Ben je even wakker? Liefst houd je gewoon je ogen dicht en richt je je aandacht op het behaaglijke slaapcomfort. Je trekt even je kussen beter onder je hoofd of je drapeert je dekbed even wat fijner om je heen. Je bed is steunend, je deken of dekbed is lekker warm, je bent veilig en vertrouwd in je eigen bed.
Goed ventileren, een benauwde slaapkamer werkt averechts en een frisse slaapkamer bevordert een gezonde slaap. Zorg overdag voor voldoende daglicht en verduister een slaapkamer als die juist te licht is. Ontwaakt u 's nachts meerdere keren omdat u moet plassen, probeer dan 's avonds eens minder te drinken dan anders.
Tussen 1 en 3 uur: Als je in deze uren wakker wordt dan kan het zijn dat er iets mis is met je lever. Geestelijk gezien kan het betekenen dat je boos bent of veel woede hebt die je niet op een goede manier kan verwerken. Tussen 3 en 5 uur: Op dit tijdstip heb je te maken met je longen.
Naast je biologische klok, houden je organen zich ook aan hun eigen klok. Als je lever niet lekker gaat, is de kans groot dat 'ie tussen 01.00 en 03.00 uur ervoor zorgt dat je wakker wordt. Last van je dikke darm? Dan is de kans het grootst dat je tussen 05.00 en 07.00 uur opstaat.
Vitamine B6 helpt bij de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Oftewel een belangrijke vitamine voor een goed humeur en een gezonde nachtrust. Een tekort aan vitamine B6 wordt dan ook vaak in verband gebracht met depressie en slapeloosheid.
Volgens de Chinese geneeskunde is de lever bijvoorbeeld tussen 1 en 3 uur 's nachts erg actief. En de galblaas tussen 23 uur 's avonds en 1 uur 's nachts. In andere woorden, tussen 23 uur 's avonds en 3 uur 's nachts is je lichaam actief de boel aan het schoonmaken.
Als het cortisolniveau gedurende de avond en nacht echter onvoldoende gedaald is, slaap je minder diep, word je vaker wakker en is het lastiger om weer in slaap te vallen. In de nacht hoort het cortisolniveau te dalen, zodat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine op gang kan komen en je goed en diep kan slapen.
Door de cortisol (stresshormoon) in je lichaam zal je dus wakker worden. Als je dan rond 3-4 uur wakker wordt gaan we vaak kijken hoe laat het is. Deze lichtbron zorgt naast je alertheid dat je brein een seintje krijgt voor een nieuwe dag.
Valeriaan: natuurlijk slaapmiddel bij onrust
De wortel van deze plant wordt binnen de kruidengeneeskunde al eeuwen gebruikt bij stress, angst, zenuwachtigheid en slaapproblemen. Valeriaan is verkrijgbaar als tablet, druppelvloeistof of los kruid.
Elke paar uur wordt er een bepaalde energie naar bepaalde delen van je lichaam gestuurd. Wanneer je dus vaak wakker wordt in een bepaalde tijdsperiode heeft dit dus een betekenis. Als je vroeg gaat slapen, word je vaak al vroeger wakker. Op dat moment is je lichaam bezig met je metabolisme en je hormonen.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die kersen eten voor het slapen gaan, beter en langer slapen! Daarnaast bevatten dadels typtofaan, wat ervoor zorgt dat u zich prettiger en bovendien slaperiger voelt. Tenslotte zorgt het eten van bananen, appels en kiwi's voor het slapen ook voor een positief effect.
Als je vaak wakker wordt tussen 5 en 7 uur, kan het zijn dat er een disbalans is in je spijsvertering. Walging is de emotie die bij dit orgaan hoort. Het kan dus ook dat je bijvoorbeeld ontevreden bent met wat je doet in het dagelijks leven.
De orgaanklok is geen echte klok, wel een oude Chinese wijsheid (en ze kennen er echt wat van, die Chinezen!). Die wijsheid zegt dat elk orgaan gedurende de dag een bepaald ritme heeft en in meer of minder mate actief is. De lever is actief tussen één en drie uur overdag én tussen één en drie uur 's nachts.
Een glas water voordat je naar bed gaat zorgt ervoor dat je spieren, gewrichten, hormonen en energie in balans blijven. Je lichaam kan hierdoor beter ontspannen en jij zult de volgende ochtend heerlijk uitgerust wakker worden. Overdag verlies je vocht doordat je naar de wc gaat en zweet.
Je slaapt inderdaad beter door voor het slapengaan een theelepel honing te nemen. Honing voorkomt namelijk een hongergevoel 's nachts en verlicht (nachtelijk) hoesten, waardoor je algehele slaapkwaliteit flink kan verbeteren. Ook bij kinderen (vanaf 1 jaar) zou dit kunnen helpen, bijvoorbeeld tijdens een verkoudheid.
Sommige slaapmiddelen werken kort en helpen om in slaap te vallen. Voorbeelden zijn temazepam, zolpidem en zopiclon. Andere slaapmiddelen werken langer en helpen om door te slapen. Voorbeelden zijn diazepam, lorazepam en oxazepam.
Waar kinderen en tieners makkelijk het klokje rond slapen, worden volwassenen gemiddeld zo'n twee tot drie keer per nacht wakker. De reden hiervan is dat ons lichaam minder goed tot rust komt, waardoor we lichter slapen.
Magnesiumtekort is meestal moeilijk te herkennen. Vooral spier- en zenuwstoornissen staan op de voorgrond: spierzwakte of -krampen, beven, stuipen. Ook psychische veranderingen kunnen voorkomen zoals toegenomen prikkelbaarheid, depressie en psychose.
Minder bekend is dat magnesium ook enorm kan helpen bij slaapproblemen. Magnesium helpt om het lichaam en de hersenen te ontspannen en dat is precies wat je nodig hebt om in slaap te vallen. Ons lichaam kan magnesium niet zelf maken en moet het dus uit voeding halen.
Door elke dag voldoende vitamine D op te nemen, voorkom je slaapproblemen en daar wordt je nachtrust logischerwijs alleen maar beter van. Vitamine D kan de slaap gedeeltelijk beïnvloeden door te helpen bij het reguleren van je biologische klok, zodat je dagelijkse slaapcycli synchroon loopt.