Zweet ruikt niet.Het is een heldere, geurloze vloeistof die voornamelijk uit water, zout, eiwitten en vetten bestaat. De geur die we 'lichaamsgeur' noemen, wordt veroorzaakt door bacteriën. Ons lichaam herbergt miljoenen onschadelijke bacteriën die helpen bij de natuurlijke verdediging van onze huid.
Hoe ontstaat zweetgeur? Zweetgeur ontstaat wanneer het zweet een reactie aangaat met bacteriën. Echter hoeft een stinkende transpiratiegeur niets te maken te hebben met persoonlijke hygiëne. Dit kan namelijk ook een gevolg zijn van overactieve apocriene zweetklieren.
Eccriene zweetklieren (over de hele huid verspreid)
Het geproduceerde zweet is normaal geurloos, maar ook hier kunnen bacteriën er uiteindelijk voor zorgen dat er een zure lichaamsgeur gaat ontstaan. Bovendien kan het eccriene zweet vluchtige geurstoffen bevatten die uit voedingsmiddelen afkomstig zijn.
Hoe te voorkomen: Draag zoveel mogelijk katoen – linnen is ook goed – en zo min mogelijk synthetische materialen. Draag ook losse, luchtige kleding en trek elke dag schone kleren aan. En wat veel mensen vergeten: koop ook sokken van katoen.
Draag luchtige kleding van katoen.Was u elke dag met water en zeep.Een deodorant of lotion met aluminium-zouten kan ook helpen. Soms komt veel zweten door bijvoorbeeld de overgang, angst, overgewicht, alcohol of drugs.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid. Deze zweetklieren reageren vooral op temperatuur.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Zweet ruikt niet. Het is een heldere, geurloze vloeistof die voornamelijk uit water, zout, eiwitten en vetten bestaat. De geur die we 'lichaamsgeur' noemen, wordt veroorzaakt door bacteriën. Ons lichaam herbergt miljoenen onschadelijke bacteriën die helpen bij de natuurlijke verdediging van onze huid.
In angstzweet vind je veel aldehyden en ketonen en weinig van de andere twee, in neutraal zweet is het precies andersom. Een van de stoffen in angstzweet is hexanal, een grasachtige geur. Je ruikt het niet bewust, maar je hersenen reageren wel. In de natuur is het ook een belangrijke signaalstof.
Normaal hebben beide oksels evenveel bacteriën, maar het kan zijn dat je ene oksel er meer heeft dan de andere. Het kan ook dat je rechter oksel meer zweet produceert dan je linker. Hierdoor kan er dus een verschil in geur zijn."
Stinkende oksels oorzaak
Dit kan het geval zijn wanneer zweet een reactie aangaat met bacteriën. Dit veroorzaakt de klassieke 'zweetlucht' en kan verholpen worden met een frisse douche. Echter hoeft een stinkgeur in de oksels niets te maken te hebben met hoe vaak de oksels gereinigd worden.
Iedereen heeft een natuurlijke lichaamsgeur. En geur is heel belangrijk bij liefde en seks. Vaak vind je iemand (extra) aantrekkelijk omdat je hem of haar lekker vindt ruiken. Je hoeft je eigen lichaamsgeur dus niet te verdoezelen.
toch? Mensen met de zeldzame aandoening anhidrose kunnen niet zweten, hoe goed ze ook bezig zijn in de sportschool. In het ergste geval kampt het hele lichaam met anhidrose, maar het kan ook beperkt zijn tot enkele stukken huid. En dat is lastig, want zweet is heel belangrijk om het lichaam te koelen.
Met warm weer zet het lichaam ook de eccrine zweetklieren in, die over het gehele lichaam zitten. Die helpen mee met het afkoelen van het lichaam. Dit zweet ruikt niet, maar kan door de luchtvochtigheid wel bijdragen aan de lichaamsgeur. In totaal heeft een mens twee miljoen tot vijf miljoen zweetklieren.
Was je dagelijks met een milde pH-neutrale gel of zeep. Gebruik niet te veel zeep, dat tast de natuurlijke balans van de huid aan. Spoel zeepresten goed weg en droog je oksels zorgvuldig af. Wanneer je veel zweet, verfris je dan af en toe met een doekje met lauwwarm water.
Waar komt de geur van stinkende oksels vandaan - en hoe kom je ervan af? Zweetklieren onder onze oksels produceren zweet, en niet zomaar zweetklieren: onder je oksels heb je apocriene zweetklieren. Klieren die niet zozeer vocht aanmaken, maar een combinatie van vetten en proteïnen.
Overgewicht is veelvoorkomende oorzaak, maar ook suikerpatiënten hebben vaker last van overmatig zweten van de billen. Heeft het vocht een afwijkende kleur of een sterke geur? Bezoek dan uw huisarts. In dit soort situaties kampt u mogelijk met anale scheurtjes, aambeien of scheidt uw anus vocht af.
"Er zijn soms ook medische oorzaken waardoor je meer gaat transpireren. Zo kun je extra zweten door bepaalde medicijnen. Ook diabeten, vrouwen in de overgang of mensen met overgewicht zweten vaker of meer." "Daarnaast zie je ook vaak dat mensen die stoppen met drugs of alcohol meer zweten.
Je ruikt je eigen lichaamsgeur niet. Dat komt omdat je er aan gewend bent (net zoals boeren 'blind' zijn geworden voor de geur van mest). Hoewel je je dus niet bewust ben van hoe je zelf ruikt, speelt lichaamsgeur een belangrijke rol in je leven.
Zweten zuivert je huid
Wanneer je zweet, openen je poriën – ook in je gezicht. Op die manier ontdoen ze zich van ongezonde bacteriën en vuil. “De afvalstoffen die je poriën verstoppen en je huid ontsieren met onzuiverheden verlaten je lichaam via zweet,” onderschrijft dermatoloog Adebola Dele-Michael.
Dat een man meer zweet tijdens het sporten, zegt niets over zijn gezondheid. Het hangt namelijk ook af van je lichaamsbouw en je genen.
Wacht een half uur voordat je gaat douchen
Koel dan eerst een halfuurtje af. Eventueel in de buurt van een ventilator of airco. Op die manier kun je je lichaam tot een normale temperatuur laten zakken, waardoor je minder snel zweet (na het douchen).
Vaak is sterk ruikende afscheiding of witte afscheiding niets om je zorgen over te maken. De geur, kleur en consistentie van je afscheiding kan namelijk verschillen van dag tot dag, afhankelijk van welke fase je bent in je menstruatiecyclus. Zo kun je afscheiding tijdens je menstruatie ruiken naar ijzer.
Wanneer het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie in contact komt met de lucht buiten je lichaam, wordt het gemixt met bacteriën en zweet. Hierdoor wordt het bloed als het ware 'rijp' en kan het gaan stinken. Om een vies luchtje te voorkomen kun je het beste regelmatig je tampon of maandverband verwisselen.