Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Als een vijg heel vers is, kun je 'm eten met de schil. Wanneer blijkt dat je toch voor minder verse vijgen hebt gekozen in de supermarkt, of als de schil hard en stug is kun je ze beter zonder schil eten. Je kunt de vijgen dan in de lengte in kwarten snijden, of ze pellen.
Deze veelzijdige vrucht is lekker als tussendoortje en om in verschillende gerechten te werken. Je kunt vijgen rauw eten, drogen, bakken, vullen, roosteren en poffen.
Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden. Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken. Door dit te doen laat het vruchtvlees makkelijk los. Wanneer een vijg nog niet helemaal rijp is, kun je beter de vijg eerst schillen.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten. Door te variëren tussen verschillende soorten, krijg je van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Een rijpe vijg is zoet en heerlijk. Zolang de vrucht nog loodrecht op zijn steel staat, is hij nog niet rijp om geplukt te worden. Wanneer de steel verwelkt en de vruchten beginnen af te hangen, weet je dat ze klaar zijn om te plukken.
De suikers in de vruchten van de vijgenboom hebben een heilzame laxerende werking. Actieve bestand. Suikers: dragen bij aan de voedingswaarde van vijgen. Vezels: deze onverteerbare stoffen hebben een aanzienlijk effect op de darmtransit.
Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium.
Gebruik bij het snijden van fruit altijd een fruitmesje. Snijd de vijgen van boven af tot bijna op de bodem kruisvormig in. Vouw de partjes als een bloem open. Je kunt de vijgen ook besprenkelen met balsamico-azijn en even warm laten worden in de oven.
Eet de vijgen snel op wanneer je ze eenmaal hebt gekocht. Ze blijven maximaal 5 dagen goed in de koelkast. Verse vijgen kun je ook invriezen.
Leg ze in een ondiepe koelkastdoos om ze te beschermen. Afgedekt kun je ze 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vijgen rijpen door bij kamertemperatuur. 7 vijgen smaken het allerbest op kamertemperatuur, dus haal ze een uur voor serveren uit de koelkast.
Hoog suikergehalte: Vijgen
Vijgen zijn niet voor niets een delicatesse: 1 kop verse vijgen bevat 27 gram suiker, ofwel: zoveel als een snoepreep. Wel bevatten ze een hoge dosis vezels en kalium.
Er zitten 42 kilocalorieën in 1 stuk (50 gram) verse vijgen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'verse vijgen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Vijgen rijpen niet
In de kas heb je mogelijk meer kans op succes. Buiten de kas hebben alleen de kleine vruchtjes ter grootte van een erwt die eind zomer ontstaan kans om de winter te overleven. Als ze het koude seizoen goed doorstaan, zijn ze sterk genoeg om in de zomer te bloeien en vruchten te produceren.
Wilde vijgen zijn erg lekker en verantwoord om als tussendoortje te eten. Dit komt vooral door de vezels en de vitamines. Ook is het lekker om door de yoghurt, salades, roerbak gerechten, gebak en op toastjes.
Vijgen worden tegenwoordig steeds meer vers gegeten. Het vruchtvlees is vlezig, met kleine eetbare pitjes erin. De smaak is heerlijk zoet. Omdat het een bron van vezels is, is het een snack die goed voor je is.
De vijgen van de Col de Dame Blanche worden wel eens beschreven als de best smakende vijgen. De vruchten zijn geel tot lichtgroen en klein, maar met dieprood en zoet vruchtvlees. Het is een trage groeier, maar de boom kan wel tien meter hoog worden als je hem niet snoeit.
Gedroogde vijgen zitten boordevol gezonde voedingsstoffen en zijn erg rijk aan vezels. Eén gedroogde vijg (20 gram) levert al 2 gram vezels. Gedroogde vijgen bevatten ook veel mineralen. Calcium is bijvoorbeeld goed vertegenwoordigd.
Natuurlijk is een verse vijg lekkerder dan een vijg uit de diepvries maar dit is een prima oplossing voor een grote oogst.
Wanneer vijg oogsten
Wanneer kan je vijg oogsten? Doorgaans doe je dit van augustus tot september. Het lijken vruchten en zo worden ze ook vaak genoemd, maar zijn toch echt bloemen. Wanneer je de vijg oogst is een beetje afhankelijk van het soort, of deze groen blijft of paars wordt.
De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen.
Vaak verkleurt de schil van de rijpe vijgen tot een diep blauw-violette kleur.Er zijn ook varianten die groengeel blijven. Het vruchtvlees is roze tot donkerrood en bevat veel kleine pitjes.