Naast de zonnebloempitten kun je nog veel meer van een zonnebloem eten. In het vroege voorjaar kun je de grote zaailingen opeten als kiemplanten, net zoals tuinkers. De kiemplantjes zijn krokant en hebben een nootachtige smaak. Ze smaken heerlijk op een boterham of in een salade.
Als ik het over het eten van zonnebloemen heb denk je misschien spontaan aan het eten van zonnebloemzaadjes. De zaadjes zijn maar een fractie van de culinaire mogelijkheden die de plant te bieden heeft. Eigenlijk is de hele plant eetbaar. Sommige delen zijn wat lekkerder dan de andere.
Je kan een zonnebloem drogen ter decoratie of voor gebruik van de zonnebloemzaden/zonnebloempitten. Wil je zonnebloemen drogen ter decoratie dan zijn de kleine/ middelgrote zonnebloemen hier het beste voor geschikt. Oogst de zonnebloem wanneer deze voor een deel geopend is en snij de steel af op de gewenste hoogte.
Zaden oogsten
Je kunt de zaden van de zonnebloem oogsten wanneer de bloem is uitgebloeid. Hiervan is sprake wanneer je met gemak de laatste bloemblaadjes van de bloem af kunt vegen. Op dit moment zijn ook de zaden rijp. Het verwijderen van de zaden gaat het makkelijkst wanneer de zonnebloem goed is uitgedroogd.
Vet is gestolde olie. In theorie is het enige verschil tussen witte, zwarte en gestreepte zonnepitten de verpakking (de pel). Er is echter met het oog op een hogere productie wel geselecteerd op de teelt van zonnepitten met een zo hoog mogelijk gehalte aan olie.
Goed voor dieet? "Hoewel er geen limiet is aan het aantal zonnebloempitten dat je per dag zou mogen eten, is het wel verstandig om rekening te houden met portiegroottes, aangezien de pitten een behoorlijke hoeveelheid vetten en calorieën bevatten", legt Angelone uit.
De zaden kun je gepeld of ongepeld, rauw of geroosterd eten en hebben een pittige smaak. Zonnebloempitten zijn ook erg lekker in een salade. Naast de zonnebloempitten kun je nog veel meer van een zonnebloem eten. In het vroege voorjaar kun je de grote zaailingen opeten als kiemplanten, net zoals tuinkers.
Het voorkomt dat de zware bloemkoppen gaan hangen. Ook als bloemknoppen na een paar dagen gaan hangen kan het helpen wat heet water in de vaas te gieten.
Het is een schitterende snijbloem. Van de enkele, onvertakte soorten kun je, als ze uitgebloeid zijn, de pitten drogen en dan heb je prima winter-vogelvoer. Bewaar ook enkele pitten voor de kweek van het volgende jaar. De zonnebloem is ook erg geschikt om kinderen het bijzondere van tuinieren bij te brengen.
Zonnebloemen (Helianthus) zijn eenjarig. Je zaait ze vanaf april en dekt de zaden af met ca. 2 cm grond. Voor een sneller resultaat zaai je ze binnen en plant je de zaailingen buiten uit op een zonnige plek.
Zonnebloempitten kunnen rauw of geroosterd gegeten worden, maar zijn ook gefrituurd heel erg lekker. Daarnaast geeft het ook een aangename smaak aan brood, salades en yoghurt.
Hoe zonnebloemen afsnijden? Als je zonnebloemen op de vaas zet, raad ik je aan deze schuin af te snijden. Dit zorgt ervoor dat de stengel vaten van de zonnebloem gemakkelijker water kunnen opnemen.
Waar je bij zonnebloempitten op moet letten
Deze zijn sowieso niet erg eetbaar. Maar belangrijker nog is dat overconsumptie van die schil kan leiden tot constipatie. Als snack worden de pitten weliswaar regelmatig ongepeld verkocht, maar dat is ook om ze langer houdbaar te houden.
Om zonnebloempitten te eten ga je eerst met je tong langs de zoutige buitenkant, dan kraak je de schil tussen je kiezen en daarna spuug je de schil uit, voordat je op de pit gaat kauwen.
Je kunt ook kiemen kweken uit gepelde zonnebloempitten. Deze pitten hebben een zilverachtige kleur en hoeven maar 1,5-2 uur voorgeweekt te worden. Net als bij gewone zonnebloempitten moeten de zaden 2 keer per dag gespoeld worden. De kleine, zilverkleurige kiemen kunnen al na 1-2 dagen geoogst worden.
Tip 3: Geef de zonnebloem elke dag water als het niet regent. Doe dit in de ochtend, anders is er kans op wortelrot en gaat de zonnebloem dood. Tip 4: Zonnebloemen kunnen niet zo goed tegen verpotten. Zaai ze daarom op een plek waar je ze wilt hebben.
Eenjarige zonnebloemen zijn niet winterhard. Helianthus annuus en Helianthus debilis zijn eenjarige zonnebloemen, ze sterven voor de winter helemaal af. Je kunt ze in het voorjaar opnieuw zaaien. De vaste zonnebloemen zijn wel winterhard en komen elk voorjaar vanzelf weer op.
De maand oktober staat bij mij altijd in het teken van ZADEN! Dit is het moment om zaden te oogsten, zodat je deze in het nieuwe moestuinseizoen weer kunt gebruiken. In deze blog een stappenplan voor het oogsten van zonnebloemzaden.
Zonnebloemen zijn natuurlijk dol op zon. Zet ze dan ook bij voorkeur op een plek waar de bloemen veel zonlicht kunnen vangen. Zet de bloemen nooit naast of dicht bij een fruitschaal. Fruit stoot een bepaald gas uit waardoor zonnebloemen snel doodgaan.
Te veel water
Wanneer je zonnebloemen in te diep water zet, kan het water door de behaarde steel omhoog kruipen en uit de vaas sijpelen. Dit is het welbekende 'snotterige' effect van de bloemstelen. En dat zorgt er dus weer voor dat ze snel droog komen te staan, waardoor ze kunnen gaan hangen.
We vroegen het een bloemist. Zijn tip: giet heet water bij die hangende zonnebloemen en ze fleuren weer op. Hoe makkelijk is dat! Zet zonnebloemen trouwens sowieso niet te diep in het water, want door de behaarde steel kan het water omhoog kruipen en uit de vaas sijpelen.
De zaden van de zonnebloem zijn eetbaar en bovendien nog eens hartstikke gezond. Maar ook de knop en blaadjes hoef je niet te laten staan.
Ze verkleinen de kans op hart- en vaatziekten
De goede, onverzadigde vetten in zonnebloempitten zijn lief voor je hart en bloedvaten, aangezien ze een positieve invloed hebben op de vetten die circuleren in je bloed. De gezondheid van je cholesterol, hart en bloedvaten gaan daarbij hand in hand.