Veel buikslapers zijn van nature uit zijslapers. Door de stabiliteit in zijlig te verhogen, zal u ook minder snel op de buik draaien. Dit effect kunt u bijvoorbeeld creëren door in zijlig het bovenste been voorwaarts te leggen en op te hogen met een kussen.
Slapen op de buik: buikslaper
Slaapt u op de buik? De kans is groot dat u overdag wat meer gereserveerd en op uzelf bent. U sluit zich graag af voor anderen, waardoor u soms wat afstandelijk kunt overkomen. Ondanks dat het lichamelijk niet de beste houding is om in te slapen ervaart u het waarschijnlijk als veilig.
Op je buik slapen
Dit is ook niet zo gek, want de buik blijkt de slechtste slaaphouding te zijn. Slaap jij wel op je buik? Dan kan het zijn dat je last hebt van gevoelloze armen of zenuwpijn. Dit komt doordat je armen bij deze slaaphouding vaak onder het kussen liggen.
De oplossing: de beste slaaphouding
Dan is de belasting van de nek en rug inimaal. Slapen op de rug kan ter afwisseling, maar te lang want het hoofd kan opzij draaien en daardoor kunnen klachten ontstaan. Met de juiste kussens kun je ervoor zorgen dat je goed ligt en blijft liggen.
Het is beter voor de bloedcirculatie: je lichaam kan het bloed gemakkelijker rondpompen als je op je linkerzij slaapt, omdat je aorta vanaf je hart via de linkerkant een bocht maakt om je buik te bereiken. Als je op je rechterzij slaapt moet het bloed eerst omhoog worden gepompt, wat meer moeite kost.
Het gebruik van een kussen tussen de benen bevordert de bloedcirculatie. Door de benen iets op te tillen, verbetert de doorbloeding in het onderste deel van het lichaam. Hierdoor verminder je pijn, maar bijvoorbeeld ook zware of onrustige benen (restless legs!).
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
Mensen die drukpunt gevoelig zijn, kunnen vaak beter op hun rug slapen, omdat het draagvlak voor de spieren en de weefsels hierbij groter is. De gelijkmatige verdeling van het gewicht van het lichaam werkt ook goed tegen gewrichtspijnen en artritis. Ook bij schouderklachten is op de rug slapen de beste slaaphouding.
Vroeg of laat zorgt buikslapen voor rug- en/of nekklachten. Door te liggen op de buik is het onmogelijk om een neutrale positie van de ruggengraat aan te houden. Dat kan op termijn leiden tot vervelende situaties. Buikslapen is onder meer belastend voor de onderrug, nekwervels, spieren en gewrichten.
U zult niet de enige zijn die merkt dat u heel ondiep en onrustig slaapt, wat een effect kan hebben op uw gezondheid en algehele welzijn. Te weinig diepe slaap hebben kan resulteren in een algeheel tekort aan energie, moeite hebben met concentreren en hoofdpijn.
Door linkszijdig te slapen, moet ons hart minder hard pompen en kan het gemakkelijker het bloed door het lichaam stuwen, omdat de aorta naar links gebogen is. Die slagader vertrekt vanuit het hart en voorziet het lichaam van bloed. De maag en pancreas bevinden zich links in het lichaam.
Volgens sommige Feng Shui experts is slapen met je hoofd naar het oosten de beste slaaphouding. Volgens hen bevordert deze richting meditatie en concentratie. Je zou moeten overwegen om met je hoofd naar het zuiden te slapen als je geluk en emotionele stabiliteit wilt bereiken.
Tips om optimaal gebruik te maken van je verstelbare bed
Stel je voeteinde wat hoger in. Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug.
Ongeveer 13 % van alle mensen slapen op hun buik. Ze liggen uitgestrekt op hun buik.
Op je buik slapen
Hierdoor wordt de wervelkolom in je nek zwaar belast en kan ervoor zorgen dat je last krijgt van nek- of hoofdpijn. Mensen die op hun buik slapen, leggen vaak hun armen onder hun kussen. Dit kan ervoor zorgen dat je armen gevoelloos worden waardoor ook zenuwpijn kan ontstaan.
Verschillende slaaphoudingen onderzocht
Toch zijn er een aantal veel voorkomende houdingen, die we allemaal aan nemen. In een studie die in Denemarken werd verricht onder 363 mannen en 301 vrouwen in 2017, bleek dat 54.1% op hun zij slapen, 37.5% op hun rug en slechts 7.3% mensen op hun buik slapen.
Op je zij slapen met je hand direct onder je hoofd.
Op je zij slapen met je hand onder je hoofd draagt bij aan interne schouderrotatie, waardoor je schouders naar voren komen en je houding verslechtert. Om te controleren of je interne schouderrotatie hebt, laat je je armen langs je zij ontspannen.
Een mens verandert gemiddeld 80 keer van houding per nacht. Dit kunnen kleine en grote bewegingen zijn en in veel gevallen word je hier niet wakker van.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
Met je rug plafondwaarts slapen kan betekenen dat je gesteld bent op je privacy of zelfs wat gesloten kunt zijn. Deze positie zou onthullen dat je jezelf probeert te beschermen en buikslapers zouden zelfs erg stoïcijns zijn. Als je vooral op je rug in slaap valt, zegt dat dat je erg zeker bent van je zaak.
Op je zijde slapen heeft –ongeacht welke zijde– ook zo zijn gezondheidsvoordelen:Het verhoogt de gezondheid van je hersenen. In vergelijking met slapen op je rug of buik, helpt slapen aan je linker- of rechterkant je lichaam om het zogenaamde interstitiële afval uit de hersenen te verwijderen.
Op de rug met de armen omhoog: goed voor rug en gelaat
Of je je armen nu rond je kussen hebt of niet, deze manier van slapen kan je helpen om rimpels tegen te gaan en het voorkomt ook acne. Slapen met de armen naar beneden kan eveneens leiden tot snurken en problemen geven met maagzuur.
Een verstelbaar bed kan ook extra ontspanning creëren voor vermoeide benen of tegen vochtophoping (oedeem) door het voeteneinde iets omhoog te zetten. Ook kan het voeteneinde iets omhoog gezet worden om de spanning op de onderste ruggenwervels te verminderen waardoor lage rugklachten kunnen afnemen.
Kniekussens zorgen voor een goede ondersteuning van je knieën en benen. Door de ergonomische vorm is een kniekussen ideaal om in bed en tijdens het slapen tussen of onder je knieën te plaatsen. Een ergonomisch kniekussen corrigeert de houding van je knieën en benen ten opzichte van je onderrug en bekken.