De visfilets worden eerst door een beslag gemaakt van water, meel en zout gehaald. Daarna worden de filets gefrituurd. Lekkerbekjes worden ook wel gegeten met remoulade-saus. Vroeger werd voor lekkerbekjes wijting en kabeljauw gebruikt.
Verwarm de oven voor op 180 graden, doe de vis in een ovenschaal en zet deze tien minuten in de oven. De airfryer is ook erg geschikt om gebakken vis mee op te warmen. Verwarm de airfryer voor op 190 graden. Doe de vis 3 tot 4 minuutjes in de airfryer en de vis is heerlijk krokant.
Je kunt lekkerbekjes en kibbelingen op elke markt wel vinden en ze zijn zelfs uit de diepvries te koop om in de oven te bakken. Vroeger werden lekkerbekjes gemaakt van kabeljauw of wijting en kibbeling van kabeljauwwangen. Helaas zijn ze tegenwoordig echter vaker niet dan wel gemaakt van kabeljauw of wijting.
Wat voor vis is een lekkerbekje? Vroeger werd er dus voornamelijk wijting gebruikt. Tegenwoordig worden er allerlei verschillende soorten witvis gebruikt voor het lekkerbekje. Zowel kabeljauw, heek en koolvis, maar ook de zoetwatervis pangasius wordt gepaneerd en verkocht als lekkerbekje.
Er zit 16,2 gram vet in 1 stuk (145 gram) lekkerbek, waarvan 3,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Een lekkerbekje wordt gemaakt van verschillende soorten vis of alleen heek en een speciaaltje wordt alleen gemaakt van kabeljauw. Dat is ook de reden waarom het een speciaaltje wordt genoemd.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
Gebakken vis gezond? Gepaneerde vis, bijvoorbeeld kibbeling, is minder gezond dan vis zonder krokant laagje. Natuurlijk zitten er nog steeds goede voedingsstoffen in de vis, maar door het bakken in vet of boter, wordt er ook veel vet opgenomen. Dit maakt gebakken vis een minder goede keuze.
Een lekkerbekje is natuurlijk het lekkerst als u direct na het bakken gaat eten. Maar als dit niet mogelijk is, kunt u het lekkerbekje ook heel gemakkelijk weer opwarmen. ± 5 minuten in een voorverwarmde oven of eventjes kort voorverwarmen in een droge koekenpan. In de magnetron is niet aan te raden.
Vis opwarmen
Heeft u gebakken vis koud gekocht of is het afgekoeld voordat u thuis bent? Zet het 10 minuutjes in een voorverwarmde oven (circa 180 °C) of warm het even op in de koekenpan. De vis blijft zo heerlijk knapperig en is snel klaar voor gebruik.
Antwoord van Jeroen Meus. Je kunt de vis eerst aankorsten in de pan en nadien op een ovenschaal leggen of je kunt de vis ook meteen schikken op een bakplaat met bakpapier en in de oven bereiden. Eventueel kun je de vis nadien even warm houden in een oven op 50°C maar zo gaat de vis sneller uitdrogen.
De populairste vissoorten in Nederland zijn zalm, tonijn en haring. Bij de viskraam of viswinkel zijn ook kibbeling en lekkerbek erg populair. Het wordt aangeraden om een tot twee keer in de week vis te eten en bij voorkeur wekelijks een vette vis zoals haring of makreel.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Een pond kibbeling is gemiddeld genoeg voor twee volwassenen, gemiddelde eters, en een kind.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
Zalm is een erg gezonde eiwitbron. Het zit bomvol omega 3 en levert belangrijke mineralen. Deze stoffen kunnen onder andere bijdragen aan een gezond hart, het beschermen van je lichaamscellen, een slank lichaam en sterke botten en spieren.
De bloem (meel) vormt een beschermend laagje, hierdoor zullen de vlees/vissappen minder snel naar buiten treden. Tevens ontstaat een knapperig laagje wat ook het vastplakken aan de pan voorkomt. Deze behandeling wordt het meest gedaan bij wit vlees en vis.
Als je de vis met de huid bakt, blijft het vlees van binnen heel zacht en het huidje krokant. Het is allebei lekker, het is maar waar jouw voorkeur naar uitgaat. Een visje met huid is bijvoorbeeld lekker met wat aardappeltjes en groenten, een visje zonder de huid gaat goed samen met een wokgerecht met rijst.
Verhit boter of olie in een pan en bak de vis daarin met de velkant naar beneden. Eventueel kun je de velkant eerst nog door de bloem halen. Bak eerst op een redelijk hoog vuur zodat het vel gebakken wordt, zet het vuur daarna wat lager zodat het visvlees verder kan garen.
Er zitten 304 kilocalorieën in 1 stuk (145 gram) lekkerbek. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'lekkerbek'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.