Een goede slaaptemperatuur is niet té warm en niet té koud. Volgens wetenschappers is de ideale kamertemperatuur tussen de 18 en 22 graden. Anderen houden het liever iets kouder, tussen de 14 en 16 graden. Dat klinkt erg laag en sommigen denken dat ze nooit zouden kunnen slapen in zo'n koude.
Om in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur dalen. Dat lukt natuurlijk niet als je dekbed te dik is of als de slaapkamer te warm is. De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. De een slaapt net wat beter met nog een graadje minder en de ander met 19 graden.
Lage temperatuur
Aan de andere kant mag de temperatuur niet te laag zijn; beneden 12 graden gaan problemen optreden: ofwel men gaat in bed verder dan gewenst afkoelen, ofwel het dekbed wordt zo zwaar dat het oncomfortabel wordt. In beide gevallen neemt de kwaliteit van de slaap af.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn. Heel vaak wordt gesteld dat de temperatuur tussen de 16 en 18C moet liggen, maar dit is geen gulden regel! De optimale slaaptemperatuur wordt bepaald door leeftijd, geslacht, slaapgewoonten, het soort matras en het gebruikte bedtextiel.
Het verminderd de kans op stofwisselingsziekten
Door te slapen in een koude kamer kan de kans op diabetes verlagen. Daarnaast verbrand je meer calorieën in een koude ruimte en blijf je fitter.
Als de slaapkamer te warm of te koud is kan dat de nachtrust verstoren: we slapen moeilijker in, slapen onrustiger en worden sneller wakker. De ideale slaapkamer temperatuur voor de slaapkamer ligt rond de 16 en 21 ° C, maar dat kan van persoon tot persoon verschillen.
Bij een te koude slaapkamer kan je moeilijker inslapen. Dit komt doordat je, als je het koud hebt, lastiger kunt ontspannen. Zorg dus voor de ideale temperatuur voor zowel je slaapkamer als onder je dekbed of laken.
Een koele slaapkamer is belangrijk voor een goede nachtrust. Je lichaam moet namelijk afkoelen. Dat niet alleen: je slaapt langer en sneller in en je slaapt beter door in een koude kamer. Er is echter een ideale slaapkamertemperatuur: tussen de 15 en 19 graden.
Wanneer is het echt te warm of koud om goed te kunnen slapen? De ideale slaaptemperatuur bij volwassenen ligt dus tussen de 15 en 19 graden.
Minder koolstofdioxide
Slapen met het raam open is óók in de winter aan te raden. Maar let op: zet je raam niet verder open dan op een kiertje, want anders bestaat de kans dat je het te koud krijgt.
Het kost je niets extra's, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Houd de deuren in huis dicht en zet de verwarming als je thuis bent op maximaal 19 graden. 's Nachts kan de thermostaat op 15 graden.
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.
Een koude neus heb je niet enkel als de temperaturen dalen, maar soms ook als je in een warme omgeving zit. Volgens wetenschappers van de University of Nottingham is het geen ongewoon fenomeen. Meer zelfs, het is een normale reactie van het lichaam op stress.
Warm van tevoren alvast uw bed op met een elektrische deken of warme kruik. Het is niet fijn om in een koud bed te stappen dat nog moet worden opgewarmd door uw lichaamstemperatuur. Met een elektrische deken of kruik stapt u 's avonds in een lekker warm bed en koelt uw lichaam niet af.
In een warmere kamer duurt het langer voor je lichaamstemperatuur daalt en kun je moeite hebben met inslapen, onrustiger slapen of sneller wakker worden. De ideale slaapkamertemperatuur ligt rond de 16 en 18 ° C, maar dat kan van persoon tot persoon verschillen.
Temperatuur babykamer: niet te warm of te koud
De ideale temperatuur in de babykamer is dus niet te koud en zeker ook niet te warm. Een babykamer van 14 graden is écht te koud en een babykamer van 25 graden te warm. Probeer deze onder- en bovengrenzen voor de babykamer daarom zoveel mogelijk te voorkomen.
Zorg voor de juiste temperatuur op de babykamer
De ideale temperatuur van de babykamer ligt de eerste weken rond de 20 graden. Is je baby al een paar weken oud, dan is een temperatuur tussen de 16 en 19 graden ideaal. Afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd kan het in de winter kouder worden op de babykamer.
De rijksoverheid adviseert een nachttemperatuur van 15 graden. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal scheelt dat – met de huidige gasprijzen – gemiddeld 370 euro per jaar aan stookkosten.
De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
Impact op gezondheid
Een aangename huistemperatuur ligt volgens experts tussen de 18 en 21 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe groter de gezondheidsrisico's.
De aangeraden nachttemperatuur is 15 °C. Maar heb je vloer- of wandverwarming, dan kan 17 of 18 °C beter zijn. Zet de verwarming eerder op 15°C, een uur voordat je vertrekt of gaat slapen. Doe dit bijvoorbeeld via het klokprogramma.
Koude voeten in bed kunnen meerdere oorzaken hebben. Eén van de belangrijkste oorzaken is een verslechterde bloedcirculatie. Een verslechterde bloedcirculatie kan het gevolg zijn van roken, diabetes, medicijngebruik, te strakke kleding of een zittende levensstijl.
Bij kou vernauwen de bloedvaten en trekken ze zo klein mogelijk samen om de lichaamstemperatuur op peil te houden. “Wanneer je dan de warmte ingaat, zetten je bloedvaten zich weer wijd open, wat bij gezonde mensen voor een stevige boost zorgt van de bloedcirculatie en het hele cardiovasculaire systeem.”
"Snuiten geeft veel eerder problemen. Ben je verkouden en snuit je je neus, dan kunnen de bacteriën en virussen in je bijholtes terechtkomen. Dat kan eventueel leiden tot een bijholteontsteking, in dat geval heb ik naast je verkoudheidsklachten ook drukkende pijn in je gezicht.