Een geldige overeenkomst kan vernietigd worden Vernietiging heeft terugwerkende kracht. Wordt de overeenkomst vernietigd dan wordt deze geacht nooit te hebben bestaan. Indien er al prestaties zijn verricht, dan dienen deze ongedaan gemaakt te worden.
Een overeenkomst die vernietigbaar is – Conclusie
Dat houdt in dat de partij die handelingsonbekwaam is of waarbij een wilsgebrek aanwezig was, de overeenkomst kan vernietigen. Een vernietigde overeenkomst heeft juridisch gezien nooit bestaan en eventueel geleverde prestaties moeten ongedaan worden gemaakt.
Om een overeenkomst te vernietigen dien je expliciet een beroep te doen op de vernietigbaarheid. Dat kan door een eenvoudige verklaring of bij de rechter. Als je er geen beroep op doet, dan blijft de overeenkomst tot stand. In dat geval moet je de overeenkomst gewoon nakomen.
Vernietiging heeft – anders dan ontbinding – wel terugwerkende kracht. De overeenkomst was in beginsel dan gewoon geldig, maar heeft na de vernietiging juridisch gezien nooit bestaan. Indien een overeenkomst in strijd is met de openbare orde, goede zeden of met de wet is de overeenkomst nietig.
Bedreiging, bedrog en misbruik van omstandigheden = vernietigbaarheid (artikel 3:44 Burgerlijk Wetboek). Komt een overeenkomst door bedreiging, bedrog of misbruik van omstandigheden tot stand dan is deze vernietigbaar.
Rechtsgevolgen van vernietiging
Vernietiging heeft terugwerkende kracht op grond van artikel 3:53 BW. Dat betekent dat men doet alsof de rechtshandeling nooit heeft plaatsgevonden. De verbintenissen die eventueel zijn ontstaan door het verrichten van de rechtshandeling komen te vervallen en bestaan niet meer.
Wat is een vernietigbaarheid? Vernietigbaar betekent dat een rechtshandeling ongedaan kan worden gemaakt. Dat betekent dat de handeling na vernietiging achteraf nooit heeft bestaan. Een rechtshandeling is in het algemeen vernietigbaar als deze heel nadelig is voor (een van de) betrokken personen.
Een overeenkomst kan op verschillende manieren ten einde komen. Bijvoorbeeld door een annulering, een ontbinding of wanneer beide partijen gezamenlijk de overeenkomst beëindigen.
Bij ontbinding van de overeenkomst ontstaat er een verplichting tot ongedaanmaking van de over en weer ontvangen prestaties. Alles wat jij en de wederpartij aan elkaar hebben betaald of geleverd, dient te worden teruggegeven op grond van deze ongedaanmakingsverbintenis (je wordt dus niet direct weer eigenaar).
Een overeenkomst kan (pas) worden ontbonden wanneer de andere partij tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen; oftewel wanneer afspraken niet worden nagekomen. De tekortkoming moet de ontbinding wel kunnen rechtvaardigen en mag dus niet te gering zijn.
Tussen een nietig en vernietigbaar besluit zit namelijk een groot verschil. Een vernietigbaar besluit is namelijk geldig tot het moment dat het wordt vernietigd, terwijl een nietig besluit juridisch gezien nooit geldig is geweest.
Heel simpel: een bindende overeenkomst komt tot stand door het doen van een aanbod door de ene partij en de aanvaarding daarvan door de andere partij. De totstandkoming van overeenkomsten is in beginsel geheel vormvrij. Dat kan dus mondeling en ook schriftelijk.
In de basis zijn alle soorten overeenkomsten rechtsgeldig. Of je deze nu mondeling hebt gemaakt, afspraken hebt gemaakt via WhatsApp of een contract hebt opgesteld en dat hebt laten ondertekenen. De manier waarop je een overeenkomst sluit, maakt dus niet uit voor de rechtsgeldigheid ervan.
Een verklaring of proces-verbaal waarin de vernietiging van informatieobjecten wordt vastgelegd.
Een nietige overeenkomst heeft nooit bestaan en een vernietigbare overeenkomst wordt teruggedraaid.
Voor ontbinding is een tekortkoming van één van de partijen vereist. Een tekortkoming wil zeggen dat de gemaakte afspraken niet worden nagekomen. De wet zegt dat iedere tekortkoming de andere partij het recht geeft de overeenkomst te ontbinden.
Op grond van de wet hebt u als koper na het tekenen van het koopcontract een bedenktermijn van 3 dagen. Soms is in het koopcontract afgesproken dat de verkoper ook een bedenktermijn heeft.De verkoper kan dan binnen de bedenktermijn van het contract af. Een bedenktermijn voor de verkoper komt niet vaak voor.
De wet bepaalt dat degene die een gegronde reden heeft gegeven waarop de andere de overeenkomst heeft ontbonden/beëindigd, verplicht is de schade te vergoeden die het gevolg is van de ontbinding of beëindiging van de overeenkomst. Het is immers zijn schuld dat de ander de overeenkomst heeft ontbonden.
Wat is een overeenkomst of contract? Een contract is een afspraak tussen 2 of meer partijen. Sluit u een contract, dan moet u een bepaalde prestatie leveren of u heeft recht op een prestatie. Een ander woord voor een contract is een overeenkomst.
Een overeenkomst vernietigen kan door middel van een brief, of door een rechter te verzoeken de vernietiging uit te spreken. De vernietiging heeft andere gevolgen dan de ontbinding. Zo heeft de vernietiging terugwerkende kracht, wat betekent dat er wordt gedaan alsof de overeenkomst nooit heeft bestaan.
Normaal gezien kan je een overeenkomst enkel verbreken met wederzijdse toestemming van elke partij. Slechts in uitzonderlijke gevallen kan je de overeenkomst eenzijdig verbreken. Dit is dan opzegging van het contract.
Vernietiging kan dus een verbintenisscheppende eenzijdige rechtshandeling zijn. Een vernietigingsverklaring kan ook goederenrechtelijk gevolg hebben. Vernietiging van een overeenkomst die als titel heeft gediend voor overdracht, heeft tot gevolg dat de vervreemder wordt geacht altijd eigenaar te zijn gebleven.
Een overeenkomst is in de zin van titel 6.5 BW een meerzijdige rechtshandeling, waarbij een of meer partijen jegens een of meer andere een verbintenis aangaan (art. 6:213 lid 1 BW). Dus iedere overeenkomst is een rechtshandeling, maar omgekeerd is niet iedere rechtshandeling een overeenkomst.
Een nietige overeenkomst heeft juridisch gezien nooit bestaan, er is dan geen handeling nodig om de ongeldigheid van de overeenkomst in te roepen. Vernietigbare overeenkomsten worden in beginsel wel geacht te bestaan, maar kunnen eventueel vernietigd worden door partijen.