Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigde vetten binnen.
Veel verzadigd vet in de voeding verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Een deel van het vet in zuivel is transvet. Dit vet geeft nog meer risico op hart- en vaatziekten. Bij het eten van magere zuivelproducten krijg je niet te veel verzadigd vet of transvet binnen.
“Zuivel mag niet meer dan 10 of 20 procent van je totale dieet zijn”, zegt Smith. “Kies daarbij voor biologische en gezondere opties.”
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen. Dit leidt tot verhoogde talgproductie. Daardoor kunnen huidontstekingen, Acne, puistjes, Eczeem, schilferige of rode huid ontstaan of verergert worden..
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.
Zuivelproducten
Zuivelproducten bevatten calcium en dit mineraal stimuleert de haargroei. In melk en yoghurt zitten ook wei en caseïne (een bepaald eiwit), twee belangrijke bronnen van proteïne. Haar dat snel afbreekt heeft een tekort aan proteïne.
Uit de onderzoeken van Willett blijkt dat mensen die meer dan twee glazen melk per dag nemen, net zo vaak botbreuken krijgen als mensen die minder consumeren. Ook zijn in verschillende studies aanwijzingen gevonden dat het drinken van melk het risico op prostaatkanker kan verhogen.
Gezondheidseffecten. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker.
Door je inname van zuivel te beperken, kun je problemen zoals buikpijn, winderigheid en andere vervelende darmproblemen aanzienlijk verminderen. Vervang bijvoorbeeld je kwark/yoghurt of whey voor een plantaardige variant of een plantaardige eiwitshake.
Zuivel is een fantastische bron van natuurlijke vetten en eiwitten, die op een langzame wijze worden verteerd waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt. Haal je zuivel uit je voedingsplan, dan is er een kans dat je het omruilt voor simpele koolhydraten wat kan leiden tot extra kilo's.
Welke zuivel het gezondst is hangt af van je totale voedingspatroon, je doelstellingen en of het bij je past. Zo is kwark bijvoorbeeld eiwitrijker dan yoghurt. De eiwitten bestaan vooral uit caseine en het is maar de vraag of je deze optimaal verdraagt.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Mensen die per dag een glas melk of 580 milligram calcium uit zuivelproducten binnenkregen, waren na twee jaar 6 kilo kwijt. Volwassenen die maar een half glas zuivel dronken of 150 milligram calcium consumeerden, vielen in die tijd 3,5 kilo af.
Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2. Vitamine K2 is een relatief onbekende vitamine, maar zeker niet een onbelangrijke vitamine. Deze vitamine zorgt dat calcium wordt opgenomen in de botten en voorkomt dat het in het bloed komt.
De afname van het enzym lactase zorgt ervoor dat veel mensen lactose minder goed kunnen verteren. Dit wordt lactose intolerantie genoemd. Na het drinken van melk of andere zuivel kunnen klachten ontstaan zoals een opgeblazen gevoel, gerommel in de darmen en diarree.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Er zijn verschillende mechanismen die het effect van zuivel op ontstekingen kunnen verklaren. Zuivelcomponenten zoals calcium, bioactieve peptiden en culturen in gefermenteerde zuivel kunnen mogelijk de ontstekingsreactie onderdrukken.
Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig. Dit enzym wordt in je dunne darmwand gemaakt. Als er geen of onvoldoende lactase wordt aangemaakt, kan de lactose niet goed verteerd worden en dit kan leiden tot darmklachten.
Melk vermindert de maagzuurklachten, maar dit is van korte duur. Melk stimuleert namelijk de productie van maagzuur en kan doordoor maagklachten doen toenemen. Bij karnemelk is dit effect er minder.
Melk bevat het stofje IGF-1, wat een insuline-achtige groeifactor is. Die stoffen worden in verband gebracht met de vorming van puistjes. Bovendien hebben veel mensen last van lactose allergie of intolerantie. Dat ontstaat zich in de darmwand en dit kan er voor zorgen dat je lichaam een allergie reactie aanmaakt.
Bij sommige mensen resulteert het consumeren van zuivelproducten, zoals melk, in ontstekingen, waaronder puistjes en mee-eters. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er een verband kan zijn tussen een voedingspatroon en acne. Dit is met name het geval bij een dieet dat veel zuivel bevat (2).
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.