Volgens Fysio+ staat een half uur zwemmen gelijk aan tien kilometer hardlopen. Wekelijks baantjes zwemmen versterkt je spieren en botten, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en verbetert je longcapaciteit.
Met rustige banen trekken verbrand je al zo'n 500 calorieën per uur. Als je het tempo opvoert kom je al gauw op 700+ calorieën uit. Plus: al na 40 minuten zwemactie spreekt je lichaam zijn vetreserves aan.
Zwemmen is een cardiotraining, en met cardio verbrand je vet. Afhankelijk van de intensiteit van je training gaat het om circa 500 tot 750 calorieën per uur. Dit is dus ook nog eens behoorlijk veel voor een sport waar je relatief helemaal niet zo vermoeid van raakt.
Een goede conditie
Als je minstens één keer per week gaat zwemmen, zul je je longcapaciteit zien stijgen, en dat merk je omdat je minder snel buiten adem bent. Kortom: elke inspanning die je doet, zoals lopen of de trap nemen, zal vlotter gaan.
Bij vrijwel alle slagen worden over je hele lichaam spieren getraind. Spieren welke altijd getraind worden tijdens elke zwemslag zijn: Buik en rug core spieren, Schouderspieren waaronder de deltoideus, spieren uit de voorarm, bovenrugspieren, bilspieren en de hamstrings.
Zwemmen kan zelfs helpen buikvet te verliezen.
Dit betekent dat zelfs een eenvoudige schoolslag bijvoorbeeld tot 500 calorieën per uur kan verbranden. Met wat meer inspanning, kan je zelfs tot 700 calorieën per uur verbranden! Bij crawl of vlinderslag kan dat aantal nog oplopen, die slagen vragen immers meer energie.
Hoewel jij misschien denkt dat je beter naar de sportschool kan gaan voor je ideale lijf, is zwemmen een veel betere optie. Met krachttraining train je vaak maar één spiergroep en tijdens het zwemmen gebruik je bijna al je spieren. Je gebruikt namelijk je bovenlichaam, je onderlichaam, je nekspieren en je core.
De nadelen van zwemmen
Er zitten helaas ook nadelen aan het zwemmen. Zo weet je niet zeker of het zwembadwater waar je in zwemt schoon genoeg is. Ook moet je rekening houden met de openingstijden van het zwembad en met een constante chloorlucht.
Een kilo vet is 9000 kcal. Als je gemiddeld 700 kcal per uur verbrandt, dan moet je al bijna 13 uur zwemmen om een kilo vet te verbranden. Om 10 kilo af te vallen is dit dus 130 uur zwemmen. Trek je tweemaal per week een uurtje wat baantjes, dan ben je daar zo een jaartje mee bezig.
Ga je 3 keer per week een half uur zwemmen, dan verlies je zo'n 1.500 calorieën. Maar ook gezonde voeding is essentieel, door op een week nog zo'n 2.000 calorieën minder op te nemen (goed voor zo'n 285 calorieën minder per dag), val je gemiddeld een halve kilo per week af.
Als je borstcrawl kunt zwemmen, verbrand je meer calorieën dan met bv hardlopen. Maar ook in schoolslag tikt het al aardig aan. Tussen de 500 tot 700 calorieën per uur. Om deze verbranding in gang te zetten is het aan te raden om minimaal een half uur te zwemmen.
Gemiddeld zwem je ongeveer 60 baantjes per uur. Het ligt er wel aan welke slag je oefent en hoe goed je al bent, daardoor kan dit natuurlijk meer of minder zijn.
Schoolslag: ideaal om sterke arm- en borstspieren te krijgen. Vrije slag: vooral je arm- en schouderspieren worden steviger. Rugslag: je buikspieren krijgen hierdoor een stevige boost.
Tijdens het zwemmen verbrandt u een groot aantal calorieën. Zo staat een half uur zwemmen gelijk aan 10 kilometer hardlopen en verbrandt u maar liefst 300 kcal. Hierbij is het wel van belang om dan continue baantjes te trekken en niet te dobberen.
Water neutraliseert de zwaartekracht waardoor je gewichtloos wordt, waardoor je gewrichten even een welverdiende break krijgen. Je kunt iedere dag zwemmen zonder dat je een blessure riskeert, iets wat je bij krachttraining of hardlopen niet kunt garanderen.
In plaats van 1 kilometer (40 dezelfde banen), kun je ook 1 kilometer zwemmen, waarbij je 7 banen op 70% zwemt en elke achtste baan op 80%. Zo breek je de 40 banen in gedachte op in 5 keer 8 banen en dat is makkelijker bijhouden.
Zwemmen is een geweldige sport om de spiermassa op te bouwen en deze in een goede conditie te krijgen. Van deze sport raken je spieren, pezen en gewrichten namelijk beter doorbloed, ze functioneren beter en worden ook nog eens veel flexibeler.
Water zorgt voor weerstand
Het water zorgt echter voor de juiste weerstand die onze spieren aan het werk zetten. Ook verbruikt je lichaam veel energie om na het zwemmen in koud water weer op temperatuur te komen. Heb je gezwommen in warm water? Dan is de kans groot dat je een tikkie rozig bent geworden.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.
Veel experts geloven dat herhaalde blootstelling aan chloor het effect ervan op de huid kan doen verergeren. Als je regelmatig zwemt kan je dus best af en toe een pauze van een paar dagen inlassen. Vermijd zwemmen als je een opstoot hebt van eczeem, psoriasis, acne of als je merkt dat je huid nogal droog aanvoelt.
Over het algemeen is zwemmen een uitstekende vorm van een lage impact oefening die goed is voor de rug en wervelkolom. In tegenstelling tot veel andere sporten, is er bij zwemmen nauwelijks impact op de wervelkolom. Het water ondersteunt het lichaam en neemt alle druk op de gewrichten in het lichaam weg.
Nekklachten kunnen uw dagelijkse activiteiten behoorlijk in de weg zitten. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen. U kunt bijvoorbeeld denken aan zwemmen, fietsen of wandelen. Zo houdt u uw spieren en gewrichten sterk en soepel en hebt u over het algemeen minder last van de pijn.
Hoe vaak moet je zwemmen? Om te profiteren van de positieve effecten van zwemmen voor je hart- en vaatstelsel, moet je minstens 3 x 30 minuten per week aan duursport doen. Dit hoeft niet elke keer zwemmen te zijn. Je kunt bijvoorbeeld twee keer zwemmen en één keer wandelen of joggen – of andersom.
Als je bekend bent met watersporten, dan weet je dat baantjes zwemmen een vorm van cardiotraining is met low-impact op de spieren. Baantjes zwemmen is gezond, en verlost je lichaam even van de beuken die het krijgt tijdens je hardloopsessies, zonder dat je conditie er onder te lijden heeft.
Snel zwemmen staat gelijk aan een MET-waarde van 9,8, wat overeenkomt met intensief touwtjespringen. Uitgaand van een uur zwemmen in borstcrawl verbrandt u 650 kcal als u in een normaal tempo zwemt. Baantjes zwemmen in een hoog tempo zorgt voor verbranding van 772 kcal.