Bij tweezijdig gelaagd glas is de binnenste en de buitenste ruit gelaagd, zowel bij dubbel als bij triple glas. Een gelaagde ruit bestaat uit twee glasplaten die aan elkaar worden geplakt door middel van een folie tussen deze twee ruiten. De folie voorkomt dat het raam uiteenvalt bij een breuk.
HR++ dubbel glas is isolatieglas dat is voorzien van een speciale warmtereflecterende coating en een vulling van edelgas tussen de twee glasbladen. Daarmee biedt het glas een zeer hoge isolatiewaarde. Bijzonderheid van HR++ dubbel gelaagd glas is dat beide glasplaten zijn gemaakt van gelaagd letselbeperkend glas.
Gelaagd glas bestaat uit meerdere op elkaar verlijmde glasplaten met een speciaal folie ertussen. Dit glas is vaak slag- en inbraakwerend, en is ook goed verkrijgbaar als dubbel glas of HR++ glas.
Bij 1-zijdig gelaagd HR+++ veiligheidsglas bestaat de binnenzijde van het triple glas uit twee glasplaten van 3 mm die tegen elkaar zijn aangeplakt met daartussen een transparante folie. Het folie heeft een hoge hechtingsfactor waardoor het glas niet snel opgeeft bij een breuk.
Wat is gelaagd glas? Gelaagd glas is niet hetzelfde als dubbel glas. Waar met dubbel glas 2 losse glasplaten worden bedoeld met een laag lucht of edelgas ertussen, bestaat gelaagd glas uit 2 of meer op elkaar geplaatste glasplaten met daartussen een speciale kunststof folie.
Hoe is dit type glas te herkennen? Het glas is te herkennen aan de folielaag die tussen de twee glasbladen is aangebracht. De folie houdt bij glasbreuk, de glasscherven bij elkaar. Dit maakt het risico op letsel kleiner.
Tweezijdig gelaagd glas in je woning
Eigenlijk geldt: wanneer er aan beide kanten van het glas de mogelijkheid bestaat dat je er doorheen kunt vallen, dan is tweezijdig gelaagd glas een must. Door de folie in de ruiten, blijft het glas namelijk bij elkaar als er iemand tegenaan valt en de ruit breekt.
Isolatieglas: dubbel glas en triple glas. Enkelglas en dubbel glas kun je het beste vervangen door HR++- of triple-glas. Dan bespaar je flink wat energie en je woont comfortabeler. Bijkomend voordeel van isolatieglas: het geluid van de straat dringt minder door.
Bepaal eerst de oppervlakte die je nodig hebt voor het glas. Bij grotere oppervlakten van meer dan 10 m2 heb je een minimale glasdikte van 30 mm nodig. Bij oppervlakten van 3 m2 heb je niet meer dan 24 mm glasdikte nodig. Ten tweede bepaal je de mate van isolatie die je wil hebben.
Subsidie op HR++ glas en triple glas!
Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.
Het belangrijkste verschil zit hem in de reactie van het glas bij schade. Zo zal gehard glas in allemaal kleine stukjes glas veranderen, dit is bijvoorbeeld bij glazen binnendeuren te zien. Waarbij gelaagd glas juist niet in allemaal kleine stukjes valt, maar het een geheel blijft.
De kosten van gelaagd glas liggen natuurlijk hoger dan normale beglazing. Dit komt door de extra veiligheid waarvoor je betaalt. In dit geval gaat het om een inbraakgevoelig huis waar misschien al eens of meerdere malen een ruit is ingegooid om binnen te komen.
In het kort de verschillen tussen gehard en gelaagd glas.
Tot vijf keer sterker dan ongehard glas in dezelfde dikte.
Het verschil tussen HR, HR+, HR++ en HR+++glas
HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6) HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2) HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating en edelgasvulling.
Geluidswerend isolatieglas
Thermobel dubbel glas levert een geluidsisolatie (Rw) tot 40 dB en is dan ook ideaal voor woningen en gebouwen, waarbij een geluidsintensiteit van minimaal 50 dB en maximaal 80 dB wordt gemeten. Thermobel TG – AGC's gamma triple glas – levert een geluidsdemping van maximaal 40 dB.
Gelaagd glas 33.1 (6,38 mm) valt onder de groep "veiligheidsglas", is 6,38 mm dik en bestaat uit twee glasplaten van 3 mm dikte met daartussen 1 transparante PVB folie van 0,38 mm dik. Deze glassoort wordt vaak gebruikt voor binnenbeglazing waar letselbeperkend glas noodzakelijk is.
Het juiste HR++ glas is afhankelijk van het oppervlakte dat je nodig hebt. Hoe groter de ruit, hoe dikker het glas moet zijn. De glasdiktes variëren van 4 mm buiten en 4 mm binnenblad, de 4-4 variant, tot 6 mm buiten en 6 mm binnen. Dikker glas kan op aanvraag.
Dit isolerend dubbelglas is circa 9 mm dik, waardoor het gebruikt kan worden in oude houten ramen en stalen frames met een zeer smalle sponning. Dit nagenoeg vlakke glas wordt toegepast in gebouwen na 1960.
In de loop der jaren zijn ruiten met enkelglas steeds meer vervangen door dubbelglas, omdat dubbelglas gewoonweg beter isoleert. Enkelglas isoleert niet goed genoeg en komt de temperatuur in je woning niet ten goede. Profiteer van lagere energiekosten bij het overstappen op dubbelglas.
De gemiddelde levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 jaar. Naar mate uw ruit ouder wordt, is de kans op lekkage groter. Het juist plaatsen van het glas zorgt ervoor dat uw ruit zo lang mogelijk meegaat.
Aan de productiedatum kunt u zien hoe oud uw dubbel glas is
Bij dubbel glas, ziet u aan de binnenkant van uw ruit in het aluminium de productiedatum gedrukt. Overweeg bij het vervangen van uw ruit HR++ glas.
Gelaagd glas snijden
Als gelaagd glas niet te dik is, kun je het glas snijden en vervolgens het folie laten smelten zodat het loslaat bij het snijvlak. Maar als het heel dik is, kan het alleen worden gezaagd met een speciale machine.
Gelaagd glas: veilig en inbraakwerend
Gelaagd glas is ontzettend sterk en kan extra inbraakwerend worden gemaakt door het toepassen van een sterke soort kunststof folie. Hierdoor zal een inbreker niet met een steen, hamer of honkbalknuppel naar binnen kunnen komen.