Volkoren granen leveren altijd veel mineralen. Ook roggebrood bevat onder andere kalium, magnesium, zink en selenium. Vooral het gehalte aan ijzer is hoog: 1 plakje Fries roggebrood levert je al 10 procent van wat je op een dag aan ijzer nodig hebt.
Roggebrood bevat in vergelijking tot andere broodsoorten wat minder calorieën en is hoog in vezels. Zeker het donkere roggebrood. In donker roggebrood zitten ietsje meer suikers, maar daarentegen ook relatief veel ijzer, vitamine B6 en vezel. Gezonde kost dus.
Roggebrood zit bomvol voedingsvezels, verlaagt de bloedsuikerspiegel en past perfect in een koolhydraatarm dieet.
Bolletje roggebrood is een gezond en vetarm product. Daarnaast bevat roggebrood een hoog gehalte aan voedingsvezels, waardoor het past in een gezond eetpatroon.
Alle voordelen van roggebrood op een rijtje
Als je roggebrood met mate eet, maximaal vier sneetjes per dag, zorgt het samen met speltbrood en andere soorten volkorenbrood voor heel wat belangrijke gezondheidsvoordelen, zoals: Rijk aan voedingsvezels: tot maar liefst zestien gram per honderd gram roggebrood.
Er is wel één kanttekening, want sommige roggebroden bevatten suiker. Fries roggebrood is er daar één van. Aan de Brabantse of Limburgse variant wordt doorgaans geen extra suiker toegevoegd. Omdat er bij deze broden gebruik wordt gemaakt van zuurdesem in plaats van gist, zijn ze vochtiger en minder zoet van smaak.
Een van de belangrijkste voordelen van roggebrood is het hoge vezelgehalte. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering, omdat ze helpen het voedsel door de darmen te verplaatsen en constipatie te voorkomen.
Fries Roggebrood wordt bereid met 100% volkoren rogge en zit daarom van nature boordevol vezels.
Waarom zou je ontbijten met roggebrood? Nou als eerste omdat het lekker is natuurlijk! Maar roggebrood is ook erg voedzaam, het geeft lang een verzadigd gevoel omdat het bol staat van de voedingsvezels die ook weer goed zijn voor de spijsvertering.
Roggebrood bevat minder koolhydraten dan volkoren brood en meer voedingsvezels. Ook bevat het meer belangrijke vitamines zoals vitamine B6 (twee keer zoveel als volkoren brood) en vitamine E, meer ijzer en kalium.
Volgt u een koolhydraatarm dieet? Laat roggebrood dan links liggen. Roggebrood bevat namelijk veel koolhydraten (54 gram per plakje). Gelukkig zijn het hele gezonde koolhydraten met een lage Glycemische Index (GI).
Roggebrood kan eigenlijk met van alles worden belegd: van de eerder genoemde katenspek tot een goede plak kaas, maar ook met haring of juist een zoet beleg is het heerlijk.
Wit brood bevat voornamelijk snelle koolhydraten, dus dat kun je beter schrappen uit je voeding. Volkoren brood bevat daarentegen langzame koolhydraten en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Volkoren brood gaat daarom uitstekend samen met afvallen, want het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus minder eet!
Er zitten 138 kilocalorieën in 1 snee dik (70 gram) roggebrood. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'roggebrood'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Het eten van rogge helpt u tevens uw cholesterol op peil te houden.Ook zorgt het voor een soepele stoelgang. Kortom, redenen genoeg om regelmatig roggemeel te eten. Het is daarom raadzaam om het dagelijks in uw dieet te verwerken en te profiteren van de gunstige eigenschappen van rogge.
Wil je brood eten, maar toch licht verteerbaar voedsel binnenkrijgen? Laat dan roggebrood, croissants, krentenbrood en volkorenbrood links liggen.
Betekenis. Fries roggebrood is een broodsoort dat zeer compact is, haast massief. Het wordt niet van roggemeel gemaakt maar grotendeels van (deels) gebroken rogge waar een klein deel roggemeel aan toegevoegd is.
Wanneer we kijken naar de gezondheidsvoordelen dan is rogge beter en gezonder dan tarwe. In vergelijking met andere broodsoorten, zoals tarwebrood bijvoorbeeld, bevat roggebrood veel meer vezels en levert het minder calorieën op. Tarwe bevat aanzienlijk minder vezels dan rogge.
Brood bewaren in de koelkast zorgt ervoor dat het brood sneller droogt. Een te warme omgeving droogt en zorgt voor schimmelvorming. Ons roggebrood dient wel in de koelkast bewaart te worden. Het is dan minstens 5 dagen houdbaar.
Er zitten 87 kilocalorieën in 1 snee (45 gram) roggebrood, donker.
Bewaar het goed ingepakt op een koele, droge plaats. Bij voorkeur in de kelder en anders in de koelkast.
Net als bij normaal brood, kun je bij roggebrood het beste voor de volkoren variant kiezen. De meeste roggebroodsoorten zijn dit echter wel! Is jouw roggebrood gemaakt van normaal roggemeel of roggebloem (zonder 'volkoren' ervoor), dan heb je een minder voedzame variant te pakken.
4. Volledig volkoren. Vooral Fries roggebrood is 100% volkoren. Het wordt namelijk gemaakt van de hele roggekorrel.
Een gezonde schoollunch
Vezels dragen bij aan een soepele spijsvertering en daarmee een gezonde darmwerking. En gelukkig is er volop gezonde variatie nodig voor heerlijk broodbeleg: Halvarine of margarine uit een kuipje. Hartig mager beleg, zoals 20+ en 30+ kaas, ei, hüttenkäse en light zuivelspread.