TOG staat voor Thermal Overall Grade, een aanduiding voor warmteweerstand en isolatiewaarde van babytextiel. Veilige TOG-waarden voor een baby, liggen tussen 0 en 4.0. De ideale babykamertemperatuur ligt tussen de 16-18 graden. Het advies luidt om je baby niet warmer toe te dekken dan een totale TOG-waarde van 4.0.
De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG. Hierbij gaan we uit van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5° C en een ideale kamertemperatuur van 18 tot 20° C.
Is het koud op de babykamer? Zet dan een halfuur voor je kindje naar bed moet de verwarming vast aan. Plaats het bedje een eindje bij de verwarming vandaan, zodat de warmte goed kan circuleren door de ruimte.
Ook als je baby het te warm of te koud heeft, kan hij wakker worden. Houd de temperatuur van het kamertje rond de 18 graden en zorg dat het niet tocht. Als je twijfelt of hij het wel warm genoeg heeft, voel dan even aan zijn nekje. Dat geeft het beste aan hoe het staat met zijn lichaamstemperatuur.
Een baby raakt al snel oververhit. De slaapkamertemperatuur voor een baby kan beter wat aan de lage kant zijn dan te hoog. Ook al voelt het voor jou als te koud, De ideale temperatuur voor een lekker dutje is tijdens de eerste maanden 18-20 °C.Vanaf twee maanden mag dit nog een graadje lager: 16-18 °C.
Lucht de babykamer voor de geboorte daarom goed. Begin daarom het liefst rond de 26 weken zwangerschap of al eerder met het klaarmaken van de babykamer. Kies verantwoord je spullen en materialen én ventileer de kinderkamer goed.
Als je je baby in bed legt, kan er nog een vuist tussen zijn voetjes en het voeteneinde. Zorg er wel voor dat hij zijn benen nog kan strekken. Dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kin. Het laken mag goed strak, let er op dat het matras vlak ligt en niet in een kuiltje.
En zorg dat je baby de juiste kleding en dekens heeft. Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding.
Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak.Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.
Eigenlijk geldt voor de nachtkleding voor je baby: trek je baby één laagje meer kleding aan dan jijzelf. Dus stel dat jij alleen een gewone pyjama in bed draagt, dan kun je jouw baby een romper (al dan niet met lange mouwen) en een pyjama of slaapzak (ook al dan niet met lange mouwen) aandoen.
Een pasgeboren baby mag eigenlijk geen verhoging of verlaging hebben (de temperatuur hoort tussen de 36,5°C en 37,5°C graden te zijn). Alles wat daar van afwijkt kan een aanwijzing zijn voor bijvoorbeeld een infectie (maar natuurlijk kan je kindje ook gewoon iets te warm of te koud zijn aangekleed).
Je kunt een dunne babyslaapzak samen met een lakentje of dunne deken gebruiken, mits je deze stevig en dwars over het voeteneinde instopt. Slaapt je baby zonder slaapzakje, maak het dekentje en lakentje stevig en kort op, met de voetjes tegen het voeteneinde. Geen dekbed; Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed.
Een dekbed is vaak te warm voor een baby. Je baby kan het snel warm krijgen tijdens het slapen onder een dekbed, waardoor er warmtestuwing kan ontstaan. Hierdoor kan je kindje uiteindelijk oververhit raken en dit kan gevaarlijk zijn.
De temperatuur in een babykamer is idealiter niet hoger dan 18 graden Celsius. Zorg voor een briesje frisse lucht in huis en in de slaapkamer door deuren en ramen open te houden. Als het raam een ventilatierooster heeft, zet dit rooster dan open.
De kinderbox staat niet op de baby uitzetlijst als musthave. Toch komt het goed van pas, bijvoorbeeld als je even je handen vrij wilt hebben om te koken of om de voeding voor je baby klaar te maken. Als hij wat ouder is kan het ook een fijne plek zijn om te spelen.
Verwarm de ingerichte kamer gedurende een week (bij warmte komen schadelijke dampen namelijk sneller vrij) en ventileer tegelijkertijd. Altijd doen: ventileer 24 uur per dag door het raam op een kiertje te houden of het ventilatierooster van het raam licht te openen, ook als de baby er is.
Wandplank als extra opbergruimte
De oplossing is een plank boven de commode. Leg hier wat luiers, billendoekjes, hydrofiele doekjes en schone kleren neer. Zo kun je je baby nog sneller verschonen.
Kies dus best voor rustgevende kleuren (blauw, groen), lichte kleuren (pastel), en neutrale kleuren (beige, gebroken wit, heel licht grijs,…). De rustgevende kracht zullen een positief effect hebben op uw kind. Je kan de kamer eveneens aankleden met stickers, behang, kaders en foto's.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje.Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Waarom zijn er slaapzakken met en zonder mouwen
Of er wel of geen mouwen aan een slaapzak zitten heeft met de temperatuur te maken. Een slaapzak met mouwen is warmer dan eentje zonder. Het is handig als je de mouwen kunt afritsen zodat je deze in meerdere seizoenen van het jaar kunt gebruiken.
Een babyslaapzak zorgt voor veiligheid en geborgenheid. Bij jongere baby's verklein je het risico op verstikkingsgevaar en op latere leeftijd zorgt een slaapzak voor minder bewegingsruimte. Dit kan handig zijn als je kind oud genoeg is om zelf uit bed te klimmen.