Maar we geven van te voren uiteraard u graag al wat tips mee om rekening mee te houden. Neem mogelijk accessoires mee, zoals kettingen, horloges, oorbellen, hoofddoekjes, hoeden, mutsen, beenwarmers, haarstukjes, haarband, brillen,zonnebrillen, tassen etc… Zorg ervoor dat je nagels er verzorgd uitzien.
Een objectief met vast brandpunt is populair bij portretfotografen. Ze zijn lichtsterk en hebben over het algemeen een groot diafragma opening die zelfs tot f/1.2 kan gaan. Zo krijg je een mooie scherptediepte en bokeh effect. De klassieke portretlenzen van 50mm en 85mm zorgen voor een natuurlijk perspectief.
Zet je camera op één scherpstelpunt om te voorkomen dat je niet goed scherpstelt. Richt deze via de knoppen op je camera op een van de ogen. Wanneer je flitst, werk je met een hoger diafragma, waardoor er meer scherp is van voor naar achteren en heb je minder het probleem dat er niet goed scherpgesteld is.
Uit welke foto kun je nu kiezen als je een foto wil laten afdrukken? Als (klant van een) fotograaf heb je de keuze uit een groot aantal materialen, waaronder het alom bekend fotopapier en canvas. Naast deze traditionele materialen zijn er ook andere materialen verkrijgbaar, zoals dibon, acrylglas en Xpozer.
De fotograaf geeft tijdens de shoot aanwijzingen aan het model hoe die moet poseren: “iets naar links met je been, kijk omhoog of spring in de lucht.” Tussendoor wisselt het model van kleding en make-up. Als de fotograaf en de opdrachtgever denken genoeg foto's te hebben, mag het model zich weer omkleden.
Met witte achtergrond: Het mooist is, lichte neutrale kleuren, of een pasteltint. Ook lichtblauw/spijker of allemaal een grijstint is erg mooi. Bij kinderen is een fel kleurtje ook leuk. Liever geen zwart; dit geeft met de witte achtergrond een heel hard contrast.
Vermijd hele felle en neon kleuren; deze vloeken snel bij elkaar en reflecteren ook op de huid. Hou rekening met de kleuren van de locatie van de fotoshoot. Kies je voor een natuurlijke omgeving met veel bruintinten (zoals een zandverstuiving), dan past bijvoorbeeld blauwe of groene kleding heel mooi.
Draag dan zwarte kleding of donkere kleding in combinatie met lichte tinten. Dit levert de mooiste zwart-wit foto's op. Zorg dat de kleding die je kiest waarbij de contouren van je buik goed zichtbaar zijn. Dit kan door mooi aansluitende kleding te dragen zoals een strakke jurk of top met spijkerbroek.
Achtergrond 11: Grijs egaal
Egaal grijs is neutraal en combineert goed met huidtinten. Het is net even anders dan standaard wit. Licht grijze kleding kan ook mooi zijn, maar meestal is meer contrast mooier (dus afwijkend van de achtergrond).
Natuurlijke kleuren zijn subtiele en gedempte tinten die je veelal in de natuur vindt. Deze behoren tot de natuurlijke of casual kledingstijl. Wanneer je een natuurlijke of casual kledingstijl hebt, dan heb je een voorkeur voor een kleurenpalet uit de natuur.
Let op je ogen, kijk een beetje naar het licht, daardoor zie je er frisser en minder moe uit. Maar let op! Als je alleen maar met deze dingen bezig bent, kan de foto ook te geposeerd over komen. Denk aan iets leuks en zorg dat je ontspannen bent, dan sta je er het meest als jezelf op.
Anna Atkins, de eerste vrouwelijke fotograaf uit de geschiedenis.
Tips voor een lens voor studiofotografie
Zelf werken wij vaak met de Canon 24-105 mm f/4.0 in de studio. Deze is zeer geschikt voor portretten, maar zelfs ook productfotografie zolang een echte macro shot geen vereiste is.
1981: Sony brengt het eerste digitale fototoestel op de markt: de Mavica. 1988: JPEG, een standaard voor beeldcompressie, ziet het levenslicht.
Dit accommoderen gebeurt met een spiertje. Door dit spiertje aan te spannen wordt de lens sterker en zien we weer scherp. Hoe dichterbij we iets willen zien, hoe harder we dit spiertje moeten aanspannen om scherp te kunnen zien. Bij jonge mensen is de lens nog soepel en gemakkelijk scherp te stellen.
Het aantal scherpstelpunten kan per camera variëren van 9 tot wel meer dan 60. Bij de moderne mirrorless camera kan dat aantal zelfs oplopen tot meer dan 5000 (Canon EOS R) .
Bij volwassenen hebben de lees- en/of focusproblemen meestal andere oorzaken dan bij kinderen. Bij volwassenen (40 jaar en ouder) ontstaan lees- en focusproblemen meestal doordat het accommodatievermogen van de ogen minder wordt. Vaak ontstaan de klachten door een onderliggende brilsterkte (hypermetropie).
Kleren maken het kind!
Vooral sprekende, neutrale en effen kleuren doen het erg mooi op de foto. Denk aan blauw, roze, groen of natuurlijk iets van spijkerstof!
Wanneer is de beste periode voor een zwangerschapsshoot? Tussen 28 en 34 weken zwangerschap is de beste periode om foto's te laten maken, de buik is dan op z'n mooist en daarnaast zijn de meeste aanstaande mama's dan nog redelijk fit.
De zwangerschapsfotoshoot zelf duurt tussen de 75 – 90 min. Op de zwangerschapspagina vind je 2 pakketten met verschillende tijdsduren en aantal settings. Voordat we gaan beginnen met fotograferen gaan we eerst rustig overleggen wat we precies kunnen gaan doen.