Die vorstgrens ligt op ongeveer 600 tot 700 mm diepte vanaf het grondoppervlak. Belangrijk is dus dat het diepste punt van de vorstrand op meer dan 700 mm diepte ligt. Voordat dit kan gebeuren moet er eerst grond afgegraven worden om vervolgens zand, isolatie en een funderingsplaat aan te brengen.
De vorstgrens is minimaal 600 mm beneden het maaiveld, maar vaak wordt 800 mm aangehouden.
Maak deze vorstrand minimaal 60 cm diep. De breedte is afhankelijk van de dikte van de betonvloer. Een goede vuistregel is: de breedte van de vorstrand is tweemaal de dikte van de betonvloer.
Bij een vorstrand wordt de vloerplaat als het ware omgebogen tot ongeveer 600 mm onder het maaiveld om gevaar voor opvriezen te voorkomen. Vaak wordt ook een verdiepte randbalk toegepast. Een funderingsplaat met vorstrand wordt veel toegepast bij eenvoudige funderingen onder schuurtjes, serres en dergelijke.
Vorstranden worden met name gebruikt bij gebouwen met een fundering met staal. Bovendien voorkomt deze vorstrand dat de grond onder het gebouw bevriest. Zo blijft de gehele constructie stabiel en wordt verschuiven voorkomen. De minimale aanlegdiepte van een vorstrand is 80 cm.
Vorstranden worden gebruikt in bouwwerken die niet zijn onderheid, bij een fundering op staal. Eventueel kan een deel van de vorstrand ruimte bieden voor het opbouwen van een muur (zie tekening onder). Als de (vochtige) grond onder een gebouw met fundering op staal bevriest, dan kan het gebouw gaan schuiven.
Een betonvloer buiten is minimaal 15 centimeter dik
15 centimeter heb je nodig om een constructief sterk terras te maken. In deze 15 centimeter verwerken we een wapeningsnet van 8 millimeter. Voor een oprit gebruiken we zelfs een dikte van 20 centimeter.
Om verzakking na een vorstperiode te voorkomen moet de fundering minimaal 60 tot 80 cm diep zijn. Een fundering op staal komt op de zandlaag die maximaal drie meter onder het grondoppervlak ligt. Als de zandlaag dieper dan drie meter ligt, heb je een fundering op palen nodig.
Ondergrond betonvloer op zand
Voordat je de tussenlaag plaatst dien je eerst de zandlaag aan te trillen, of verdichten, voor het beste resultaat. Na deze stap wordt een laag betonzand aangebracht om te zorgen voor een vlakke ondergrond voor de betonvloer. Daarna kun je de folie plaatsen.
Schep de tuinaarde weg tot op een diepte van 15 cm over het gehele oppervlak. Om vorstschade onder de vloer te voorkomen is het raadzaam om de fundering te voorzien van een vorstrand. Deze dient 60 cm diep te zijn. Vul de uitgegraven plek met een 10 cm dikke laag metselzand of ophoogzand.
In sommige gevallen kan het nodig zijn om graafwerkzaamheden te verrichten. Bijvoorbeeld wanneer je een fundering voor een schuur of tuinhuisje wilt storten. Graaf, nadat je het oppervlak hebt uitgezet, de ondergrond af tot ongeveer 30 cm diep. Hierna egaliseer je de ondergrond en plaats je eventueel isolatieplaten.
Op een vorstdag daalt de temperatuur, op de waarnemingshoogte van 1,5 meter boven de grond, tot onder het vriespunt. Het kan ook voorkomen dat in mei of september de temperatuur onder de nul komt. Bij strenge vorst bevriest de bovenste laag van de grond tot zo'n 15 cm diep.
Als de temperatuur op 10 centimeter hoogte tot onder het vriespunt daalt, dan is er sprake van vorst aan de grond of nachtvorst.
Na een aantal vorstdagen, kan de vorst tot ongeveer tot 20 centimeter in de grond zitten trekken. Dit is afhankelijk van het soort grond. Met name de natheid speelt een rol. De regel geldt: hoe natter de grond, hoe diepter deze bevriest.
De fundering van een huis is essentieel voor de stabiliteit ervan. Als de fundering niet sterk genoeg is, beschadigd is geraakt door vocht, of niet diep genoeg in de grond is geplaatst, kan het huis zakken.
Houten palen, de goedkoopste optie, maar kan zorgen voor houtrot bij schommelen van het waterpeil. In de grond gevormde palen die worden geschroefd.
Voor een strokenfundering moet de aanlegdiepte op minimaal de vorstgrens liggen. Als de grond onder de loods bevriest en vervolgens ontdooit, dan wordt de vloer iets opgetild en kan de vloer scheef terugzakken. De vorstgrens is de gronddiepte tot waar de grond in de winter kan bevriezen.
De PowerKist (XL) is een driedelige funderingsbekisting met losse bodemplaten en zijwanden, die zijn voorzien van onbreekbare PS-stroken als wapening. Dat maakt de IsoBouw funderingsbekisting tot de sterkste in de markt.
Een funderingsprobleem kunt u wellicht zelf herkennen. Kenmerken zijn: Scheve vloeren, vervormde deuren en ramen, scheuren in bouwmuren en niet-dragende muren, maar ook hoogteverschillen tussen woning en de stoep.
Een vorstrand betekent nogal wat extra graafwerk en extra beton. Je kan dit omzeilen door de vorstgrens kunstmatig hoger te leggen. Dit bereik je door direct onder de fundering isolatieplaten (EPS of XPS) aan te brengen.
Zet de bekisting vast
De palen moeten 50 cm diep de grond in.
Hoe dik een betonvloer is, is afhankelijk van de locatie waar de vloer komt en of het enkel een leefvloer is of ook een constructievloer. Een betonvloer begint bij minimaal 7 centimeter dik en bijvoorbeeld buiten kan een minimale dikte van 15 of zelfs 20 centimeter nodig zijn.
De folie dient overlappend op de zandlaag geplaatst te worden om te voorkomen dat water uit het beton wegzakt. Niet alleen de grond dient voorzien te worden van folie, de folie dient ook tegen de muren geplaatst te worden om te voorkomen dat vocht op kan trekken.