Te veel prikkels
“Tegenwoordig zijn er heel veel prikkels, en dat maakt dat het fenomeen wat frequenter naar boven kan komen doorheen de dag” verklaart Van Hoof de chaos in ons hoofd. “Die prikkels kunnen uit de externe wereld komen, denk bijvoorbeeld aan de radio, de tv, de smartphone en de tablet.
Als iemand een vol hoofd heeft, kan dat diverse oorzaken hebben. Vaak is het niet alleen maar stress, een hoge werkdruk of afhankelijk van de intelligentie van iemand. Een hoofd kan ook vol zitten met emotionele blokkades en belemmeringen. Het één heeft vaak invloed op het ander.
Vergeet je snel dingen, word je regelmatig moe wakker, heb je soms moeite om je te concentreren en voel je je vaak slap en futloos? Al dit soort symptomen wordt gezamenlijk ook wel beschreven als 'hersenmist' of 'brain fog'.
Omdat wegdrukken van de gedachte niet werkt, is het goed om er of helemaal geen aandacht aan te schenken of om de gedachte juist heel erg uit te vergroten. Als je veel last hebt van intrusies is het belangrijk om hierover te praten met iemand die je vertrouwt.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
chaotisch is de valkuil van de kwaliteit creatief en hoort ook bij het talent van de ideeën generator. je kunt chaos in je hoofd ervaren door stress of omdat je tegen een burnout aan zit. je denkt heel anders dan andere mensen en hoewel je vaak als chaoot betiteld wordt, ervaar je dat zelf helemaal niet.
Oorzaken dat je geen rust in jezelf hebt
Een laag zelfbeeld kan ook een hinderpaal zijn. Je lichaam en ziel zijn niet één en je bent niet gelukkig met jezelf. Een andere factor die je innerlijke rust en vrede kan beïnvloeden, is stress. Stress zorgt er namelijk voor dat je lichaam en ziel zeer gespannen zijn.
Psychologen verbinden negatief denken aan depressie, angst en obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). Maar bijna alle mensen worstelen ermee – zelfs mensen die geboren zijn met een positieve kijk op het leven. Het komt door de manier waarop onze hersenen zijn opgebouwd.
Vroeger werd gedacht dat intrusieve gedachten verborgen verlangens lieten zien, maar nu denken deskundigen daar gelukkig anders over, zegt psychiater Menno Oosterhoff deze maand in Psychologie Magazine: 'Het zijn juist gedachten aan dingen die je absoluut níét wilt, maar daardoor een soort aantrekkingskracht uitoefenen ...
U kunt er de ene dag veel last van hebben en een andere dag minder. Mensen die deze klachten hebben, noemen het ook wel 'hersenmist' of 'brain fog'. U kunt ook andere klachten hebben na corona.
Spanningsklachten en Overspannenheid
Wanneer we langdurig veel stress ervaren (vaak op verschillende levensgebieden), kunnen we overspannen raken. Overspannen mensen kunnen vaak niet meer helder denken en nemen geen informatie meer op. Ze voelen zich niet meer in staat problemen het hoofd te bieden.
Hoe voelt brain fog? Brain fog is het gevoel dat het denken, begrijpen en onthouden niet goed lukt. Je voelt je niet helder, suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen.
Heb je over een lange periode veel negatieve gedachten, veel piekergedrag of zorgen om de toekomst? Dit kan tot chronische stress leiden en niet alleen je mentale gezondheid beïnvloeden, maar ook je fysieke gezondheid (3).
Dit doe je door steeds weer te stoppen met piekeren en je gedachten op iets anders te richten. Dat kan iets plezierigs zijn, maar vaak is het net zo handig om je te richten op iets dat toch al gedaan moest worden. Je werk doen, tuinieren, eten koken, tijd met je gezin doorbrengen.
Het lukt je niet om te stoppen met piekeren. Hierdoor kan ook een angst ontstaan om gek te worden, omdat je je gedachten niet meer onder controle hebt. Wanneer je buitensporige angst ervaart over zaken in het dagelijks leven kan het zijn dat je een gegeneraliseerde angststoornis hebt.