Alcohol kan leiden tot sombere gevoelens en depressie. Ook kan alcohol sombere gevoelens of een depressie versterken, als je er al last van hebt. In dit artikel leggen we uit wat alcohol en depressie met elkaar te maken hebben.
Wanneer je alcohol drinkt, verbruiken je hersens extra neurotransmitters als dopamine en serotonine, waardoor je je extra goed voelt. Je krijgt een mentale kater door alcohol omdat het enkele dagen duurt om deze stofjes weer aan te vullen.
Dat je je extra goed of rustiger voelt na een drankje komt namelijk doordat je brein extra gelukshormonen (dopamine en serotonine) verbruikt. Deze voorraad moet in de dagen na het drinken weer worden aangevuld, waardoor je je na drankgebruik somber of angstig kan voelen.
De meest bekende ontwenningsverschijnselen zijn: beven, zweten, onrust en zenuwachtigheid, angst, 'malaise' gevoel, slapeloosheid, misselijkheid en braken. Deze verschijnselen zijn op zich niet gevaarlijk en verdwijnen meestal na 7 tot 10 dagen van onthouding.
Veel drinken is zeker te ontraden bij mensen die last hebben van psychotische symptomen (een toestand van contactverlies met de realiteit die erg beangstigend kan zijn). Extreem alcoholgebruik kan op zich ook leiden tot een 'alcoholpsychose'. Je geraakt dan volkomen verward en kan waandenkbeelden krijgen.
Een alcoholist kan zoals eerder genoemd last hebben van een bleke of grauwe huidskleur.Een ander uiterlijk symptoom van een alcoholist zijn een opgezwollen gezicht, handen en voeten.Een alcoholist kan ook last hebben van roodheid van de huid. Dit wordt ook wel een 'alcohol flush' genoemd.
Langdurig overmatig drinken tast zowel het korte- als het langetermijngeheugen aan. En dat heeft vervolgens weer effect op het vermogen om te redeneren en beïnvloedt het gedrag en de emoties. En het maakt mensen ook gevoeliger voor aderverkalking in de hersenen.
Vervangers voor alcohol kunnen alcoholvrije bieren en wijnen en andersoortige “frisdranken” zijn. Onder frisdranken vallen de koolzuurhoudende dranken, vruchtensappen en waters. Ook energiedranken die tegenwoordig overal te krijgen zijn bevatten geen alcohol.
Onthoudingsverschijnselen 'zonder complicaties'
Beginnen meestal 24 uur na het drastisch minderen of stoppen met langdurig, overmatig alcoholgebruik. Kernsymptoom is de 'tremor' (beven), vooral van de handen, maar soms ook van het hoofd en de tong.Kan variëren van licht beven tot zware tremor.
Als je regelmatig veel alcohol drinkt dan kunnen er na verloop van tijd psychologische, lichamelijke en neurologische veranderingen optreden. Deze veranderingen gebeuren geleidelijk en zijn in fases op te delen. Aanvankelijk geeft het drinken van alcohol een prettig euforisch gevoel.
Wat precies het verband is tussen depressie en alcohol, is nog niet helemaal bekend. Alcohol kan de signaalstoffen (neurotransmitters) in je hersenen verstoren, waardoor je depressief wordt na alcohol.
Er zijn ook lichamelijke symptomen die sterk wijzen op een alcoholprobleem. Zoals trillen, zweten, verwarring, regelmatig ziek zijn, leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, infecties, ernstige psychische aandoeningen en in het ergste geval psychose, hartfalen en hersenbeschadiging.
Wat te doen tegen dronken zijn en misselijkheid om me morgen weer fris te voelen? Het belangrijkste is om voldoende water te drinken, wat te eten en rust te nemen, ook als je niet kunt slapen. Als iemand erg suf is of bewusteloos na veel alcohol, schakel dan direct medische hulp in.
Het advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Het wordt steeds duidelijker dat alcohol heel schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Niet drinken is dus het gezondst.
Voor (zware) drinkers stemmen die verwachtingen dikwijls niet meer overeen met de realiteit. Als je begint te drinken ervaar je soms nog wel een positief effect, maar naarmate je meer dronken wordt draait het anders uit. Een paar voorbeelden: Je verwacht te zullen 'ontspannen', maar je gaat helemaal onderuit...
Soms begint de (dinsdag)dip meteen nadat de XTC-pil (of MDMA) is uitgewerkt (de 'comedown') met nergens zin in hebben, geïrriteerd zijn, huilbuien, ongeconcentreerd zijn, geheugenstoornissen of even niet goed meer kunnen zien.
Leververvetting verloopt veelal zonder symptomen en is vaak omkeerbaar als de oorzaak wordt weggenomen. Dit betekent dat zodra iemand stopt met het drinken van alcohol, de lever zich weer (gedeeltelijk) kan herstellen [1,3].
Afkickverschijnselen bij lever ontgiften
Wanneer je je lever gaat ontgiften na alcohol krijg je meestal te maken met onthoudingsverschijnselen. Deze duren meestal zo'n drie tot zeven dagen. Vooral de eerste dagen kunnen heftig zijn. Na uiterlijk 2 weken heb je geen last meer van de lichamelijke afkickverschijnselen.
Na drie maanden zonder alcohol zijn er significante gezondheidseffecten. Een leververvetting (de eerste fase van alcohol hepatitis) is gemiddeld na enkele maanden van geen alcohol drinken volledig hersteld, volgens de Nederlandse Leverpatiënten Vereniging.
Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
Op je achterste gaan zitten en je concentreren op je ademhaling kan je helpen ontspannen. Het mag in de buurt komen van meditatie, maar dat hoeft niet. Gewoon rustig ademhalen kan al helpen om de stress te verlichten.
Pijnstillers op basis van paracetamol kunnen in combinatie met alcohol tot leverbeschadiging leiden. Ontstekingswerende medicijnen zoals acetylsalicylzuur (bijvoorbeeld Aspirine®), ibuprofen (bijvoorbeeld Nurofen®), e.a., hebben een bloedverdunnend effect. In combinatie met alcohol kan dit tot bloedingen leiden.
Alcohol vermindert IQ nauwelijks
Nuchter scoorde de groep studenten in de studio 118 punten op de IQ-schaal. Tientallen biertjes later scoorden ze nog 112. De onderwijspsycholoog die in de studio aanwezig was, concludeerde dat alcohol niet zorgt voor vermindering van de intelligentie.
Symptomen van hersenschade door alcohol zijn:
Moeite met logisch nadenken en problemen oplossen. Concentratie- en geheugenstoornissen. Ontremd en impulsief gedrag. Verstoorde coördinatie en evenwicht.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.