Bij zichtbaar bloed in de urine is het verstandig om zonder uitstel naar de huisarts te gaan. Indien nodig zal hij u doorverwijzen naar het ziekenhuis, ook gedurende de coronaperiode. Bloed in de urine, zichtbaar of onzichtbaar, wordt hematurie genoemd.
De belangrijkste oorzaak van bloed in de urine is een ontsteking van de urinewegen. Het kan ook een symptoom zijn van nierstenen, nier- en prostaatziekten en bloedstollingsstoornissen, of na een ongeval wijzen op een nier- of blaasletsel.
De uroloog verricht onderzoek waarbij de gehele urinewegen worden onderzocht. Uw urine wordt opnieuw onderzocht en er vindt lichamelijk onderzoek plaats. In het algemeen wordt er beeldvorming verricht van de nieren en urineleiders en wordt de blaas, prostaat en plasbuis onderzocht met behulp van een blaasonderzoek.
Er zijn verschillende redenen waarom u bloed bent gaan plassen. Het kan het gevolg zijn van een blaasontsteking, een niersteen of een kwaadaardige aandoening aan de urinewegen. Uitsluiten van een kwaadaardige aandoening is altijd raadzaam, ook als het bloedverlies eenmalig of sterk wisselend is.
Soms wordt gedacht dat medicijnen ook bloed in de urine kunnen veroorzaken. Dit is echter niet het geval. Bloedverdunnende medicijnen (bijvoorbeeld carbasalaat, acetylsalicylzuur, fenprocoumon, acenocoumarol) zorgen er wel voor dat een bloeding, wat de reden ook is, heviger zal zijn.
Als u bloed in de urine heeft zal de huisarts controleren of er sprake is van een ontsteking.Als dit niet het geval is, wordt doorverwijzing naar een uroloog aangeraden. Vervolgonderzoek is met name belangrijk om kwaadaardige afwijkingen van de urinewegen uit te sluiten / op te sporen.
Een oppervlakkige blaastumor moet altijd worden verwijderd omdat deze groter kan worden, bloedingen kan veroorzaken of invasief kan worden. Bovendien is met het 'blote oog' niet met zekerheid vast te stellen of een tumor oppervlakkig is.
Don't: je plas ophouden
Maar wanneer de nood hoog is, is het belangrijk om je plas vooral niet op te houden, maar meteen naar het toilet te hollen. Wanneer je hiermee (te lang) wacht blijven ook de bacteriën in dat gebied rondzwerven. En dat wil je nou juist niet.
Klachten. De symptomen van blaasontsteking zijn: vaak kleine beetjes plassen, pijn bij het plassen en bloedverlies aan het eind van het plassen.
Als u de klachten vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum geven. Artsen kiezen hierbij meestal voor het medicijn nitrofurantoïne. Nitrofurantoïne doodt bacteriën die blaasontsteking veroorzaken. Het werkt binnen een paar uur na inname.
De hoeveelheid bloed in de urine zegt weinig over (de ernst) van de oorzaak. De oorzaak kan variëren van onschuldig (bijvoorbeeld een blaasontsteking) tot verontrustend. Raadpleeg daarom altijd eerst uw huisarts.
Een urineweginfectie is een ontsteking van de urinewegen veroorzaakt door bacteriën. De meest voorkomende urineweginfectie is een blaasontsteking. Meestal gaat het om bacteriën die in de darm leven en via de plasbuis in de blaas terecht komen. Daar veroorzaken ze een infectie.
Als de meetelementen na contact met de urine verkleuren kan dit betekenen dat er bloed in de urine zit, ook al ziet de urine er met het blote oog wel helder en normaal uit (microscopische hematurie). Deze laatste vaststelling is doorgaans niet gevaarlijk. Vaak wordt er zelfs geen oorzaak van gevonden.
Als je urine bruinrood van kleur is, kan dit een teken zijn van een leverontsteking. Je darmen geven een bruine galkleurstof – ook wel urobiline genoemd - af aan je lever. Als je lever ontstoken is, kan hij de urobiline niet goed verwerken.
Hematurie kan als geïsoleerd symptoom voorkomen of in combinatie met pijn (nierstenen) of mictieklachten. Bij een urinewegontsteking kan hematurie optreden. Pijnloze hematurie is vaak een toevalsbevinding.Er zijn geen klachten en de (huis)arts wordt niet geraadpleegd.
Probeer minstens twee liter per dag te drinken, het liefst water. Als je veel drinkt, moet je ook vaak plassen en zul je de blaas schoonspoelen. Als de klachten niet ernstig zijn of slechts een paar dagen aanhouden, dan kun je het beste een paracetamol nemen tegen de pijn.
Wacht niet te lang. Heb je een blaasontsteking, maar zijn de klachten draaglijk, dan kun je het een paar dagen aankijken. Soms lukt het om blaasontsteking 'weg' te drinken met veel water. Cranberrysap kun je ook proberen: dat zure sap voorkomt dat de E-colibacterie zich aan de blaaswand hecht.
De cranberry bevat naast vitamine C ook zogenoemde proanthocyanidinen. Die zorgen er niet alleen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar ook dat aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt. De bessen zijn hierdoor effectief bij het voorkomen van blaasontsteking.
U kunt het beste contact opnemen met de huisarts als u hevige klachten heeft of als uw klachten langer dan een week aanhouden. Een urineonderzoek op de huisartsenpraktijk kan dan een blaasontsteking aantonen. Meestal krijgt u binnen een dag de uitslag.
Gebruik minder verzurende voeding die ontstekingen in de hand werkt - dat geldt voor alle ontstekingen - zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas. Zo'n 75-80% van je voeding bestaat idealiter uit basen: groente, fruit, water, wat zure zuivel, kruidenthee etc.
Bij blaasontsteking kunt u deze klachten hebben: pijn bij het plassen, vaker kleine beetjes plassen, pijn in uw rug of onder in uw buik. Bel en breng dezelfde dag een potje plas naar de praktijk. Meestal krijgt u antibiotica. Bel uw huisarts of huisartsenpost bij blaasontsteking met koorts of zieker worden.
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
Een urineweginfectie heet in de volksmond een blaasontsteking. Een blaasontsteking is een infectie van de lage urinewegen en meestal onschuldig. Een opstijgende infectie naar de hoge urinewegen kan leiden tot een nierbekkenontsteking, een minder onschuldige aandoening.