Zonder gaten te boren. Deze montagesets betaan uit 2 metalen plaatjes, waarvan er één magnetisch is. Één plaatje plak je met de 3M tape tegen het plafond, de ander op de montageplaat van de melder. Door de magneet klik je dan zo de melder tegen het plafond.
Het liefst plaats je de rookmelder in het midden van het plafond. Rook stijgt naar boven. Daarom plaats je een rookmelder altijd aan het plafond en niet verticaal.
Zorg dat de ondergrond ontvet (en egaal) is en plaats de sticker. Plak de rookmelder er tegen aan en druk even stevig aan en klaar ben je.
Een rookmelder ophangen, zo gepiept!
Je plakt 1 magneetplaat tegen het plafond en 1 op de rookmelder. Druk deze vervolgens stevig aan, zodat de magneten van het plafond en de rookmelder goed aan elkaar vast blijven hangen. Check van tevoren of je rookmelder geschikt is om te bevestigen met een magneetplakker.
Rookmelder verplicht op elke verdieping
In uw huis moet op iedere verdieping met een woonkamer, slaapkamer of keuken een rookmelder hangen. Zo krijgt u sneller een waarschuwing bij rook of brand.
Rook en warmte stijgen namelijk, en zullen dus eerst het plafond bereiken en zich tegen het plafond verspreiden. Een rook- of hittemelder zal bij gevaar dus een stuk sneller in alarm gaan als hij aan het plafond hangt, dan wanneer hij bijvoorbeeld op de muur hangt of (nog erger) op een kast ligt.
Rookmelder bij een schuin plafond
Heb je een schuin plafon (bv op de zolder), plaats dan je rookmelder op 90 centimeter vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond.
Hang de rookmelder in de keuken zo ver mogelijk weg van het fornuis en de oven. Zo voorkomt u dat deze onnodig alarm slaat op het moment dat u aan het bakken en braden bent.
Op elke verdieping komt er in de hal of overloop een rookmelder aan het plafond. Hoe lang duurt het plaatsen? Dit duurt ongeveer 30 minuten.
Rookmelders op netstroom sluit je aan op een stroompunt in het plafond. Dit zorgt ervoor dat de rookmelder continu van stroom voorzien wordt. Netstroom rookmelders hebben wel altijd een backup batterij, voor als de stroom uitvalt. Je hoeft deze batterij niet zo vaak te vervangen, omdat hij minder snel leeg is.
Zoals besproken zijn rookmelders zeer gevoelig voor stof, spinnenwebben en insecten. Een vervuilde melder kan u laten schrikken doordat deze door vervuiling van de in rookmelder aanwezige sensor een onverklaarbaar vals alarm kan geven.
Met deze rookmelder stofkap kun je een koppelbare rookmelder met een diameter tussen de 120 en 130 mm gemakkelijk afdekken. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat er stof in de rookmelder terecht komt en de sensor in de rookmelder beschadigd raakt, bijvoorbeeld tijdens het verbouwen.
Plekken als de keuken, badkamer of waar de wasmachine en/of droger staan, kun je beter vermijden. Ook boven de verwarming of tochtige plekken, zoals bij het raam of bij een ventilator kun je beter geen rookmelder plaatsen. In een rookmelder zit een lichtgevoelige cel, die reageert als het licht onderbroken wordt.
In woningen met meerdere (tussen)verdiepingen, dient minimaal één rookmelder op de begane grond, tussen het trappenhuis en de ruimtes waar brand kan uitbreken, te worden geplaatst, en één op elke verdieping in het looppad dat onderdeel is van de vluchtroute (normaal gesproken de gang en de overloop).
Een rookmelder heeft een maximale levensduur van 10 jaar. Bijna altijd staat deze einde levensduur datum dit op de melder vermeldt. Dit staat vaak op de onderkant van de rookmelder of op de montageplaat. De reden dat dit 10 jaar is, is omdat een rookmelder in de loop van tijd vuil wordt van binnen.
Na 10 jaar dien je elke brandmelder integraal te vervangen. Enkel zo kan je de kwaliteit van de sensor garanderen.
Bij een gevaarlijke concentratie koolmonoxide in je woning geeft de melder een luid alarmsignaal af. Let op!
Op iedere bouwlaag moet een goedgekeurde brandmelder komen te hangen. Een zolder die niet als verblijfsruimte dient, hoeft geen rookmelder te hebben hangen. Als jouw besloten gang op de begane grond een vluchtroute is voor een verdieping erboven, dan moet je daar ook een werkende rookmelder ophangen.
Hang rookmelder aan het plafond op minimaal 50 cm van de wanden. Plaats rookmelder niet vlakbij een keuken of badkamer. En ook niet in het trapgat (vanwege de luchtstroom kan rook er langstrekken en gaat melder mogelijk niet af).
Piepende rookmelders kunnen duiden op een lege batterij. Raadpleeg de handleiding als je niet zeker weet of het gepiep wijst op een levensduur van de batterij. Als blijkt dat de batterij inderdaad leeg is, vervang deze dan zo snel mogelijk.
In alle soorten woningen (eengezinswoningen, appartementen, studio's, (studenten)kamers) is de installatie van een rookmelder verplicht op elke bouwlaag van de woning. Dit geldt ook voor een appartement zodat ook een duplex-appartement (minstens) op elke verdieping een rookmelder moet hebben.
Je dient minstens 1 rookmelder te installeren per bouwlaag die als verblijfsruimte gebruikt wordt. Dat betekent dus: 1 rookmelder per verdieping. Een kelder of een zolder waar je niet in verblijft (en die dus bijvoorbeeld enkel voor opslag dient), hoeft geen rookmelder te hebben.
Hier kun je beter geen rookmelder hangen
In de garage: vanwege de uitlaat van de auto is dit ook geen geschikte plek. In de buurt van lampen, fittingen en elektriciteitsdozen: de elektrische impulsen kunnen de rookmelder storen. In de buurt van ramen, deuren en ventilatiekappen.
Hoe hoog is de boete als je rookmelder hebt? Op 1 juli 2022 werd het verplicht om rookmelders in huis op te hangen. Dit is zo in de wet vastgelegd en daarom kun je een boete krijgen als je niet aan de eisen voldoet. De hoogte van deze boete verschilt per gemeente, maar kan oplopen tot €500,-.