Rooms-katholieken vormen de grootste groep Belgische gelovigen. De Katholieke Kerk krijgt, in verhouding, meer steun dan de andere levensbeschouwingen (ongeveer 90 procent van de staatssteun, tegenover ongeveer 60 procent van de gelovigen).
In België zijn er vele godsdiensten en levensbeschouwingen. De grootste religie is het Christendom. Er zijn ook veel mensen die niet geloven.
52,76% van de Belgische bevolking noemt zichzelf katholiek, en 9,42% praktiserend katholiek.
De Katholieke, Protestantse, Anglicaanse en Israëlitische eredienst zijn georganiseerd op gemeentelijke territoriale basis, de Islamitische en Orthodoxe eredienst op provinciale en Brusselse gewestelijke territoriale basis. In België is de niet-confessionele levensbeschouwing erkend sinds 2002.
België telt meeste atheïsten
In België identificeert 55 procent van de bevolking zich als christen.
De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 30 procent van de wereldbevolking), de islam (24 procent), het hindoeïsme (15 procent) en het boeddhisme (6 procent). Zo'n 15 procent van de wereldbevolking (1,2 miljard mensen) zegt geen godsdienst aan te hangen.
De katholieken vormen de grootste groep met 20 procent van de bevolking, gevolgd door de protestanten (15 procent) en de moslims (5 procent). Bijna 6 procent rekent zich tot een overige gezindte. Ook het aandeel dat regelmatig een religieuze dienst bijwoont, is geslonken: van 16 procent in 2017 naar 14 procent in 2019.
52,8% van de Belgische bevolking is katholiek; 9,4% van de bevolking - iets meer dan één miljoen inwoners - noemt zich praktiserend katholiek. Op een gewone zondag (derde zondag van oktober) gingen in 2016 286.393 mensen naar de mis (2,5% van de bevolking).
Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
In 2019 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 15 procent was protestants, 5 procent moslim en 6 procent behoorde tot een andere religieuze groep. De religieuze betrokkenheid is de afgelopen jaren steeds verder afgenomen.
Ongeveer 90% van de bevolking in Polen is katholiek. Ongeveer de helft gaat op zondag naar de kerk.
86.944.000 euro.
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is niet gelovig. In 2020 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 14 procent was protestants, 5 procent moslim en 5 procent behoorde tot een andere religieuze groep.
Nog maar zes procent van de Vlamingen gaat elke week naar de kerk. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de KU Leuven. In tien jaar tijd is het aantal vaste kerkgangers gehalveerd. Bijna de helft van de Vlamingen (45 procent) gaat enkel nog naar de kerk voor een doop, een huwelijk of een begrafenis.
De dominante religie in Spanje is het rooms-katholicisme en het is een traditioneel rooms-katholiek land. Volgens een volkstelling van 2010 beschouwt 70,5% van de bevolking zich als katholiek. 0,2% is protestant, 2,3% is islamitisch, 0,4% heeft een andere religie en 26,6% is areligieus.
Overal meer katholieken, behalve in Europa
Eind 2019 woonde 48,1% van alle katholieken in de wereld in Noord- en Zuid-Amerika, gevolgd door Europa met 21,2%, Afrika met 18,7%, en 11% in Azië exclusief China. 0,8% van de katholieken woonde in Oceanië.
Het loon van een priester / deken: 1.740 euro netto.
Iets minder dan één procent van de Russen is katholiek.
Maak kennis met de snelst groeiende religie ter wereld: de pinksterbeweging. In Abuja, Nigeria, staat de grootste kerk ter wereld.
De gebieden met de laagste percentages niet-westerse allochtonen zijn Zuidoost-Drenthe en Zuidwest-Friesland (3 procent).
De Turkse bevolking bestaat uit ongeveer 98 procent moslims, waarvan 70 procent soennieten, 15 tot 25 procent alevieten en kleinere groepen sjiieten en yezidieten. De enige door de overheid erkende minderheden zijn de Grieks-orthodoxe en Armeense christenen en sefardische joden.
Het jodendom is in veel opzichten bijzonder. Het is een van de eerste en oudste religies met één God en de enige godsdienst die ook een volk is.
Christenen vormen vandaag de grootste religieuze groep op aarde. Moslims komen op de tweede plaats. Beide religies zullen de komende decennia verder groeien.
Die existentiële vragen staan centraal in de vijf grote wereldgodsdiensten - en dat is niet het enige wat deze religies met elkaar verbindt. John Bellaimey verklaart de vervlochten geschiedenissen en gewoonten van het hindoeïsme, jodendom, boeddhisme, christendom en islam.