Het verschil in prijs tussen dag- en nachtstroom (normaal- en daltarief) is ongeveer 1 à 2 cent per kWh. Als je gebruik maakt van dubbeltarief kun je dus veel voordeel hebben. Verplaats je energieverbruik dan zoveel mogelijk naar de avond en nacht (daltarief).
Verbruik je meer dan 45% van je stroom 's avonds en 's nachts? Dan begin je in principe met besparen. Toch zul je daar nauwelijks iets van merken. Zelfs als je 75% van je stroom 's nachts verbruikt, is je besparing op jaarbasis een schamel tientje.
Consumentenprogramma Kassa liet uitrekenen of een besparing haalbaar is als je kiest voor nachtstroom. Het voordeel is echter minder groot als mensen denken. Volgens Kassa kun je slechts 10 euro op jaarbasis besparen als je erin slaagt om 40% van het stroomverbruik in de daluren te laten plaatsvinden.
De korting voor uitsluitend nachtverbruik was in het verleden hoger en wordt op deze manier dus deels afgebouwd. In 2023 verdwijnt het onderscheid tussen dag-, nacht- en uitsluitend nachttarief volledig. Er wordt voor de netkosten niet langer een korting toegepast voor het nacht- en uitsluitend nachtverbruik.
Het idee dat 's avonds wassen goedkoop is, komt doordat veel mensen een gesplitste stroomprijs hebben. Daarbij is er een normaal tarief en een daltarief. Vroeger zat daar nog verschil in, maar tegenwoordig is dat zo klein dat je geen verschil merkt wanneer je de was nou om drie uur 's nachts of 's middags doet.
Sinds 1 januari 2023 is het dag- en nachttarief afgeschaft voor het onderdeel netkosten. De VREG bouwt het uitsluitende nachttarief geleidelijk aan af over een periode van acht jaar. Voor het onderdeel energiekosten blijft dit voordeel wel nog gelden.
Verschil is nihil
Maar je raadt het bijna al: het verschil tussen normaal- en het daltarief is inmiddels zo laag dat het weinig verschilt maakt of je je was 's nachts of overdag doet, vertelt energiedeskundige Joris Kerkhof van vergelijkingswebsite Independer.
Aangezien de overheid vandaag inzet op hernieuwbare energiebronnen, is dat voordeel niet langer relevant en reflecteren ze niet langer de lagere kosten voor de distributienetbeheerder. Bovendien voert de VREG in 2022 het capaciteitstarief in.
Het daltarief voor stroom gaat om 21.00 uur of 23.00 uur in
In de rest van Nederland begint het om 23.00 uur. Het daltarief loopt altijd tot 7.00 uur. In het weekend en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag.
Verschil tussen enkeltarief en dubbeltarief
Bij een dubbeltarief betaal je overdag een hoger tarief. Dit heet het piektarief. 's Nachts en in het weekend geldt een lager tarief. Dit is het daltarief. Het daltarief geldt meestal van 23.00 tot 7.00 uur.
Wat is dagstroom en nachtstroom? In de meeste provincies geldt van 7 uur 's ochtends tot 11 uur 's avonds dagstroom en daarna ga je over op nachtstroom. Ook in de weekenden en op feestdagen betaal je het daltarief, het weekend gaat op vrijdag in op het tijdstip dat normaal de nachtstroom ingaat.
Op 1 juli 2021 is het TF-tariefsignaal uitgezet door de netbeheerders omdat er slimme meters zijn die met een ander signaal werken. Dat betekent dat je onze stroom niet meer tegen dubbeltarief ontvangt, maar alleen tegen enkeltarief. Goed om te weten: het verschil tussen het daltarief en normaal tarief is erg klein.
Afhankelijk van de gemeente waar u woont en van uw netbeheerder, loopt het nachttarief tussen 21 uur en 6 uur, of tussen 22 uur en 7 uur. Opgelet: Het onderscheid tussen de duurdere dag- en goedkopere nachturen is enkel nog van toepassing voor het deel energiekost.
We zijn gewend om 's avonds of 's nachts de wasmachine of de vaatwasser te laten draaien. Dan geldt immers het daltarief van je energiemaatschappij. Maar die tijd lijkt voorbij: energiebedrijven adviseren nu om de apparaten aan te zetten als de zon schijnt.
Belangrijkste verschil tussen enkel- en dubbeltarief
Als je voornamelijk energie verbruikt in de daluren, kan een dubbeltarief voordeliger zijn. Maar als je voornamelijk energie verbruikt in de piekuren, ben je waarschijnlijk beter af met een enkeltarief.
Het daltarief is iets goedkoper dan het normaaltarief. Het kan dus lonen om jouw stroomverbruik zoveel mogelijk te verschuiven naar de uren waarin het daltarief geldt. Het kan lastig zijn om telkens rekening te moeten houden met de daluren.
In het weekend en tijdens feestdagen geldt het daltarief heel de dag. De rest van de uren gelden de piekuren. Daarbij betaal je het normaaltarief. Let op: normaal- en daltarieven worden ook wel hoog- en laagtarief en piek- en daltarief genoemd.
Piekuren zijn de uren tussen 6-7-8 uur 's ochtends en 21-22-23 uur 's avonds gedurende de week, afhankelijk van de gemeente waar u woont en de distributienetbeheerder die u elektriciteit levert.
Kan ik beter een enkele meter of een dubbele meter hebben? Een dubbele meter kan voordelig zijn als je 's nachts veel stroom verbruikt, bijvoorbeeld door juist dan de wasmachine aan te zetten. Als je juist overdag veel stroom verbruikt, ben je voordeliger uit met een enkele meter.
Bij een dubbeltarief maak je gebruik van variabele tarieven, waarbij nachtstroom goedkoper is dan de dagstroom. De keerzijde is echter dat het dagtarief duurder is dan de dagstroom bij een enkeltarief. Je moet dus met je nachtstroom al zoveel besparen, dat je de hogere kosten van het stroomverbruik overdag compenseert.
Het dagtarief geldt van maandag tot vrijdag van 7 tot 22 uur. Het nachttarief betaalt de consument van 22 tot 7 uur en tijdens het weekend. De voorbije jaren nam het onderscheid tussen beide tijdsblokken op de energiefactuur al gestaag af.
De rijksoverheid adviseert een nachttemperatuur van 15 graden. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal scheelt dat – met de huidige gasprijzen – gemiddeld 370 euro per jaar aan stookkosten. Doe je dat ook vier keer per week overdag – bijvoorbeeld als niemand thuis is – dan bespaar je nog eens dat bedrag.
Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh.