Sommige mensen denken bij nachtschaden ook aan courgette omdat mensen deze groente veel met de netgenoemde groente eten. Courgettes zijn echter familie van de komkommer (cucurbitaceae) en dat zijn geen nachtschaden.
Wat zijn nachtschades? De nachtschade maakt deel uit van een bepaalde plantenfamilie. Hieronder vallen de gewone aardappel (de zoete aardappel is afkomstig van een andere familie en is dus géén nachtschade), tomaat, aubergine, pepers (niet peperkorrels), goji-bes en paprika.
Verwijder de schillen van aardappelen: de meeste alkaloïden zitten in de schil. Vermijd groene tomaten vanwege de giftige alkaloïde tomatine (zit niet in rijpe tomaten). Vermijd aardappelen met groene plekken en uitlopers, daarin bevindt zich veel solanine (alkaloïde).
Nachtschades zijn de eetbare delen van bloeiende planten die tot de Solanaceae-familie behoren. Het zijn groenten die botanisch gezien vaak als fruit worden gezien. Onder ander tomaat, aubergine en aardappel horen hierbij. Maar ook bijvoorbeeld paprika.
Om de inname van het schadelijke solanine te verminderen, kunt u in ieder geval meer variëren met groenten die niet tot de nachtschade-familie behoren. Denk daarbij aan sperziebonen, bloemkool, boerenkool, andijvie, wortelen en witlof.
Teveel tomaat heeft z'n keerzijde
Deze stof helpt voor een goede functionering van het zenuwstelsel en regulatie van de bloeddruk. Maar bij een te hoge inname vergroot het de kans op hartproblemen variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekten.
Zoete aardappel, of bataat, is net als de gewone aardappel een knol gevuld met zetmeel. Het is echter geen familie: de aardappel behoort tot de nachtschade, de bataat tot de windefamilie. Zoete aardappels bevatten veel antioxydanten, vitamines A en C en beta-caroteen.
Officieel wordt aangeraden om nachtschade groenten te vermijden als je een auto-immuunziekte, een darmaandoening of een gevoelig verteringsysteem hebt omdat de stoffen in de nachtschade groenten voor irritatie en triggeren van het immuunsysteem kunnen zorgen. Dat de nachtschade familie giftig is, is een feit.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Bijna twee keer zoveel vitamine C
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
Immers, zowel de tomatenplant als onrijpe tomaten bevatten de gifstof tomatine. Deze gifstof wordt door de plant geproduceerd als afweerstof tegen allerlei ziekteverwekkers en is ook giftig voor de mens. Bij een inname van 25mg kan de mens al te maken krijgen met vergiftigingsverschijnselen.
AubergineDeze groente wordt vaak ingezet als vervanger voor vlees omdat het alle smaken opzuigt. Dat is meteen ook het nadeel: omdat aubergine werkt als een soort spons pikt het niet alleen de smaak op, maar ook alle vetten, calorieën en zout. ErwtenErwten bevatten net als aardappels en mais een hoge glycemische index.
Bekende nachtschades zijn aardappels, aubergine, tomaat, paprika en peper. De nachtschade zou strikt genomen niet behoren tot een voedingspatroon gebaseerd op het Paleo principe. Een van de redenen is omdat de nachtschade oorspronkelijk niet in Afrika voorkwam maar afkomstig is uit Latijns-Amerika.
Als je na het eten van bijvoorbeeld paprika of tomaat last krijgt van buikpijn, eczeem, slapeloosheid, reumatische klachten, ademhalingsproblemen of een ruwe tong, kan dat betekenen dat je allergisch bent voor één of meerdere stoffen die voorkomen in nachtschade.
Ja hoor eet ze gerust, maar snij de uitlopers wel ruim uit. Op plaatsen waar uitlopers groeien, zit namelijk de natuurlijke gifstof solanine. Deze stof breekt niet af tijdens koken. Je kunt er allerlei klachten van krijgen, zoals buikpijn, diarree of koorts.
De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken. Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid.
Het is goed voor je om fruit te eten, dus ook met het eten van een appel ben je gezond bezig! Appels mogen in vergelijking met veel andere fruitsoorten dan wel weinig vitamine C bevatten, ze bevatten daarentegen wel veel vezels en kalium. Kalium regelt in ons lichaam onder andere onze vochtbalans en bloeddruk.
Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Paprika bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Vooral rode paprika bevat veel vitamine C. Er zijn biologische paprika's te krijgen en paprika's met het duurzaamheidskeurmerk On the way to PlanetProof.
Er zitten voor ons heel bekende en eetbare soorten bij, zoals de aardappel, tomaat, paprika, rode pepers en aubergine. Maar ook gojibessen en zelfs tabak behoren tot de familie van de nachtschade.
Ja, groene, bruine en beurse plekken en uitlopers moet je goed wegsnijden uit aardappels. In de uitlopers van oudere aardappelen en in de schil van onrijpe aardappelen kan namelijk de stof solanine voorkomen. In grote hoeveelheden is deze stof giftig voor de mens.
Ze zijn geen echter geen familie van de zoete aardappel of de gewone aardappel. Aardpeer groeit net zoals aardappelen onder de grond. Ze zijn zoet en hebben een iets nootachtige smaak. Aardpeer is net zoals zoete en gewone aardappel een goede bron van koolhydraten en vezels.
Gezondheid. Tomaten bevatten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium. De tomaat bevat een kleurstof, namelijk lycopeen, die de menselijke cellen kan beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden.
In grote hoeveelheden zijn solanine en tomatine giftig voor mensen. Ze kunnen misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken. In ernstige gevallen kunnen bewustzijnsverlies, ademhalings- of hartproblemen ontstaan. Niet iedereen is even gevoelig voor solanine en tomatine.