Als je eerst verbindt met jezelf en met je hart, kun je daarna op veel dieper niveau met anderen en met het leven zelf verbinden, zonder dat je daarbij jezelf verliest. Die verbinding met jezelf kun je het makkelijkst vinden in je hart. In je hart vindt je compassie, liefde, mildheid, zachtheid en verbinding.
Leven vanuit je hart door eigenliefde
Voordat je vanuit je hart kan leven, is het belangrijk dat je jezelf ook kan voeden met eigenliefde. Op die manier zal de muur die je hebt opgebouwd steeds meer afbrokkelen. Het is belangrijk dat je weet wie je bent en dat je er mag zijn. In al zijn volledigheid.
De eerste en belangrijkste stap naar verbinding met jezelf is om te vertragen. Wanneer je vertraagd, word je je bewuster van wat je doet. Van wat er in jou speelt, hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Het helpt je om meer stil te staan bij wat er in jou leeft.
Ga regelmatig de natuur in, zoek de stilte op. Ga lekker wandelen in het bos of op het strand en maak bewust contact met je lichaam. Hierdoor komt je geest tot rust en kom je in het hier en nu. Schenk een paar keer per dag aandacht aan je gevoelens.
Nienke van der Putten, adviseur medische informatie bij de Hartstichting: “Als je verliefd bent en je denkt aan of ziet je crush, dan krijgt je lichaam een adrenalinestoot. Dat komt omdat je hersenen een signaal naar je bijnieren sturen en die gaan dan bepaalde stoffen zoals adrenaline en noradrenaline uitscheiden.
Een van de krachtigste manieren om je hart te voelen, is in ieder geval door gebruik te maken van je gevoelens. De taal van het hart is gevoelens. Je luistert dus niet naar je hoofd maar naar datgene wat goed voelt. Het hart is dan ook het centrum van je gevoelens.
Je probeert het anderen naar de zin te maken, vaak ten koste van jezelf, maar het brengt je geen voldoening. Je bent onzeker geworden en je hebt voortdurend bevestiging van anderen nodig. Je hebt soms het onwerkelijke gevoel dat je in een toneelstuk speelt. Je voelt je ondergesneeuwd en je komt niet meer uit de verf.
Werken vanuit je hart betekent dat je de signalen die je lichaam je geeft niet negeert, maar ze juist oppikt en er iets mee doet. Dat je een connectie maakt met jezelf. Je hart is briljant als geluksindicator: voel je beklemming, dan is dat een boodschap aan jezelf, en als je hart een sprongetje maakt van vreugde ook.
Hij voelt jou haarfijn aan. Hij weet het wanneer je nerveus en oncomfortabel bent en hij weet het wanneer je blij en gelukkig bent. Zijn intuïtieve vermogen zorgt ervoor dat hij meer dan anderen moeite in je wil blijven steken. Hij merkt op in welke situaties jij jezelf goed voelt en speelt daarop in.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Ja, de verliefdheid gaat in principe altijd voorbij. In veel veel gevallen gaat verliefdheid over in liefde. Maar het kan ook gewoon verdwijnen.
Het herstellen van een verbroken relatie is niet altijd mogelijk, in enkele gevallen gaat de partner al snel door met het leven en lijkt er geen hoop meer te zijn om de relatie weer net zo goed te maken als deze hiervoor was. Maar naarmate er steeds meer tijd verstrijkt worden de kansen toch weer wat groter.
Als je bewust bent van de situaties waarin je jezelf helemaal kwijt kan zijn, is het belangrijk om rust en ruimte in je hoofd te creëren. Door jezelf terug te trekken en je persoonlijke verlangens te ordenen, kun je de oorzaak achterhalen waar je jezelf bent kwijtgeraakt.
2. Geef je hart gezonde energie. Regelmatig bewegen, gezond eten en stoppen met roken heeft een positief effect op de gezondheid van je hart. En als jij goed voor je hart zorgt, dan krijg je direct energie terug.
De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek. Je voelt je beroerd en de pijn kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.
Als je merkt dat je nieuwsgierig naar iemand bent, is dat een heel goed uitgangspunt. Dat je iemand graag beter wil leren kennen. Dan vind je vanzelf uit of je hetzelfde denkt, of je dezelfde kernwaarden hebt en hoe iemand in elkaar steekt. Dat vormt dan de basis voor die verliefdheid die langzaam groeit.”
Oorzaak. De oorzaak van jouw eenzaamheid kan liggen in de jeugd, maar dat hoeft niet. Wie een levenspatroon heeft dat geen balans beidt in het leven, kan zich erg eenzaam voelen. Wie zich niet goed kan losmaken van dat gevoel, waardoor het blijft voortduren, heeft last van chronische eenzaamheid.