Zet de friteuse op een veilige, stevige ondergrond en een gewone pan achter op het fornuis, om omstoten te voorkomen. Leg een krant onder de friteuse voor het spatten. Vul de friteuse tot het maatstreepje. Vul een gewone pan tot maximaal de helft met frituurvet.
Bij frituren dompel je eten helemaal onder in hete olie. Je gebruikt hiervoor een frituurpan of een pan op het fornuis gevuld met olie.
Het wordt op ambachtelijke wijze gemaakt en is 100% natuurlijk niervet afkomstig van onze grasgevoerde runderen. Geschikt om in te bakken en om in te frituren. Ons ossewit wordt diepgevroren geleverd en kan ontdooit uit de koelkast tot wel 8 maanden bewaard worden.
Frituur altijd zonder deksel zodat de vrijgekomen stoom kan ontsnappen. Als techniek lijkt frituren het meeste op koken, aangezien ze beide met hete vloeistoffen werken. Het verschil is de temperatuur, deze is namelijk tweemaal zo hoog als het kookpunt van water.
De frituurpan kan de kou niet goed weerstaan, maar ook het frituurvet kan gaan bevriezen. Het is belangrijk om je frituurpan in dit geval niet in een onverwarmde schuur te bewaren.
Sluit in dit geval altijd de warmtebron af, d.w.z. stekker uit het stopcontact halen of gas afsluiten. Plaats nooit een vet- of frituurpan dicht bij gordijnen of andere, ontvlambare producten en ook niet rechtstreeks onder de afzuigkap.
's Nachts, als iedereen weg is, kan zelfs stof zich in vaten olie nestelen en schade veroorzaken. De eenvoudige oplossing is om uw frituurpannen aan het einde van elke dag af te dekken om ervoor te zorgen dat er niets in de olie komt dat de gewenste eigenschappen kan aantasten, en nog belangrijker, de levensduur .
Zet de frituurpan aan op maximaal 90 graden Celsius en laat dit een kwartiertje staan. Let op: zorg voor voldoende ventilatie, zet een raam of deur open! Zet de frituurpan daarna uit en gebruik een afwasborstel om het losgekomen vet van de wanden en het mandje te verwijderen. Goed naspoelen met warm water.
Vermijd oliën zoals avocado en olijfolie , omdat deze een laag rookpunt hebben (en ook aan de prijzige kant zijn). Pinda- en koolzaadolie hebben een hoog rookpunt en neutrale smaken, dus ze zullen niet per ongeluk smaak geven aan wat je ook maar frituurt.
De inhoud van een frituurpan varieert meestal tussen de 3 en 4 liter. Een frituurpan met een capaciteit van 3 liter is geschikt voor huishoudens van 2-4 personen, terwijl een frituurpan van 4 liter meer geschikt is voor huishoudens met 4 of meer personen.
Als je tijdens het frituren onder het rookpunt van de olie blijft, ontstaan er zo min mogelijk schadelijke stoffen. Extra vergine olijfolie, ongeraffineerde zonnebloemolie en lijnzaadolie hebben een laag rookpunt. Deze soorten zijn dus minder geschikt om in te frituren.
Remia maXimum is het beste frituurvet dat op de Nederlandse markt verkrijgbaar is en dé standaard voor verantwoord frituren. Dit vloeibare frituurvet bestaat voor bijna 80% uit high-oleic sunflower oil en kenmerkt zich door een zeer gezonde samenstelling en een maximale levensduur.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.
De hoeveelheid vet die je nodig hebt is afhankelijk van de capaciteit van je friteuse: 900 gr vet is gelijk aan 1 liter frituurolie, dus voor een 3 liter friteuse heb je 2,7 kg vast vet nodig, voor een 4 liter friteuse heb je 3,6kg vast vet nodig.
Als u geen vaatwasbestendige frituurpan heeft kunt u ook alleen het vaatwastablet gebruiken. Vul de frituurpan voor ¾ met koud water en hang het frituurmandje erin. Voeg vervolgens het vaatwastablet toe aan de pan en zet de friteuse aan op 90 °C voor maximaal 10 minuten lang.
Lever het dan in bij de milieustraat van je gemeente. Mocht het echt niet anders kunnen, dan kan je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Houd het deksel van uw frituurpan gesloten
Ten eerste fungeert het als een schild dat voorkomt dat er per ongeluk hete olie op spat, wat brandwonden kan veroorzaken.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Laat de friteuse nooit onbeheerd achter . De meeste apparaten hebben geen thermostaatregeling. Als u de friteuse niet goed in de gaten houdt, zal de olie blijven verhitten totdat deze vlam vat.
Hoe vaak maak je de frituurpan schoon? Elke keer als je het frituurvet vervangt, maak je de frituurpan schoon. Dit is ongeveer eens per 5 keer gebruiken. Als je de frituurpan hebt gebruikt maar daarna lange tijd niet van plan bent te gebruiken, maak 'm dan een keer extra schoon.
Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Zet de frituurpan aan en laat het water koken . Hitte is het geheim van de beste manier om een frituurpan schoon te maken! Laat het water een paar minuten koken, haal de stekker uit het stopcontact en laat het water afkoelen.
Frituren – doe nooit een deksel op de pan als u frituurt, want de stoom die ontstaat verzamelt zich op het deksel en druppelt terug in de hete olie . Dit is gevaarlijk, want de hete olie kan uitbarsten en u kunt er brandwonden door krijgen.
Meestal moet je met het deksel open frituren, maar er bestaan ook frituurpannen die je met gesloten deksel kunt gebruiken. Heeft jouw frituurpan deze opties niet? Zet dan je frituurpan op het fornuis onder de afzuigkap.
Frituurolie kan temperaturen bereiken van meer dan 400 °F. Bij het koken op deze temperatuur moeten extreme veiligheidsmaatregelen worden genomen om te voorkomen dat men zichzelf verbrandt of een brand veroorzaakt . Net als andere oliën is frituurolie een zeer ontvlambare vloeistof. Om opflakkeringen en huisbranden te voorkomen, moet u voorkomen dat olie direct in contact komt met vlammen.