In de Arbowet is opgenomen dat bedrijven verplicht zijn om doeltreffende maatregelen te treffen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Dat kan op verschillende manieren. Daarom is het aantal BHV'ers niet wettelijk vastgelegd.
Op basis van die restrisico's moet je je afvragen hoeveel BHV'ers nodig zijn om in een noodsituatie werknemers in veiligheid te brengen. Er moet altijd ten minste één BHV'er aanwezig zijn, ook in ploegendiensten, bij overwerksituaties of als een deel van de medewerkers thuiswerkt.
Ja, bhv is wettelijk verplicht voor alle bedrijven met medewerkers (al bij 1 medewerker).
Iedere werkgever is verplicht goede bedrijfshulpverlening te organiseren en in dit kader één of meer BHV'ers aan te wijzen. Bij het bepalen van de manier van bedrijfshulpverlening of het aantal BHV'ers moet men wel rekening houden met de grootte van het bedrijf en de risico's die er spelen.
Volgens artikel 20, lid 4 van de Arbowet moeten kosten voor het volgen van een opleiding vergoed worden. Dit houdt in dat een cursus die gevolgd moet worden om BHV'er te worden, betaald moet worden door het bedrijf. Dit geldt ook voor de benodigde materialen die een BHV'er nodig heeft.
Het diploma bhv, afgegeven door het Nederlands Instituut Bedrijfshulpverlening (NIBHV), behoudt zijn geldigheid voor 1 jaar. Op je diploma staat een afgiftedatum, dat is de datum waarop je het behaald hebt. Dus vanaf die datum is dat diploma nog 1 jaar geldig.
Wettelijk gezien moet er altijd 1 BHV'er aanwezig zijn in een bedrijf. Rekening houdend met verlof, vakantie en afwezigheid. Als er geen BHV'er is en u krijgt controle, of nog erger er vind een incident plaats, heeft u een groot probleem als bedrijf.
Er staat niet in de wet hoeveel BHV'ers een bedrijf moet hebben. Enkel dat organisaties verplicht zijn om doeltreffende maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Je kunt aan de hand van de grootte van je organisatie en de risico's die er zijn bepalen hoeveel BHV'ers noodzakelijk zijn.
Bedrijven met méér dan 25 werknemers moeten hun RI&E altijd laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of één of meer gecertificeerde kerndeskundigen. Lees meer over toetsing en de uitzonderingen op de website van Steunpunt RI&E.
Nee, tenzij… In artikel 3 van de Arbeidsomstandighedenwet, kortweg Arbowet, staat dat een werkgever moet zorgen voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. Als zelfstandige zonder personeel ben je geen werkgever en geen werknemer. Dus wettelijk gezien is BHV daarom niet verplicht.
En kan ik ze deze cursus in eigen tijd laten doen? Antwoord: U wilt uw werknemers verplichten deel te nemen aan een cursus. Dat mag u zeker.
Het antwoord is eenvoudig: de geldigheid van het BHV-certificaat is 1 jaar.
Hoofd BHV. Aan het hoofd van de bedrijfsnoodorganisatie staat het Hoofd BHV. Hij is beleidsmatig verantwoordelijk voor het BHV-beleid. Dat wil zeggen dat hij het beleid voor de bedrijfsnoodorganisatie opstelt, implementeert en borgt.
In de Arbowet staat dat elke werkgever moet zorgen voor goede Bedrijfshulpverlening (BHV).
De werkende moet meewerken aan een goede uitvoering van het arbobeleid. De werkende meldt gevaren voor de veiligheid of gezondheid bij de werkgever of leidinggevende. De werkende volgt instructies en cursussen op het gebied van gezond en veilig werken.
Het ontwikkelen en uitvoeren van een arbeidsomstandighedenbeleid (Arbobeleid). De arbeid die in de organisatie verricht wordt, mag geen nadelige gevolgen hebben voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers.
Wanneer je bent geslaagd voor een opleiding tot BHV-instructeur, ben je bevoegd om verschillende BHV-trainingen te geven. Dit kan zijn aan je collega's, maar je mag ook werknemers van andere bedrijven opleiden tot BHV'er. De volgende cursussen en trainingen mag je geven: BHV-cursus basis.
Om eerste hulp te kunnen verlenen, moet de BHV'er kunnen beschikken over één of meerdere verbanddozen. Naast verbandmiddelen en een reddingsdeken kan een beademingsmasker en een blusdeken deel uitmaken van de standaard uitrusting, zodat de BHV'er veilig hulp kan verlenen.
Als BHV'er kom je als eerste in actie bij een calamiteit. Je blust branden, je zorgt ervoor dat medewerkers en bezoekers snel het pand verlaten, je kan reanimeren en je bent het aanspreekpunt voor de professionele hulpdiensten. De minimale leeftijd om BHV'er te kunnen worden is 16 jaar.
>> Alle rollen binnen de bedrijfsnoodorganisatie:
Hoofd BHV. Coördinator BHV. Ploegleider BHV.
Daarvan zegt de arbowet dat dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid van de werkgevers in dat gebouw is. Zij moeten de bedrijfshulpverlening in gezamenlijkheid organiseren. De Arbidsinspectie* controleert namens de overheid. Deze instantie inspecteert óf en in welke mate de veiligheid van medewerkers is gegarandeerd.
De kosten voor de BHV Herhaling Cursus bedragen €209,00 excl.btw. Het door Kiwa erkende BHV certificaat (1 jaar geldig), maar ook een lekkere lunch en voldoende koffie en thee zijn hierbij inbegrepen.
Wat kost een BHV herhaling? De prijs voor BHV herhaling is €149,00 per persoon (excl.21% BTW).