Tijdens je zwangerschap kan er sprake zijn van een meer vaginale witte afscheiding, maar dit is heel normaal en niks om je druk om te maken. Wanneer je zwanger bent stroomt er namelijk meer bloed naar het bekkengebied waardoor de slijmvliezen extra worden gestimuleerd, wat resulteert in meer vaginale afscheiding.
Tijdens het begin van je zwangerschap is je afscheiding vaak roze, een beetje lichter van kleur dan wanneer je ongesteld bent.
Afscheiding begin zwangerschap
Normale vaginale afscheiding is wittig van kleur en voelt slijmerig aan en is geurloos of iets zurig van geur. Tijdens je zwangerschap is dit niet heel anders, het moet wittig en geurloos blijven. Wel wordt het (veel) meer en kan het wateriger worden.
Cervixslijm na de bevruchting
Het verlies van afscheiding kan namelijk wat toenemen, en ook kan het wat waterig en dunner zijn. Houd er ook rekening mee dat je bij een bevruchting een innestelingsbloeding kan krijgen, veroorzaakt door het innestelen van de bevruchte eicel in de baarmoederwand.
Afscheiding na bevruchting
Na de bevruchting kan je al direct merken dat de afscheiding meer wordt. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kan je wat bloed verliezen.
Tijdens je zwangerschap kan er sprake zijn van een meer vaginale witte afscheiding, maar dit is heel normaal en niks om je druk om te maken. Wanneer je zwanger bent stroomt er namelijk meer bloed naar het bekkengebied waardoor de slijmvliezen extra worden gestimuleerd, wat resulteert in meer vaginale afscheiding.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Van de vrouwen die zwanger willen worden, is 70 à 80% binnen een jaar ook daadwerkelijk zwanger. Bij vrouwen boven de 35 jaar duurt het gemiddeld langer voordat ze zwanger worden. Vanaf het 40-ste levensjaar neemt de kans dat een vrouw spontaan zwanger wordt sterk af.
Normale vaginale afscheiding is wit of doorzichtig en geurloos. Als de vaginale afscheiding ineens veel meer wordt, een andere kleur heeft of vervelend ruikt, kan dit wijzen op problemen. Bijvoorbeeld op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of ontstekingen in het kleine bekken.
Ovulatietest. Is jouw menstruatiecyclus onregelmatig of vind je het moeilijk om je vruchtbare dagen te herkennen? Dan kun je bij de drogist of apotheek ovulatietesten kopen. Deze testen geven aan wanneer jouw eisprong is (en dus vruchtbaar bent) en wanneer je dus een grotere kans hebt om zwanger te worden als je vrijt.
Sommige vrouwen krijgen als eerste symptoom wat bloedverlies, dit kan passen bij een innestelingsbloeding. Ook vermoeidheid kan een eerste signaal van zwangerschap zijn. Een lichte innestelingsbloeding en de vermoeidheid zie je vaak ontstaan in de vierde week van de zwangerschap.
In week 3 heeft de bevruchte eicel de baarmoeder bereikt, waar hij een goed plekje zal zoeken om zich definitief te nestelen. Hierna kunnen de eerste zwangerschapssymptomen komen! De innesteling voelt een beetje als lichte krampen in de buik, wat ook wel innestelingspijn wordt genoemd.
Deze week kan het zijn dat je afscheiding dik en slijmerig is. Hoe dichter je bij je menstruatieweek komt, hoe meer afscheiding je zal krijgen. Het kan ook zijn dat deze wat troebeler wordt. In principe kan deze toename en verandering van afscheiding geen kwaad en hoef je er niks aan te doen.
Witte afscheiding, ook wel witte vloed genoemd, is de manier van je lichaam om de boel schoon te houden. Het wordt op een natuurlijke manier aangemaakt in de baarmoederhals of de cervix, en de hoeveelheid varieert gedurende je menstruatiecyclus. De meeste vrouwen hebben vlak voor ze ongesteld worden veel afscheiding.
De vagina is zelfreinigend. Dit doet ze door van tijd tot tijd witte of doorzichtige afscheiding uit te stoten. De belangrijkste rol van deze afscheiding is de vagina reinigen en vochtig houden door dode cellen en microbiële resten te verwijderen. Net na je menstruatie is de afscheiding dikker en taaier.
Waterige afscheiding voor menstruatie
Waterige afscheiding voor je menstruatie is vaak wat meer dan normaal. De hoeveelheid varieert gedurende je menstruatiecyclus, zo schrijft Libresse. Zolang het doorzichtig, wit of lichtgeel van kleur is en het niet heel sterk ruikt, is er niks aan de hand.
Uit je vagina verlies je soms wat slijm/vocht, dit noemen we afscheiding. Het is normaal dat er afscheiding uit de vagina komt, dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Normale afscheiding is meestal helder of wit van kleur. Soms lijkt het wat geel als het opdroogt in je onderbroek.
In een 28 daagse cyclus zal je rond dag 8-10 merken dat je afscheiding oftewel cervix slijm, wat natter en wit of zelfs gelig van kleur wordt. Het kan eerst wat dikker en stugger zijn en naarmate je verder in je cyclus komt wat meer crème achtig. Het is kleverig maar niet elastisch van structuur.
De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden.
Het wordt aangeraden om na de vrijpartij nog even te blijven liggen. Je kunt dan ook een kussentje onder je billen plaatsen, zodat de kans nog kleiner is dat het sperma de verkeerde kant op gaat. Nog een tip: Probeer je vagina zo 'dicht' mogelijk te houden wanneer de penis weer terugtrekt.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!
Pijn in je onderbuik: je baarmoeder gaat groeien en dat kan spanning op de omliggende organen en weefsels zetten. De banden waaraan je baarmoeder hangt, rekken dan op. Daarom heet deze buikpijn ook wel bandenpijn. Het kan aanvoelen als een harde buik of steken.
De meeste vrouwen merken niets van de innesteling. Sommige vrouwen ervaren een innestelingsbloeding. Dit komt door het raken van een bloedvaatje bij de innesteling. Dit gaat gepaard met een lichte bloeding van een helderrode, bruine of roze kleur bloed.