Wat zijn in huis de beste omstandigheden om boeken of documenten te bewaren? Het aanbevolen klimaat voor papier in bibliotheken, archieven en musea is een min of meer constante temperatuur van rondom 18 °C en een relatieve luchtvochtigheid (RV) tussen de 50 en 55%.
Bij een kleine hoeveelheid natte boeken of archiefstukken volstaat een gewone diepvriezer. Maar dergelijk materiaal kunt u meestal ook zelf gecontroleerd aan de lucht laten drogen. Anders is het bij grote hoeveelheden nat organisch materiaal. Dan is een grote vriescel vereist, bv.
Dus wanneer je vochtvlekken ziet of een kromgetrokken boekband, dan kun je ook schimmel tegenkomen. Een voorbeeld van de verschillende verschijningsvormen van schimmel. U ziet vochtvlekken, gekleurde vlekken, zwart poederig vuil. Aan de bovenrand ziet u verzwakt en vervilt papier, door inwerking van schimmel.
Bewaartermijn administratie
Gegevens over onroerende zaken, zoals bedrijfspanden, moet u 10 jaar bewaren. Als u u goederen of diensten verkoopt in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen én u heeft gekozen voor het éénloketsysteem (One Stop Shop) is de bewaartermijn ook 10 jaar.
De basisgegevens uit uw administratie, zoals bijvoorbeeld de debiteuren- en crediteurenadministratie, de in- en verkoopadministratie en het grootboek, moet u altijd 7 jaar bewaren. Voor de overige gegevens kunt u afspraken maken over kortere bewaartermijnen.
Verpak uw boeken in bubble wrap en verzegel ze met tape. Zo beschermt u deze tegen vuil. Vul een doos met opvulmateriaal zoals luchtzakjes of papier. Plaats de boek(en) in de doos en vul de doos met meer opvulmateriaal.
Wanneer je je boeken rechtop in de doos zet, richt je de voorkant naar de zijkanten van de doos.Op dezelfde manier als dat je boeken in de boekenkast staan. Het platleggen van de boeken is ook een veilige manier van het inpakken van je boeken voor de verhuizing.
Ga over de boeken heen en zuig het randje voor de boeken. Haal de boeken uit de kast en zet ze op de grond of tafel in de buurt. Zuig de planken af, ga er met een vochtige doek (sopje groene zeep) over heen, even laten drogen en hup boeken er weer in.
Kan je een geheim bewaren? is er voor iedereen die meer wil weten over seksueel kindermisbruik in al zijn facetten. Peter De Waele laat door middel van verschillende praktijkvoorbeelden de lezer mee kijken hoe de gerechtelijke politie pedofilie bestrijdt en welke impact deze gruwelverhalen hebben op politiemensen.
Cellulose is een bio-polymeer: een lange keten van dezelfde moleculen aan elkaar. Als cellulose langdurig in contact is met zuurstof gaat het molecuul een reactie aan met de zuurstof. Dit proces heet oxidatie. Door de oxidatie ontstaan chromoforen: moleculen die in de cellulose-keten gaan zitten en de kleur veranderen.
Je boekenkast goed schoon houden, is echt niet moeilijk. Zorg ervoor dat je wat dozen of kratten hebt, waar je jouw boeken even in kunt zetten, zuig de kast uit, neem hem af met een stoffer en gebruik daarna eventueel nog even een licht vochtige doek. Voila.
Particulieren hoeven hun administratieve gegevens (zoals bankafschriften en loonstrookjes) niet verplicht te bewaren. Maar de Belastingdienst mag tot 5 jaar terug belasting navorderen. Daarom is het verstandig om uw administratie in ieder geval 5 jaar te bewaren.
Pas vanaf boekjaar 2022 (aj. 2023) moet u alles tien jaar bijhouden. Begin 2023 mag u dus in principe alles van 2015 (of eerder) wegdoen. Op dit principe zijn er wel uitzonderingen, zoals voor uw investeringsfacturen en de boekhouding voor jaren met een fiscaal verlies.
Het gaat dan om bankafschriften, belastingpapieren en mogelijk correspondentie over de zorgtoeslag. Bij andere officiële papieren, zoals jaarrekeningen van gas, water en licht, salarisstrookjes, huurovereenkomsten of verzekeringen, is 2 jaar voldoende.
Het eerste boek van een schrijver, de eerste uitgave van een beroemde roman, de eerste vermelding van een geliefd karakter en andere primeurs in de literatuur geven een boek meer waarde. Vooral eerste drukken zijn gewild onder verzamelaars.
Nieuwe boeken ruiken dus naar houtpulp waar ze van gemaakt worden en oude boeken naar de chemicaliën die ze afscheiden als ze verouderen. Let wel: boeken bevatten hoe dan ook véél chemicaliën, dus misschien moeten we maar eens stoppen met onze neus erin te steken.
Door je tweedehands boeken te verkopen bij Boekenbalie geef je de boeken een tweede leven en verdien je hier wat geld aan. Boekenbalie koopt boeken op en verkoopt deze door. Of je nou één boek of tientallen boeken wilt verkopen, je bent aan het juiste adres bij Boekenbalie.
Het stappenplan bij een vochtig of nat boek
Hebben de boeken in modderig -, roestig -, of zout water gelegen, spoel ze een voor een af in een emmer of bak met schoon water. Houd het boek stevig dicht(gedrukt) tijdens het spoelen.
Het elimineren van schimmelgeur uit boeken
Een van de gemakkelijkste manieren om de geur van meeldauw uit je boeken te verwijderen is door ze bloot te stellen aan direct zonlicht. Wees voorzichtig met deze methode, want het kan je boekomslag vervormen, vooral als het boek nat was en als het een oud model is.
Haal indien nodig één of twee boeken per legger weg, om immobiliteit door de zwelling te voorkomen. Vochtige boeken die nog stevig zijn zet u rechtop, halfopen in een hoek van 90°C, en laat u geleidelijk aan de lucht drogen.