijg je met een gemiddelde vijg al 10 gram suiker binnen.
Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren.
Ook verklein je het risico op hart- en vaatziekten als je ze regelmatig eet. Door het hogere aantal calorieën en suikers zijn gedroogde vijgen wel wat minder gezond dan verse. Het is dus belangrijk dat je ze met mate eet. Als je hierop let zijn ze een zeer gezonde toevoeging aan je dieet.
Vijgen zijn goed voor de spijsvertering
Door regelmatig vijgen te eten, voorkomt u ook u ziek wordt. Juist omdat de ontlasting niet in de darmen blijft zitten, maar het op een natuurlijke wijze gestimuleerd wordt om naar buiten te komen, heeft u minder kans op infecties en ziektes.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten. Door te variëren tussen verschillende soorten, krijg je van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen.
Dus, hoeveel vijgen moet je per dag eten? Dat hangt ervan af of je last hebt van verstopping. "Als je vaak verstopt zit, kun je waarschijnlijk wel vier vijgen per dag eten. Als je redelijk regelmatig eet, kun je jezelf het beste beperken tot twee of drie verse of gedroogde vijgen per dag ," adviseert ze.
De koelkast is de beste plek om vijgen in te bewaren. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Tip: Te veel vijgen gekocht of een te grote oogst uit je tuin? Gooi ze niet weg, maar laat ze drogen om later lekker van te snacken!
Rauwe vijgen doen het bijzonder goed bij kaas, vooral blauwaderkaas, en in een slaatje met gedroogde ham. Maar je kunt ze ook karamelliseren en gebruiken als topping op een dessert, of op een toastje met gedroogde ham, of als garnituur bij een kaasbordje.
Het eten van geweekte vijgen kan gunstig zijn voor gewichtsbeheersing vanwege hun vezelgehalte. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsvezels houden je langer verzadigd, waardoor de kans op overeten en het verliezen van overtollige kilo's afneemt.
Probeer dan eens gedroogde vruchten zoals pruimen en vijgen. Ja, dat klinkt als iets wat je oma ook zou eten, maar ze zijn een prima middeltje voor problemen met de stoelgang. Gedroogde vruchten zijn rijk aan vezels en hebben een laxerende werking.
Verse vijgen worden meestal rauw gegeten . Ze smaken het lekkerst als ze rechtstreeks van de boom worden gegeten, bij voorkeur nog warm van de zon.
Vitamineboost. Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper). De braam is de meest calciumrijke fruitsoort.
Vijgen zijn een goede toevoeging aan je dieet wanneer je graag wilt afvallen. Ze bevatten weinig calorieën en diverse vitamines en mineralen. Let op: Als je te veel vijgen eet, kan dat gewichtsverlies tegenwerken. Deze vruchten bevatten namelijk veel fructose (fruitsuiker).
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Gedroogde vijgen hoeven niet geweekt te worden voor het eten , maar ze weken kan ze makkelijker verteerbaar maken en kan hun smaak verbeteren. Als u uw gedroogde vijgen wilt weken, legt u ze gewoon in een kom met water en laat u ze een paar uur of een nacht staan.
Mensen met ondergewicht dromen er vaak van om aan te komen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Vijgen helpen in dit opzicht niet alleen bij gewichtstoename , maar voorzien je lichaam ook van een heleboel essentiële voedingsstoffen. Ze zijn een van de weinige vruchten die zowel rauw als gedroogd gegeten kunnen worden.
Om constipatie te verlichten, wordt aanbevolen om twee tot drie gedroogde vijgen op een lege maag te eten . Hoge bloeddruk leidt vaak tot een onevenwicht van kaliumniveaus in uw lichaam. Vijgen zijn de beste bron van kalium.
Omdat vijgen veel vezels bevatten, wordt aangeraden om niet meer dan 2 tot 3 vijgen per dag te eten. Ook krijg je met een gemiddelde vijg al 10 gram suiker binnen. Geniet dus zeker, maar wel met mate.
Vijgen hebben een enigszins laxerende werking, hebben een hoge voedingswaarde en bevatten slechts 40 kcal (als ze rauw worden gegeten).
U kunt vijgen op verschillende manieren eten, maar vanwege hun hoge suikergehalte kunt u gedroogde vijgen het beste met mate eten of ze af en toe gebruiken als huismiddeltje tegen constipatie .
Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden. Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken.
Vijgen en vijgenbladeren – zitten boordevol voedingsstoffen en hebben verschillende potentiële gezondheidsvoordelen. Ze kunnen een gezonde spijsvertering bevorderen, je risico op hartaandoeningen verlagen en je helpen je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Jam, saus en siropen zijn altijd een goede manier om overrijp fruit te gebruiken, hoewel de opties eindeloos zijn. Of je het fruit nu roostert, laat sudderen of pocheert, vijgen zijn geweldig om ijs mee te garneren, in trifles te verwerken, over cheesecake te serveren of in ijslolly's te roeren.
Verse vijgen bewaar je in de koelkast. Eet de vijgen snel op wanneer je ze eenmaal hebt gekocht. Ze blijven maximaal 5 dagen goed in de koelkast. Verse vijgen kun je ook invriezen.