Het is heel goed te gebruiken om je cannabistuin of binnenkweek te voeden. Bovendien kan koffiedik helpen om verdachte geurtjes te verbergen en je cannabis te beschermen tegen parasieten en vele andere plagen.
Gebruik sowieso alleen koffieprut bij je planten, ongebruikte gemalen koffie is niet geschikt voor je kamerplanten. Een handje gedroogde koffieprut door je potgrond heen mengen als je je plant verpot kan geen kwaad en zal zeker wat toevoegen aan de voedingsstoffen.
Kies voor de groeifase dan een meststof waar veel stikstof (N), gemiddeld fosfor (P) en gemiddeld kalium (K) in zit. Voor de bloeifase kies je een plantenvoeding met minder stikstof, gemiddeld of veel fosfor en gemiddeld of veel kalium.
Over het algemeen heeft cannabis behoefte aan drie voedingsstoffen in de hoogste verhoudingen. Dit zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Deze macronutriënten tref je op producten aan in een N-P-K-verhouding, bijvoorbeeld 10-5-7. Gezonde wietplanten bevatten in hun bovengrondse weefsels ongeveer 4% stikstof.
'Standaard' aarde en voeding gebruiken
Gewone standaard aarde van het tuincentrum of Pokon plantenvoeding voor kamerplanten is niet geschikt voor cannabis. Natuurlijk groeit een wietplant wel in standaard aarde, en bevat Pokon ook mineralen maar ideaal is het niet.
Je kunt koffiedik niet voor elke plant gebruiken. Alleen planten, struiken en bomen die van een zure grond houden knappen op van koffiedik. Strooi dus koffiedik bij de wortels van zuur minnende planten als heide, blauwe hortensia, magnolia, rhododendron, blauwe bes, kaaps viooltje, lelietje van dalen en coniferen.
Koffiedrab bevat allerlei bestanddelen die goed zijn voor je planten, zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik daarom koffiedik in de tuin om je planten en bloemen mee te bemesten. Voeg wat toe aan de grond en je zult je groen zien groeien en bloeien.
Vooral tuinplanten als rododendrons en hortensia's houden wel van wat koffiedik. Het is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat de wortelen, pompoenen en tomaten in je tuin het heel goed doen met net dat beetje extra!
Filterkoffie kun je in zijn totaliteit, dus met filter en koffiedrab, weggooien bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Spoel de koffiedrab niet door de gootsteen of toilet, dan kan het verstoppingen veroorzaken.
Omgaan met je koffiedik
Dagvers is het beste. Als je toch je koffiedik wilt bewaren voor dat je het in de growkit doet kan je het in de koelkast in een afgesloten bakje bewaren. Zorg natuurlijk wel dat het bakje goed schoon is, en bewaar het niet meer dan drie dagen.
Simpel: strooi wat gemalen koffie op een stukje aluminiumfolie en steek de koffie vervolgens aan, waardoor het gaat smeulen. De rook die ontstaat zorgt ervoor dat de insecten op afstand blijven, aangezien rook voor de insecten gelijk staat aan vuur en dus gevaar betekent.
Koffiedik zit bomvol eiwitten dus daar gaan je planten hard van groeien. Je kan het gedroogde koffiedik ook nog bewaren in een gesloten zak, maar vergeet niet om het binnen 3 weken te gebruiken. Gerecycled koffiedik tovert je tuin om in een groene oase.
Wat te doen als je de zuurheid kent? Indien je grond zuurder wil maken om sommige planten een juiste bodem te geven, vul de grond dan aan met turf of afgemaaid gras. Is de grond te zuur om planten te kweken, voeg dan kalk toe of compost. De grond meer of minder zuur maken, doe je niet in één seizoen.
Hoewel de koffiedrab enigszins afstotend werkt tegen slakken, is koffiedik niet effectief genoeg om kwetsbare planten te beschermen. De meeste naaktslakken in dit experiment waren erg jong en klein.
Koffiedik
Leg wat nat koffiedik op de plek waar de mieren je huis binnen komen, na twee dagen zijn de mieren vertrokken, die houden niet zo van dit goedje! Het opgedroogde koffiedik kun je vervolgens gewoon opvegen. In de tuin kun je het beste een cirkel van koffiedik om het nestje heen leggen.
Laat regelmatig wat koffiegruis door je afvoer lopen, het houdt je leidingen proper en voorkomt verstopping. Koffiedik werkt ook als ontgeurder. Een potje in je koelkast en diepvries en vieze geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zo kun je ook je handen met koffiegruis wassen na het snijden van look of ajuin.
Het wordt door sommigen aangeraden om koffiedik door de gootsteen te spoelen, het zou namelijk vetresten in de afvoer oplossen. Voorlichtingsorganisatie Milieucentraal adviseert juist om het niet te doen, de reden: Koffiedik zorgt voor extra slib en vergroot juist de kans op verstoppingen.
Wie de keus heeft, zou de blauwe korrels meststof alleen als een noodoplossing voor de langzaam groeiende olijfboom nemen. Voedingsleveranciers zijn ook de bekende huismiddeltjes zoals compost, koffiedik of een brandnetelbrouwsel.
Geloof het of niet, gemalen koffie! Veel insecten kunnen namelijk erg goed ruiken, en de ongelooflijk sterke geur van verbrande gemalen koffie wordt het liefst door hen vermeden.
Zet niet koffie met te heet water. Dit zorgt ervoor dat je koffie 'verbrand'. Hierdoor gaat je koffie dus bitter smaken. De gewenste aroma's en smaakstoffen van gemalen koffie worden het beste opgenomen door water met een temperatuur van 93-95°C.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Wist je dat koffiedik een goede toevoeging is voor de composthoop? Het bevat veel voedingsstoffen, wormen mengen het snel door de composthoop en planten als Rododendron of Hortensia zijn er gek op! Bijkomend voordeel: het houdt ook de katten uit de tuin.