Wissel rust en beweging goed met elkaar af. We raden u zeker in het begin aan om minimaal 3 keer per dag een halfuur te rusten. U mag lopen, zitten, staan en liggen zoveel als uw lichaam toelaat. De verpleging bespreekt met u hoe u de wond verzorgt en geeft adviezen over douchen.
De wervel kan vanzelf weer aan elkaar groeien. Dit duurt meestal 6 tot 12 weken. U krijgt een kraag, korset of brace. Dit zorgt ervoor dat uw lichaam goed rechtop blijft.
Als de breuk redelijk herstelt, u minder pijn heeft en er geen risico is dat de zenuwen in het ruggenmerg bekneld raken, kunt u weer beginnen met bewegen. Het is belangrijk dat de gebroken wervel de gelegenheid krijgt te herstellen, daarom krijgt u een korset.
Bij een wervelbreuk is er vaak sprake van (hevige) rugpijn. Na de breuk, als het bot aan het genezen is, kun je tot 2 maanden pijnklachten houden. Ook na die periode kunnen pijn- en vermoeidheidsklachten blijven bestaan doordat de rugwervel de oorspronkelijke vorm heeft verloren.
Een botbreuk geeft pijn, ook een wervelbreuk geeft pijn. De pijn is het hevigst bij bewegen, bijvoorbeeld als u gaat staan of lopen of als u opstaat van bed en stoel. De meeste pijn zit aan de rugkant en straalt uit naar boven en beneden, rond de gebroken of ingezakte wervel.
Na ongeveer een week of twee is de ergste pijn meestal voorbij. Wat er vervolgens gebeurt, is dat het gebroken bot en het omliggende zachte weefsel beginnen te genezen. Dit duurt een aantal weken en de pijn die u tijdens deze fase kunt ervaren, wordt subacute pijn genoemd. De laatste fase van pijn is chronische pijn.
Afhankelijk van het type breuk draagt u zo nodig een korset. Ook na uw ontslag wordt u bij uw revalidatie en herstel begeleid door een fysiotherapeut. Hoelang volledig herstel duurt, is mede afhankelijk van uw situatie, het type breuk en de operatietechniek.Maar houdt u rekening met een aantal maanden.
Na een behandeling van een botbreuk (o.a. gips, mitella etc) wordt de pijn meestal minder. Mocht u toch nog veel pijn hebben na de behandeling van de botbreuk, dan kunt u pijnstillers innemen. U kunt bijvoorbeeld paracetamol en/of ibuprofen volgens de bijsluiter innemen.
Bij een ingezakte wervel is een van uw ruggenwervels gebroken. We noemen dit ook wel een stabiele wervelbreuk.
Wat is een kyfoplastiek? Een kyfoplastiek is een operatie om een ingezakte/gebroken wervel te behandelen. De wervel wordt met botcement gestabiliseerd om de oude vorm zo goed mogelijk terug te krijgen. Daarnaast worden één of twee wervels, boven en onder de ingezakte/gebroken wervel, vastgezet met schroeven.
Als u een ingezakte wervel heeft, kunt u het volgende voelen: Pijn in de rug die plotseling opkomt of langzaamaan ontstaat en die erger wordt bij het rechtop zitten of staan en minder wordt als u gaat liggen. Pijn, gevoelloosheid of verlamming in de benen. Pijn bij het hoesten, niezen, lachen of diep ademhalen.
Een wervelfractuur is een breuk in een nek- of rugwervel. Soms is een operatie nodig om een wervelfractuur te behandelen.
Bij een inzakkingsfractuur ontstaat er ernstige pijn in de rug. Bewegen kan de pijn enorm doen toenemen en vaak ontstaat er een ander looppatroon waarbij er een voorover gebogen houding ontstaat. Een inzakkingsfractuur kan gepaard gaan met een beschadiging van het ruggenmerg.
Oefeningen in rugligging
Benen strekken: voeten optrekken, vooral de buitenranden, en wegstrekken. Kringen draaien met de voeten. Eén voor één de knieën buigen en strekken waarbij de hiel over het bed schuift. Met opgetrokken knieën: rug afvlakken door deze in bed te drukken tijdens de uitademing.
Hierbij komt het uitsteeksel los van de wervel. Wervelbreuken worden doorgaans veroorzaakt door een trauma, bvb. een val van zekere hoogte of zelfs in zittende houding (bij een oudere persoon). Ouderdom, botontkalking (osteoporose) en de ziekte van Bechterew vormen een extra risico.
Een ingezakte wervel kan hevige pijn veroorzaken maar dit is niet altijd het geval. De pijn kan langs de ribben en naar omlaag uitstralen waarbij de rug vaak niet meer bewogen kan worden.
Als er meerdere wervels ingezakt zijn dan wordt uw rug meestal steeds krommer. Dat kan pijnlijk zijn. Veel patiënten houden hier chronische (blijvende) rugpijn aan over. Maar er zijn ook patiënten die alleen maar merken dat ze wat kleiner en krommer worden en verder weinig of geen pijn hebben.
Waarom water goed is
Tijdens je dagelijkse bezigheden, iedere keer dat je beweegt, drukken de wervels op de tussenwervelschijven, waardoor er kleine beetjes water uit worden geperst. Zelfs bij lopen of rechtop zitten, kan dat gebeuren omdat de zwaartekracht ervoor zorgt dat de wervelkolom samendrukt.
Gezond eten helpt je lichaam om de botbreuk sneller te doen herstellen. Vooral calcium is een belangrijke voedingsstof: dit is namelijk de bouwstof voor je botten. Volwassenen hebben gemiddeld een inname van 1000 mg calcium per dag nodig. Calcium vind je in zuivelproducten, groenten, noten en zaden.
Geen behandeling
Als de botstukken goed tegen elkaar aan liggen en er weinig kans is op verschuiving, kan de breuk zonder behandeling herstellen. Soms is een brace, verband of mitella voldoende. Hierdoor kunt u nabij gelegen gewrichten beperkt en gecontroleerd blijven bewegen.
De L1 is de overgang van de thoracale wervelkolom naar de lumbale wervelkolom, en informeert een deel van de thoracale lumbale verbinding.De L1 is de kleinste van de lendenwervels, maar groter en sterker dan de laatste borstwervels.
Bij een stabiele wervelfractuur is alleen het wervellichaam gebroken. Als een breuk stabiel is kan het wervellichaam niet verschuiven. Daarnaast kan het ruggenmerg niet beschadigd raken.