Als je teveel eiwitten in je bloed (hyperproteïnemie) hebt, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Een te hoog eiwitgehalte veroorzaakt zelf nooit klachten, maar kan een symptoom zijn van een onderliggende ziekte of oorzaak.Bijvoorbeeld uitdroging, een leverziekte, een infectie of andere onderliggende oorzaken.
Eet je meer eiwitten dan zal je lichaam ook meer ureum aanmaken wat volgens sommige theorieën belastend kan zijn voor je lever en voor je nieren. Na vele onderzoeken is er tot op heden echter geen bewijs dat een hoge eiwitinname schadelijk is voor gezonde mensen die geen nieraandoening hebben.
Je hebt extreem veel dorst. Meer honger (een teveel aan eiwitten in je voeding kan er voor zorgen dat je juist veel meer trek krijgt) Last van winderigheid (met een zeer onaangename geur, als gevolg van de verbranding van een teveel aan eiwitten) Huidklachten (onrustige huid, acne)
Je zou kunnen aankomen
'Eiwitten leveren ook energie, namelijk 4 kilocalorieën per gram. Dit betekent dat je ook in gewicht en vet kunt aankomen als je te veel eiwitrijke voeding eet. Meer is dus niet altijd beter. Ook voor eiwitten is er een optimale hoeveelheid om per dag binnen te krijgen.
Hoofdpijn en algehele vermoeidheid zijn twee potentiële bijwerkingen van uitdroging vanwege een teveel aan eiwitten. Ook kunnen ze ontstaan wanneer je lichaam in ketose is, wat gebeurt wanneer je voornamelijk eiwitten eet.
Wanneer je gewicht kwijt raakt, verliest je lichaam zowel spieren als vet. Tijdens dit proces is het heel belangrijk dat je voldoende eiwitten blijft eten. Voldoende eiwit in je voeding stimuleert de vetverbranding terwijl het calorie-verbrandende spieren behoudt.
De aanbevolen dagelijkse eiwitinname in de normale voeding bedraagt 0,8 à 1 gram per kilogram lichaamsgewicht. Voor iemand van 70 kilogram komt dit dus neer op 56 tot 70 gram per dag, wat eigenlijk zeer gemakkelijk via normale voedingswaren kan gebeuren (zie tabel 1 hieronder).
Je hebt huid-, haar-, en nagelproblemen
Wanneer je te weinig eiwitten binnen krijgt, worden je nagels minder sterk en breken ze dus sneller af. Maar ook een doffere haarkleur of haaruitval kunnen erop wijzen dat je te weinig eiwit binnenkrijgt.
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Meer eiwitten eten om af te vallen, werkt niet. Sterker nog, als je meer eiwitten gaat eten en verder niets aan je voeding aanpast, krijg je alleen maar meer calorieën binnen en kom je aan.
Wel is er een verhoogd risico is voor mensen die reeds nierklachten hebben. Voor zover proteïne een extra belasting vormt voor de nieren, is deze groter bij proteïne uit rood vlees dan uit vis, wit vlees, zuivel of ei.
Amyloïdose is een stapelingsziekte waarbij eiwitten, die het lichaam voortdurend aanmaakt, in een verkeerde vorm worden gevouwen. Ze stapelen zich op in organen en weefsels en veroorzaken zo schade.
Eet je veel eiwitten? Met wat minder eiwitrijke voeding kun je je globulinespiegel in je bloed verlagen. Eet genoeg groente en fruit voor een betere pH-waarde in je bloed. Citrusvruchten, wortelgroenten als biet, rapen en wortelen.
Waarom een eiwitshake ook nuttig is voor niet-sporters
Eiwitten zorgen er dus voor dat het spijsverteringsproces wordt vertraagd en er langduriger gevoel van verzadiging optreedt na de maaltijd.
Net als ananas bevat papaja ook proteasen die helpen bij het verteren van eiwitten. Ze bevatten echter ook nog een andere groep proteasen: papaïne. Eet de papaja rijp en ongekookt.
Naast peulvruchten zijn noten en zaden een goede bron van plantaardige eiwitten. Vooral pinda's en amandelen zijn eiwitbommetjes, maar pistachenoten en cashewnoten komen daar vlak achteraan. Je kan als eiwitrijk tussendoortje natuurlijk gewoon een handje noten nemen.
Yoghurt en kwark zitten vol eiwitten en je kunt er eindeloos mee variëren! Lekker met granola, noten, een lepeltje honing, lijnzaad en/of fruit. Havermoutpap met melk is een supergezond eiwitrijk ontbijt. Lekker met nootjes, bosvruchten en/of kaneel.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.