In de middeleeuwen werden bruinvissen zeevarken genoemd.Toen werden ze veel gegeten. Bruinvissen kwamen vroeger in grote aantallen voor langs onze kusten. Vanaf 1950 werden ze steeds zeldzamer, maar vanaf 1995 werden ze plotseling weer steeds vaker gezien.
In de Noordzee wordt de gewone bruinvis nog niet bedreigd in zijn voortbestaan. Er zijn nog zo'n 700.000 gewone bruinvissen, ongeveer de helft daarvan leeft in de Noordzee.
Wat eet de bruinvis? Bruinvissen zijn tandwalvissen, ze gaan actief op zoek naar kleine vissen. Via echolocatie jagen ze op haringen en kleinere vissen, maar ook kreeftachtigen staan op hun menu. Ze doen zich eveneens te goed aan bodemvissen, als grondels en kleine platvissen.
De makkelijkste manier om bruinvissen en dolfijnen uit elkaar te houden, is naar hun kop te kijken. Dolfijnen hebben een lange snuit, terwijl bruinvissen een meer stompe kop zonder snuit hebben. Dolfijnen hebben ook een meer gehaakte rugvin, terwijl de rugvin van een bruinvis meer driehoekig is.
De smaak is verassend, neigend naar vis maar ook weer niet helemaal. Extreem mals, een textuur die doet denken aan kogelbiefstuk maar dan met grovere vezels.
Bruinvissen slapen in het water.Ze slapen weinig en half: hun ene hersenhelft blijft wakker terwijl de andere hersenhelft slaapt. Zo blijft het dier toch altijd alert. Dat moet wel omdat ze boven water moeten ademhalen.
De draagtijd duurt twaalf maanden – ze zijn dus wel een jaar zwanger! Na dat jaar wordt de jonge dolfijn geboren, en zo'n jong noemen we een kalf. Net als bij koeien! Tijdens de geboorte komt de staart eerst naar buiten, zodat het kalf niet verdrinkt.
De meeste dolfijnen zijn vriendelijk maar het zijn wilde dieren en ze kunnen agressief zijn – hoewel ze zelden bijten – of mensen aanvallen, vooral als ze denken dat ze in gevaar zijn of erg gestrest zijn. Het zijn tenslotte toproofdieren.
De reuzenhaai is de één na grootste vis ter wereld, en kan wel 10 meter lang worden. De grootste vis is de walvishaai. De reuzenhaai weegt ongeveer 5000 tot 7000 kilogram. De nakomelingen van de reuzenhaai zijn flinke baby's: ze kunnen al anderhalve meter tot twee meter groot zijn bij geboorte.
Bruinvissen zijn geen vissen en ze zijn ook niet bruin. De naam is dus wat vreemd. Vroeger werd gewoon alles wat in zee zwom 'vis' genoemd en alles wat donker van kleur was 'bruin'. In de middeleeuwen werden bruinvissen zeevarken genoemd.
Gevaarlijke bacterie
Volgens recente metingen van maritiem onderzoeksinstituut Imares zwemmen er ongeveer 40.000 bruinvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee. De populatie is gezond en groeit elk jaar. Ook de zeehondenpopulatie neemt toe. Een gestrande bruinvis is vrijwel altijd ziek.
Bruinvissen komen voor in de kustwateren van de noordelijke Atlantische en Grote Oceaan en in de Middellandse zee en de Noordzee. Men vindt ze voor de kusten van IJsland, Groot-Brittannië en aan de westkant van Europa van de Barentszee tot aan Portugal.
Daarom hebben bruinvissen een dikke blubberlaag die ze warm houdt in het water. Ze ademen via het blaasgat boven op hun hoofd, dat in directe verbinding staat met de longen. Wist je dat zo'n blaasgat eigenlijk hun neusgat is? Ze kunnen dit afsluiten met een klepje als ze onderwater gaan.
Interactie met mensen zorgt ervoor dat de dieren worden blootgesteld aan stress, wat hun gezondheid aantast. Ook kan er gedragsverandering optreden, die de sociale band van de dieren kan verstoren. Opgesloten in tanks kunnen de dolfijnen geen kant op.
Dani, die vrouw op dolfijn filmde, bij Renze: 'Ze zei dat ik niet bijdehand moest doen' De vrouw die dinsdag bij Zandvoort op een dolfijn klom, is gisteren na verhoor door de politie weer vrijgelaten. Op social media gaat de verontwaardiging (maar veel mensen vinden de ophef ook wat overtrokken) door.
Bij het Aquaventure Waterpark in Dubai, VAE ben je natuurlijk aan het juiste adres voor sensationele glijbanen, maar je vindt hier ook allerlei bijzondere zeedieren. Je kunt hier zwemmen met haaien, roggen en dolfijnen.
Een dolfijn is geen vis, maar een zoogdier. Dolfijnen groeien in de buik van hun moeder, net als bij mensen. Vissen leggen eieren en een dolfijn doet dat dus niet. Daarom is een dolfijn geen vis.
Dolfijnen leven onder water. Ze lijken op vissen, maar zijn dat niet. Wist je dat een dolfijn zelfs kan verdrinken?
Ganzenkuikens worden geboren uit bevruchte ganzeneieren die worden uitgebroed. Dit uitbroeden duurt ongeveer vier weken. De vrouwtjesganzen maken eerst een nestje op de grond, dat ze bekleden met dons. Dit dons plukken ze uit hun eigen borst.
Het idee dat walvissen mensen doorslikken, bestaat al heel lang in de mythologie. Veel mensen geloven dan ook dat het waar is. Toch is het voor alle walvissoorten op één na, de potvis, wetenschappelijk gezien onmogelijk om iets zo groot als een mens door te slikken.
Ook nog een speciaal geval: de dolfijn. Hij slaapt eigenlijk nooit volledig. Dolfijnen laten namelijk telkens maar één hersenhelft slapen en houden dus altijd letterlijk één oog open. Dat doen ze zo een 8 uur per dag.
Hoe lang kunnen bruinvissen onder water blijven? Bruinvissen zijn zoogdieren, dus ze halen boven water adem. Dit doen ze door middel van het blaasgat boven op het hoofd. Ze kunnen meer dan 5 minuten onder water blijven.