KortsluitingWater kan ervoor zorgen dat de plus- en mindraden met elkaar in contact komen, met kortsluiting tot gevolg.
Als de kabel van de waterkoker beschadigt, kan het gebeuren dat de twee draden elkaar wél raken. Dan gaat de stroom niet meer terug naar het stopcontact, maar keert hij bij de beschadiging weer om naar de waterkoker. De stroomsterkte wordt dan te groot en de draden te warm, waardoor er kortsluiting ontstaat.
Een lekkage in de meterkast kan levensgevaarlijk zijn. Want water en elektriciteit gaan niet samen. Er kan kortsluiting ontstaan en dan ben je veel verder van huis. De lekkage moet ook dezelfde dag nog verholpen worden.
Bij een plotse kortsluiting ontstaat er een vlamboog met een hoge temperatuur, met minstens uitwendige brandwonden en vaak ook inwendige schade als gevolg.
Wanneer je een schuko verlengkabel wil beschermen tegen het water, kun je deze schuko stekkerbox gebruiken. De behuizing is geschikt voor zowel binnen als buiten en kan dus bijvoorbeeld gebruikt worden om zorgeloos stroom in je tuin of garage aan te sluiten en tegelijkertijd de kabels te beschermen tegen regenwater.
Water kan ervoor zorgen dat de plus- en mindraden met elkaar in contact komen, met kortsluiting tot gevolg. Normaliter kan hierdoor zelfs brand ontstaan, maar gelukkig zijn woningen tegenwoordig voorzien van een aardlekschakelaar waardoor dat risico kleiner is geworden.
Is er slechts een klein beetje water op de contactdoos terecht gekomen? Dan heeft u waarschijnlijk geen kortsluiting. Het is nu belangrijk om direct de stekker van het verlengsnoer uit het stopcontact te trekken, zodat u het water kunt opruimen en de contactdoos goed uit kunt laten uitdrogen.
Kortsluiting ontstaat wanneer één of meer elektrische draden elkaar raken. Dat kan zijn als gevolg van een kapot apparaat of een beschadigde kabel. Natuurlijk zijn deze stroomdraden meestal voorzien van een isolatielaag, maar deze kan beschadigd raken door water, warmte, stof of andere zaken.
Als één of meer kabels elkaar raken (bijvoorbeeld omdat de isolatielaag stuk is) ontstaat er kortsluiting.Dan wordt de stroomsterkte te hoog, de draden te warm, en zo kan er brand ontstaan.
Als de kortsluiting gebeurt in een elektrisch apparaat, kan je dit uit het stopcontact halen en de gesprongen zekering in de meterkast vervangen. Wanneer de kortsluiting gebeurt door een direct contact tussen twee elektriciteitskabels in huis, contacteer je beter een erkende elektricien om het probleem op te lossen.
Water en kortsluiting
Het moment dat er een plasje water ligt waar de kortsluiting heeft plaats gevonden en jij gaat in die plas staan kan je ook zelf onder stroom komen te staan.
Bel een loodgieter
Om de schade te beperken, is het verstandig om zo snel mogelijk een loodgieter laten komen om de lekkage te verhelpen.
Ook schade door kortsluiting of een te hoge spanning in het elektriciteitsnetwerk is verzekerd. Bijvoorbeeld wanneer brandschade aan je keuken ontstaat door kortsluiting in je waterkoker. Of als er scheuren in de muur komen als gevolg van een blikseminslag.
Een kortsluiting is een elektrisch verschijnsel dat zich met name voordoet als er rechtstreeks contact ontstaat tussen twee elektrische draden, meestal als gevolg van een isolatiefout. Daarbij neemt de stroomsterkte plotseling toe, waardoor er zelfs brand kan ontstaan.
De meest voorkomende oorzaak van lekstroom is een fysiek lek van de fase of de nul naar aarde door vocht of een slechte isolatie, maar kan ook veroorzaakt worden door harmonischen. Met lekstroomtangen kunt u door de fase en nul tegelijkertijd te meten of alleen de aarddraad te meten, de lekstroom opsporen.
In de meeste gevallen is kortsluiting het gevolg van een storing van elektrische apparatuur óf het gebruik van een kapotte stekker. Als de voeding niet meer in orde is, dan ontstaat er storing in de toevoer. De bron van stopcontact kortsluiting is vaak te achterhalen in de meterkast.
Ook opladers in stopcontacten en apparaten die aan het opladen zijn vormen dus een gevaar. Hierbij geldt dan ook de regel dat je de apparaten goed in de gaten moet houden. Als een apparaat een volle accu heeft en dan toch blijft laden, is er een kleine kans op oververhitting en dus op brand.
Kortsluiting in de verdeelkast
Kortsluiting ontstaat wanneer twee of meer ongeïsoleerde draden met elkaar in aanraking komen door een beschadiging in een kabel of een defect in een apparaat. Hierdoor gaat er ineens te veel stroom door de kabel. De kabel wordt binnen enkele ogenblikken zo heet dat er brand kan ontstaan.
Ontstaat er kortsluiting, dan springen bij een veilige groepenkast direct de zekeringen (stoppen) of schakelen de installatie-automaten af. Hierdoor wordt de elektriciteit in de betreffende groep automatisch uitgeschakeld, kunnen de elektriciteitsdraden afkoelen en wordt brand voorkomen.
Weerstand meten
Door de weerstand na te meten, kan je onder meer achterhalen of de bekabeling nog in orde is en of er sprake is van een eventuele kortsluiting.
Overbelasting vindt plaats wanneer teveel elektrische apparaten tegelijkertijd op één groep zijn aangesloten of wanneer de stroom naar een apparaat groter is dan de nominale stroom van het apparaat. Wanneer overbelasting plaatsvindt, kan brand ontstaan doordat de elektriciteitsdraden te warm worden.
Het stopcontact moet geaard zijn. Het stopcontact moet minimaal 60 cm van een natte zone (douche, bad en wasbak) verwijderd zijn en minimaal 25 cm van vloeroppervlak.
Dat kan prima, de meeste stopcontacten hebben 'dubbele aansluiting', elk draad heeft 2 aparte gaatjes voor de kabels.
Wisselspanning wordt ook wel afgekort als AC en komt uit een stopcontact en de meeste elektrische apparaten werken op deze vorm van spanning. Je hebt in Europa 230V / 50 Hz en in Amerika 120V of 240V / 60 Hz. Maar dan hebben we nog gelijkspanning, ook wel DC genoemd.