De oorzaak hiervan ligt in een onvoldoende voorziening van zuurstof en voedingsstoffen aan het aangedane lichaamsdeel door aanvoerend bloed. Met name de uiterste delen van je lichaam, zoals je tenen en voeten, raken hierdoor beschadigd. Het aangedane weefsel wordt zwart en droog.
De behandeling van gangreen bestaat uit het verwijderen van het afgestorven weefsel. Bij nat gangreen moet dit met spoed gebeuren, om verdere uitbreiding te beperken. Vaak is amputatie van het aangedane lichaamsdeel onvermijdelijk.
Gasgangreen is een infectie waarbij de huid en onderhuid plaatselijk afsterven. De infectie wordt veroorzaakt door de specifieke bacterie Clostridium.
Afstervingsproces Als er nauwelijks doorbloeding is, is de kans op wondjes en infecties groot. Wanneer deze infectie zich uitbreidt kan het weefsel afsterven, wat zich uit in donkerblauwe of zwarte verkleuringen. Dit wordt necrose (bij een droge wond) of gangreen ('koudvuur', bij een natte wond) genoemd.
Onder necrose verstaat men het plaatselijk afsterven van weefsel door welke oorzaak dan ook, bijvoorbeeld door een verminderde bloedvoorziening. Dit laatste kan het gevolg zijn van slagaderverkalking of van een bloedstolsel (trombose). Het afgestorven weefsel kan droog of nat zijn.
De bacteriën kunnen gas produceren, waardoor onderhuidse luchtbelletjes ontstaan die je van buitenaf kunt voelen. Je spreekt in dat geval van gasgangreen. Door de voortdurende uitbreiding van de infectie ontstaat er een medische spoedsituatie die zonder behandeling tot de dood kan leiden.
Necrose is het plaatselijk afsterven van weefsel. Het is standaard de laatste fase van oncose en kan in sommige gevallen ook bij apoptose optreden. Necrose is vaak schadelijk voor het organisme aangezien de celinhoud niet meteen verwijderd wordt, en zo omliggende cellen kan aantasten.
Wat is het? Wondroos of erysipelas is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door een bacterie, de streptokok. Iedereen heeft deze bacterie, maar die is op een intacte huid onschuldig. Meestal dringt ze de huid binnen via een klein wondje, wat we dan de ingangspoort van de besmetting noemen.
Bij matig zuurstoftekort spreken we van claudicatio intermittens, Daarbij heb je pijn in je benen. Meestal voel je de pijn in je kuiten, soms in je bil, je dijbeen of je voet. De pijn treedt op wanneer je wandelt en neemt af wanneer je 5 tot 10 minuten rust ('etalagebenen').
Wondroos is niet hetzelfde als gordelroos. Gordelroos is namelijk een virusinfectie, terwijl wondroos een bacteriële infectie is. Het verschil zit hem dus in de veroorzaker van de aandoeningen.
Symptomen van een bacteriële infectie
Bij een bacteriële infectie treden er al snel symptomen op zoals: Misselijkheid. Braken. Bloed, pus of slijm in de ontlasting.
Hoe ziet wondroos er uit? De huid in de omgeving van de huidbeschadiging wordt felrood, warm, en een beetje gezwollen. De roodheid breidt zich steeds meer uit. Soms ontstaan er zelfs blaren.
De oorzaak is meestal een zeer klein wondje waar net de verkeerde (huid)bacterie in terecht komt. Deze huidbacterie draagt iedereen bij zich en is principe onschuldig. Vaak staat het opgelopen wondje niet in verhouding met de pijnklachten die mensen ervaren.
1 Zwarte Wonden
Necrose kan zich voordoen als een droge harde korst, waaronder de wond probleemloos geneest. Dit is vergelijkbaar met een ingedroogde blaar.
Bij infecties aan de oppervlakte verandert de kleur van het geïnfecteerde gebied van rood naar paars (vaak met vochtblazen) en vervolgens naar bruin/zwart (necrose). Als er eenmaal sprake is van necrose dan zal een patiënt zich zeer ziek voelen en meestal hoge koorts hebben.
Bij wondroos krijgt u medicijnen tegen bacteriën (antibiotica). Bijvoorbeeld flucloxacilline, claritromycine of clindamycine. U slikt de pillen 10 dagen. Tot alle pillen op zijn.
Loopoefeningen zorgen ervoor dat het aantal kleine bloedvaatjes, de zogenaamde haarvaten, toeneemt. Geleidelijk ontstaan er 'sluiproutes' die het bloed om de vernauwde vaten heen leiden. Op deze manier worden uw benen weer beter van meer bloed voorzien. De spieren krijgen meer zuurstof en u heeft minder snel klachten.
Klachten / symptomen vaatvernauwing benen of armen
Als u een paar honderd meter loopt krijgt u veel pijn in uw benen, na even stilstaan verdwijnt de pijn (etalagebenen). De pijn voelt aan als kramp. U heeft koude voeten. U heeft een zwaar en vermoeid gevoel in uw benen.
Enkele tips voor het dagelijks leven
Vermijd hete douches en laat aan het einde van de douche koud water op je benen stromen, van beneden naar boven, om de bloedcirculatie te stimuleren. Masseer je benen, van beneden naar boven, om het bloed in je benen naar boven te stuwen.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie: als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Miltvuur of antrax is een acute infectie die veroorzaakt wordt door de bacterie Bacillus anthracis. De infectie komt voornamelijk voor bij vee en is dan vaak fataal.
Infectie dient zo veel mogelijk voorkomen te worden omdat door wondroos het risico op verergering van het oedeem wordt vergroot. Door de ontsteking kunnen de lymfvaten beschadigd worden en kan er lymfoedeem ontstaan of bestaande oedeem verergeren. Ieder wondje, hoe klein ook, is een ingang voor bacteriën.
Zwarte, droge necrose kan niet worden behandeld met maden. Chirurgisch debridement gebeurt in de praktijk meestal met een scherpe lepel (curette) of mes. Het schoonschrapen van een wondbodem met een scherpe lepel wordt gedaan bij oppervlakkige natte necrose en om stolsel te verwijderen.
Zwarte wond
Zwart betekent dat zich in de wond dood (necrotisch) weefsel bevindt. Het hoeft niet altijd zwart te zijn maar kan ook een bruine, grijze of gele kleur hebben. Dit dode weefsel houdt de wondgenezing tegen. Het is daarom goed om dit uit de wond te halen.
Er bevindt zich necrotisch weefsel in vervloeide vorm in de wond. De wondranden zijn rood en binnen in de wond is het weefsel geel en zwart van kleur. Veelal verspreidt de wond een sterke, onaangename geur.