Er zijn dus verschillende dingen die je kunt doen om je angst voor afwijzing aan te pakken. Je kunt teruggaan naar de momenten waarop je bent afgewezen en jezelf daar alsnog helen. Ga ook eens na op welke momenten je niet écht afgewezen werd, maar waarop je jezelf afwees. Meestal gaat het namelijk om dat laatste.
Afwijzing is pijnlijk, dus laat het even pijn doen en neem rust. Ga iets doen wat je fijn vindt en waar je je goed bij voelt ter afleiding. Heel belangrijk: spreek met jezelf een deadline af voor dit gevoel. Om te voorkomen dat je vervalt in negatief denken, is het goed om het bij een dag te houden.
Gevoelens van afwijzing hebben direct te maken met jouw behoefte aan waardering, erkenning en respect. Je voelt je afgewezen wanneer je je bedreigd voelt in jouw behoefte aan waardering. Wat je dus zou kunnen leren is om anders met jouw behoefte aan waardering om te gaan!
Zelfafwijzing ontstaat nadat je bent gepest, je vaak op je fouten bent gewezen, je in de steek bent gelaten of bent genegeerd. Het gaat hier over gebeurtenissen die je als kind niet goed hebt verwerkt of verkeerd hebt begrepen. Als een nare gebeurtenis niet goed wordt verwerkt, wordt deze opgeslagen in het geheugen.
Hechtingsstijlen. Ook je hechtingsstijl kan volgens Brogaard verklaren waarom je verliefd bent op iemand die niet beschikbaar is. Onveilig gehechte mensen zijn ofwel angstig gehecht (verlatingsangst) of afwijzend gehecht (bindingsangst).
Als je lastiggevallen wordt of je bedreigd voelt, dien dan een verzoek in voor een contactverbod. Vertel de ander zonder omwegen dat je geen vinden wilt zijn en dat je hem of haar gewoon niet mag. Vermijd de ander zo veel mogelijk. Maak geen oogcontact.
Als je bindingsangst ervaart vind je het moeilijk om je aan iemand te hechten. Wanneer een contact emotioneel of fysiek gezien te intiem wordt neem je afstand. Contacten blijven vaak oppervlakkig. Je vindt het moeilijk om een commitment aan te gaan en krijgt binnen een relatie al snel een beklemmend gevoel.
Je ervaart het in je lijf en je emoties, of de situatie nou echt is of niet. Het kan zomaar gebeuren dat je hierdoor al overprikkeld aankomt op dat feestje of je werk. Daarom sluit je vervolgens minder goed aan bij anderen, die niet begrijpen wat zich allemaal in jouw hoofd heeft afgespeeld.
Kortom, een gevoel van snel gekwetst of afwijzing wordt meestal veroorzaakt door: Gevoeligheid voor afwijzing. Oude onverwerkte gevoelens/gebeurtenissen. Gebrek aan zelfvertrouwen of eigenwaarde.
Veel kinderen krijgen later te maken met een depressie en/of hebben een zeer hoog risico op verslavingsproblematiek op latere leeftijd. Daarnaast is ouderlijke afwijzing een grote voorspeller van gedragsproblemen zoals gedragsstoornissen, externaliserend gedrag en emotionele instabiliteit.
Niet alleen het uiterlijk maar wie je van binnen bent is niet wat je wilt, er is sprake van een minderwaardigheidsgevoel. Dit gevoel komt niet zomaar uit de lucht vallen maar is het gevolg van onzekerheid over jezelf, wie je bent en wie je wilt zijn (lees: hoe je eruit wilt zien).
Je inspireert elkaar
De liefde van je leven inspireert jou (en andersom). Je wilt het beste voor elkaar en je support de ander altijd in het volgen van zijn of haar dromen. Ook help je elkaar om alles uit jezelf te halen.
Laat hem met rust zo lang als je nog boos over verdrietig bent. Pas wanneer jij voelt dat je het weer aankan om bij hem in de buurt te zijn, zoek je toenadering. Hiervoor heb je minstens 3 maanden nodig, het liefst nog langer. Daarna weet je pas hoe het is om zonder hem te leven en of dat het waard is.
Negatieve emoties zijn belangrijk als trigger van bindingsangst. Als je bindingsangst hebt en negatieve gevoelens ervaart kun je in blinde paniek raken binnen een relatie. Omdat je die negatieve gevoelens direct associeert met afwijzing. Bindingsangst kan dan ineens omslaan in verlatingsangst.
Zo wijs je iemand af zonder te kwetsen!
Wees daarbij: Eerlijk: Zeg geen ja op een voorstel voor een date, zonder intenties om ook daadwerkelijk te gaan. Wil je niet meer afspreken of desnoods alleen vriendschappelijk, wees dan ook eerlijk. Stuur bijvoorbeeld: 'Een afspraak lijk me erg gezellig!
Als hij constant dingen naar je stuurt en om je mening vraagt en daar zijn best voor doet, laat dat zien dat hij aan je denkt. Als hij je heel vaak berichten stuurt en altijd heel snel reageert op jouw berichten, dan is dat een goede graadmeter om te zien of hij veel aan je denkt.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Als je de afwijzing dicht bij jezelf wilt houden kun je betere bewoordingen gebruiken dan “Ik vind je niet knap genoeg”. Hou het liever iets algemener, bijvoorbeeld: “Het was leuk om met je te praten maar ik voel helaas niet de klik/chemie waar ik naar zoek.”