Bij ouderverstoting (ook wel aangeduid als oudervervreemding en parental alienation) gaat het om de situatie waarin een kind zonder valide redenen een ouder niet meer wil zien. De ouder-kindrelatie is aanvankelijk goed, maar gaandeweg wordt het kind heel onredelijk en is soms zelfs bang voor deze ouder.
Volgens wetenschappers Kelly en Johnston (2001) is er sprake van ouderverstoting als 'een kind openlijk en voortdurend onredelijk negatieve gevoelens en opvattingen (zoals boosheid, haat, afwijzing en/of angst) over een ouder uit.
Bij ouderverstoting wordt een kind bewust of onbewust negatief beïnvloed door één van de ouders. De omgangsregeling wordt niet nagekomen en de andere ouder wordt zwartgemaakt. Het uiteindelijke doel hiervan is dat het kind de andere ouder niet meer wil zien.
Hulp bij ouderverstoting
Schakel zo snel mogelijk hulp in bij een hulpinstantie of de huisarts. Het is belangrijk om de omgang met jouw kind(eren) zo snel mogelijk te herstellen. Hiervoor kun je ook ons stappenplan volgen!
Zet de ene ouder de kinderen op tegen de andere ouder, dan is dit ouderverstoting of oudervervreemding. Vaak gebeurt dit als er sprake is van een vechtscheiding. Meestal probeert de ene ouder de ander zo zwart te maken, dat het kind uiteindelijk besluit het contact met de andere ouder te verbreken.
Feitelijk is de enige mogelijkheid die je hebt om oudervervreemding aan te tonen, door een dossier op te bouwen van onwil of inactie van de andere ouder om de band tussen je kind en jou te bevorderen.
Ouderverstoting kan worden gezien als een vorm van kindermishandeling. Kinderen kunnen in hun latere leven te maken krijgen met het syndroom ouderverstoting, ook wel PAS, en ontwikkelen hierbij verschillende fysieke en geestelijke klachten.
16.000 kinderen per jaar krijgen te maken met ouderverstoting, gemiddeld 2 per uur! Ouderverstoting is strafbaar volgens art.279 en 300 Wetboek van strafrecht!
Ongeveer zeventigduizend thuiswonende kinderen krijgen per jaar met de scheiding van hun ouders te maken. Naar schatting hebben ongeveer twintigduizend van hen min of meer ernstige problemen.
Gezamenlijk ouderlijk gezag stoppen
U moet hiervoor een verzoek tot verkrijgen van gezag indienen bij de rechtbank. De rechter zal het verzoek alleen bij hoge uitzondering inwilligen, als dat voor uw kind echt nodig is.
Accepteer de keuze van je kind, en zeg tegen je kind dat het goed is. Geef je kind het gevoel en de boodschap mee dat je van hem/haar houdt. Maak duidelijk dat je kind altijd welkom is bij je. Geef je kind het gevoel dat hij/zij bij jou terecht kan en altijd naar je toe mag komen.
Wat is ouderonthechting of ouderverstoting? Bij ouderverstoting sluit de ene ouder de andere ouder buiten. Er zijn verschillende redenen waarom de ene ouder de andere buitensluit. Het kan te maken hebben met eigen ervaringen waardoor de angst ontstaat om je kind te verliezen.
Blijf rustig, word niet boos. Praat over wat je voelt, niet over wat jij vindt dat je ouders fout doen. Als je het moeilijk vindt om te zeggen, schrijf het dan op in een brief. Als je denkt dat je weer ruzie krijgt, vraag dan bijvoorbeeld een oom, tante, of iemand anders die je vertrouwt, om bij het gesprek te zitten.
Wat is oudervervreemding? 'Bij een verstoorde ouder-kindrelatie is het systeem van het gezin uit balans. Het is een extreem voorbeeld hoe het kind uit beeld kan raken, terwijl zowel vader als moeder juist strijden voor het belang van het kind. Er is dus niet één ouder die het 'doet' of schuldig is.
Het kind van een neef of nicht is een achterneef/achternicht.
Wat is een toxische ouder? Een toxische opvoeding wordt gekenmerkt doordat je emotionele, fysieke, mentale behoeftes worden niet vervult. Dit kan trauma als gevolg hebben. Vaak denken we dat trauma iets heel groots moet zijn, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.
Vorig jaar april was het in Colombia nog raak. Daar beviel een 10-jarig meisje middels een keizersnede. De vader was 15 jaar oud. De geruchten gingen dat het in de stam waar het meisje komt jong bevallen de normaalste zaak ter wereld is.
PAS syndroom staat voor Parental Alienation Syndrome. Het komt er simpel gezegd op neer dat ouders hun kind of kinderen niet meer zien. Nu is er een filmpje op you tube waarin een volwassen man, zoon van gescheiden ouders verteld over het PAS syndroom.
Ouderverstoting duiden is complex en dient zorgvuldig te gebeuren. Ouders die zich bewust zijn van het destructieve karakter van hun relatie proberen vaak via een scheiding een einde te maken aan het huiselijk geweld. En proberen vaak hun kinderen expliciet te beschermen tegen verder emotioneel misbruik.
Depressie, burn-out, angststoornissen, gebrek aan zelfvertrouwen of zelfs persoonlijkheidsstoornissen kunnen het gevolg zijn van parentificatie. Het is van essentieel belang om parentificatie los te laten om hiervan te kunnen herstellen.
Wat is kindverstoting? Bij kindverstoting hebben kinderen het gevoel dat ze niet meer belangrijk zijn na een scheiding.
Een kind kan terecht komen in een loyaliteitsconflict. Simpel uitgelegd is een loyaliteitsconflict een situatie waarin een kind niet kan of wil kiezen tussen twee personen of hun wensen. Bij een scheiding wil een kind in feite trouw zijn en blijven aan beide ouders.
Van emotionele verwaarlozing is sprake wanneer ouders langdurig tekortschieten in responsiviteit en het geven van positieve aandacht aan het kind. Wanneer ouders onvoldoende ouderlijk gezag uitoefenen of onvoldoende structuur bieden, is sprake van pedagogische verwaarlozing.
De raad adviseert berusting in de situatie om het kind (en de situatie) rust te geven. De raad adviseert het kind uit huis te plaatsen bij de verstoten ouder (of mogelijk eerst bij een derde, terwijl hulpverlening de band tussen het kind en de verstoten ouder tracht te herstellen).
o De hechtingsband tussen de coalitie-ouder en het kind kan te sterk zijn. o Er kan sprake zijn van parentificatie. Het Openbaar Ministerie beziet het niet naleven van de zorgregeling (als beide ouders gezag hebben) als onttrekking aan het wettelijk gezag. Dit is strafbaar.