Meconium bestaat uit vruchtwater, afvalstoffen uit het vruchtwater, slijm die de baby ingeslikt heeft, cellen van de darmwand, galstoffen en bloedresten. Na twee dagen verandert de poep, het wordt dunner, wateriger en geler. Dat is een teken dat er melk verteerd wordt.
Gele en groene ontlasting
Maar een gele of groene kleur van de ontlasting kan ook veel andere redenen hebben zoals een maag-darm infectie (Salmonella/Clostridium), aandoeningen aan de lever- en galwegen, alcoholgebruik, laxeermiddel gebruik, voedsel intolerantie zoals Coeliakie.
Gele ontlasting is geen goed teken. Het kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals gele voeding, galstenen, leveraandoening, alvleesklier aandoeningen, glutenintolerantie of coeliakie, buikgriep, alcoholgebruik, medicijngebruik of een infectie. Gele ontlasting kan getest worden om de oorzaak te achterhalen.
Gele ontlasting is heel normaal onder baby's, en komt vooral voor wanneer je je baby borstvoeding geeft, er kunnen dan zelfs stipjes of vlokjes in voorkomen, die een beetje op zaadjes lijken. Maar ook bij flesvoeding kan gele ontlasting gerust voorbij komen.
Grijze ontlasting duidt meestal op problemen met de alvleesklier. Dit zorgt ervoor dat je stoelgang heel vet wordt wat zorgt voor een grijze massa, ook wel stopverf ontlasting genoemd.
Kenmerken van moeizame stoelgang
U hebt harde en/of droge ontlasting. U ontlast minder dan drie keer per week. U hebt pijn bij de ontlasting; harde, dikke ontlasting kan scheurtjes en kloofjes in de anus veroorzaken. Bij het ontlasten kan dit een branderig gevoel geven.
De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is.
We spreken van diarree als je kind een verandering van stoelgangpatroon heeft met 3 waterige ontlastingen in de laatste 24 uur. Het normale ontlastingspatroon (frequentie, kleur en vastheid) verschilt heel erg per kind en ook bij eenzelfde kind. Er moet nagegaan worden of het echt om diarree gaat.
Baby's die borstvoeding krijgen hebben een zachte, waterige ontlasting die geel tot bruinig van kleur is en die een typische geur heeft. Er kunnen klontjes of slijm in zitten. Soms lijkt het wel op mosterd met pitjes erin.
Normaalgezien heeft je babytje gele of oranje stoelgang. Maar elke andere kleur van lichtgeel over oranje, naar groen, tot okerbruin is nog perfect normaal. Heeft je kindje minder dan een poepluier per dag en bovendien donkergroene of donkerbruine ontlasting, dan kan dat wijzen op een tekort aan voeding.
Omdat er opeens nu een overvloed aan afvalstoffen ontstaat, kan de lever deze verwerking niet altijd bijhouden. De gele verkleuring, ook wel geelzucht genoemd is normaal gesproken binnen een week weer weg.
Neem altijd contact met een arts op indien uw ontlasting een afwijkende kleur heeft. Met name witte ontlasting kan duiden op een probleem. Is er sprake van een plotselinge aanpassing in een dieet, dan kan een lichtere ontlasting ook voorkomen.
Bij geelzucht is uw huid en uw oogwit geel. Geelzucht is geen ziekte, het is een verschijnsel door te veel galkleurstof in uw bloed. Bij alvleesklierkanker kan dat komen doordat de tumor de galbuis dichtdrukt. De gal kan dan nergens heen en hoopt zich op in de lever.
3. Ook wel 'golden drop': een drol die jou geen afveegwerk bezorgt en dus geen sporen achterlaat op het toiletpapier.
Een beetje slijm bij de ontlasting is normaal en helpt om de ontlasting makkelijk en snel door de darm te vervoeren. Bij Prikkelbare darmsyndroom wordt regelmatig wat meer slijm geproduceerd. Een overdaad aan slijm of slijm met bloed, kan duiden op een ontsteking. Ga dan altijd naar uw huisarts.
Baby's die last hebben van darmkrampjes trekken de beentjes op, zijn onrustig, laten veel scheetjes. Het probleem wordt vaak veroorzaakt door teveel lucht in het lijfje, wat binnen wordt gehapt door het huilen of met de voeding. Als je baby last heeft van darmkrampjes, dan is hij typisch na de voeding onrustig.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Gebruik alleen koud water rechtstreeks uit de kraan, want lauw of warm water afkomstig uit geisers of boilers kan metalen bevatten. Onderhoud de kraan en de onmiddellijke omgeving ervan zeer goed. Het water moet niet gekookt worden en er mogen geen ontsmettende middelen aan toegevoegd worden.
Ververs de luier bij elke voeding - zowel overdag als 's nachts - en zeker na iedere ontlasting. Maak de billetjes schoon met water en een zeep of waslotion voor baby's bij zichtbaar vuil. Droog de billetjes goed af, maar wrijf niet te hard. Breng eventueel een beschermende crème aan.
Bij borstvoeding kan een kind 9 keer per dag ontlasting hebben tot 1keer per 10 dagen. Dat is allemaal normaal zolang de ontlasting zacht is. Bij flesvoeding heeft een kind meestal 1 tot 3 keer per dag ontlasting. Dat is allemaal normaal, zolang de ontlasting zacht is.
Eet veel vezels. Vezels in de darmen houden de ontlasting soepel en geven volume en stevigheid. Goede vezelbronnen bij diarree zijn groenten en volkorenproducten, zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst en volkoren couscous.
Even naar het toilet
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Vetdiarree is een vettige en dunne ontlasting. Bij vetdiarree zitten er meer vetten in de ontlasting dan normaal. Vaak blijft deze ontlasting drijven in de toiletpot en/of plakken aan de randen van de toiletpot. De ontlasting stinkt meer dan normaal en is wat licht gekleurd.
Ontkleurde feces heeft een grijzige, beige of zelfs grijswitte kleur. Deze vorm van ontlasting wordt ook weleens 'stopverfpoep' genoemd. De ontlasting bevat veel vet en blijft daardoor bovenin het water in de toiletpot drijven.