Kunststof (of plastic) emmers zijn gemaakt van Polyetheen (PE) of Polypropeen (PP). Dat zijn verschillende soorten kunststoffen met verschillende eigenschappen. PP is een hardere kunststof en PE is taaier.
PP (polypropeen of polypropyleen) kom je bijna overal tegen. Het kan namelijk op veel verschillende manieren gebruikt worden in producten en het is een goedkoop materiaal.
Polyethyleen is een thermoplast en is sterk, slijtvast en relatief goedkoop. Het is gemakkelijk te bewerken, bestendig tegen hoge temperaturen, slagvast en splintert niet. Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen kan PE ook belast worden tot een temperatuur van tussen de 70 en de 90 graden Celsius.
Polypropeen lijkt op polyetheen en is ook net zo goedkoop, maar het is veel sterker. In het dagelijks leven komen we het tegen in de vorm van plastic flessen (bijvoorbeeld jerrycans, maar niet Nederlandse statiegeldflessen), tapijten, plastic meubelen, kleine open zeilbootjes en in veel auto-onderdelen.
Polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) in het kort
Polyethyleen is wereldwijd de meest gebruikte kunststof, goed voor ongeveer een derde van alle geproduceerde kunststoffen en de helft van alle kunststof verpakkingen.
PP (polypropeen of polypropyleen) is een hard maar wel flexibel plastic dat wordt gebruikt in plastic meubelen, auto-onderdelen en jerrycans. Ook babyflessen en broodtrommels worden vaak van dit materiaal gemaakt.
Code 5: PP (veilig)
Of Polypropeen. Dit is een hardere vorm van plastic. Veel bakjes en schaaltjes zijn hiervan gemaakt. Dit is een veilige vorm van plastic die geen schadelijke stoffen lekt.
PE folie, gemaakt van het polymeer polyetheen is een veel gebruikt verpakkingsmateriaal. Het is de meest gebruikte kunststof (plastic).
Polypropyleen lijmen
Zelfs met alleen het gebruik van een sterke secondelijm zal het resultaat te wensen over houden. K+S Magnumbond vielzweck-kleber is een zeer sterke cyaanacrylaatlijm welke in combinatie met de speciale primer (polyolefinen) ingezet kan worden om PP te lijmen.
PP (polypropyleen) en PE (polyethyleen) zijn sterker dan PVC, maar wel iets duurder. Beide zijn eenvoudig te recycleren. DYKA gebruikt bij de productie van PP/PE dan ook systematisch gerecycleerde grondstoffen. PP/PE is bestand tegen een grotere variatie aan chemicaliën dan PVC.
PP is milieuvriendelijker in productie, en zorgt dus voor minder water-en luchtverontreining dan PVC. PP kan hergebruikt en gerecycleerd worden, maar omdat PP nog niet lang gebruikt wordt, wordt er momenteel nog niet veel materiaal hergebruikt. Hierdoor krijgt het een lage recyclage-score.
PP heeft een hoge resistentie tegen een grote verscheidenheid van chemicaliën, waaronder zuren, alcoholen, warm water en de meeste reinigingsmiddelen. Het materiaal is gemiddelde resistent tegen aromatische of gehalogeneerde koolwaterstoffen. De UV-bestendigheid is beperkt.
Polyethyleen én polypropyleen zijn zeer goed onderling met elkaar te lijmen met behulp van de 3M Scotchweld lijm. Ook zijn deze kunststoffen goed te lijmen op materialen als aluminium, staal, glas, hout en hard PVC.
Polypropyleen is daarentegen niet waterdicht, in situaties met veel vloeistoffen is Polyethyleen een betere keuze. Hoewel dit materiaal minder ademt is het wel een waterdicht materiaal.
PP (polypropeen)
Polypropeen, afgekort PP, is een soort folie die zeer helder is. Vanwege deze eigenschap wordt deze folie veel gebruikt als bloemenfolie of transparante cadeau folie. Daarnaast zijn ook veel bonbon zakjes uitgevoerd in deze folie zoals blokbodem zakjes.
HDPE, LDPE en PP in het milieu
Alle genoemde types plastic zijn 100% recyclebaar. Dus zowel HDPE, LDPE, LLDPE en PP. Wel is bijvoorbeeld HDPE beter recyclebaar dan LDPE. HDPE is duurzamer en kan dus vaker worden gerecycled.
Hiermee kunt u alle kunststoffen lijmen, ook harde Polyethyleen, polypropyleen, polytetrafluoroethyleen (PTFE) en thermoplastische elastomeren soorten en uiteraard ook alle andere materialen zoals, gips, beton, keramiek, rubber, metaal etc.
Polyethyleen. Onze kunststofplaten van polyethyleen voldoen alle aan de hoge eisen voor levensmiddelenconformiteit van de EU-norm 10/2011 en worden volgens het BfR als fysiologisch veilig beschouwd, zodat al onze kunststofplaten van polyethyleen zijn goedgekeurd voor de levensmiddelen- en drinkwatersector.
Heel soms staan er op verpakkingen afkortingen van de gebruikte plastics. Staat er PET, HDPE, PVC, LDPE, PP of PLA, dan is het bingo. Die soorten zijn prima te verwerken.
PP is goed geschikt voor de magnetron en is tevens vet- en oliebestendig, waardoor het niet gaat lekken. De PP (CoPo) is een type dat meer geschikt is voor diepvriesdoeleinden en is tot wel -40ᵒC goed hanteerbaar. PP bakken worden veel gebruikt voor het verpakken magnetronmaaltijden.
Polypropyleen of polypropeen kan door recycling opnieuw worden gebruikt als grondstof. Daarom is het belangrijk om het kunststof aan de bron gescheiden in te zamelen. Door het materiaal te scheiden van het restafval bespaart u op uw afvalkosten.
Op vrijwel alle producten van plastic staat het algemene recyclingsymbool: een driehoek in de vorm van drie doorlopende pijlen. Het cijfer in de driehoek geeft aan om welke soort kunststof het gaat. Het gaat om zes soorten veel voorkomend plastic en één verzamel categorie met symbool 7.