De loempia is dan nog steeds de gezondste keuze, al is het verschil met de rest wel wat minder groot. Daarnaast bevat deze snack ook relatief weinig (verzadigd) vet en zout. De snack die qua aantal calorieën als slechtste uit de test komt is de kaassoufflé.
Een Big Mac menu van McDonald's met cola en een sundae ijsje toe bevat 1500 calorieën. Het tweede menu met een kroket, patatje en een milkshake (allen gehaald bij de Febo) tikken samen 1400 calorieën aan. Daarmee kunnen we bevestigen dat u meer calorieën binnen krijgt in een restaurant dan bij een fastfood restaurant.
Frikandel: 181 kcal, 13.2 gram vet (4,2 gram verzadigd), 0.6 gram suiker, 1.8 gram zout. Patat zonder (bakje van 150 gram): 395 kcal, 22 gram vet (5.2 gram verzadigd), 0.3 gram suiker, 0.7 gram zout. Patat met (bakje van 150 gram): 560 kcal, 40 gram vet (7.4 gram verzadigd), 1.1 gram suiker, 1 gram zout.
De winnaar: Chips kiezen we als winnaar, omdat chocolade een stuk meer suiker bevat. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op. Ook het verschil in vet, vezels, eiwitten en koolhydraten is klein. Vergeet niet dat chips veel zouter is.
Dol op tussendoortjes
Naast de 3 standaard maaltijden eten we gemiddeld zo'n 4 snacks. Dit is helemaal niet nodig, het Voedingscentrum zegt: 'Uw lichaam heeft in principe geen tussendoortjes nodig'. De 3 standaard maaltijden zijn genoeg om de hele dag te kunnen overbruggen zonder fruit, koek, noten of andere snacks.
Frituren helpt alleen niet om gezonder te eten, vertelt Astrid Postma, expert voeding en gezondheid van het Voedingscentrum. "Met frituren worden altijd meer calorieën toegevoegd. Neem bijvoorbeeld een gewone aardappel. Die bevat ongeveer 80 kilocalorieeën.
Van alle voedingsstoffen is water het belangrijkste
Ruiten-Kreuling vult aan dat je daarnaast ook kunt kiezen voor een hogere eiwitinname. Daar krijg je ook een verzadigd gevoel van. Klaassen: "Dit klopt. Leg de focus op genoeg groente, fruit, volkoren graanproducten, noten, zaden en peulvruchten."
Tortilla chips
De tortilla chips bevatten gemiddeld namelijk zo'n 480 kcal per 100 gram. Hiermee scoort het dus beter dan bijvoorbeeld de Lay's chips en de biologische boerenkoolchips!
Er blijkt best een groot verschil te zitten in het aantal calorieën. Zo bevat een kroket volgens het Voedingscentrum zo'n 127 calorieën en een frikandel 200 calorieën. Ook de andere voedingswaarden van de snacks verschillen van elkaar. Een kroket bevat bijvoorbeeld 5,5 gram vet en een frikandel 14,6 gram vet.
Zowel ontbijtkoek als eierkoek zijn niet erg gezond. Beide producten zitten eigenlijk bomvol suiker en bevatten weinig vezels en andere nuttige voedingsstoffen. Een gezonder alternatief is een eigengemaakte kruidcake of bananenbrood.
Het is lastig om exact te zeggen hoe vaak ongezond eten per week nog verantwoord voor je is. Ga ervan uit dat in de regel 10 tot 20 procent ongezonde voeding nog verantwoord is om te eten. Deze 10 tot 20 procent is dan genomen over de totale voeding die gegeten wordt.
Er zijn tal van vuistregels die vertellen hoe vaak je iets ongezonds kan eten. Je bent vast bekend met de 80/20-regel. Dit houdt in dat je 80% gezonde producten en 20% ongezonde producten kunt eten en zo een goede balans houdt tussen gezond en ongezond.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
Conclusie. Als je alleen naar de hoeveelheid calorieën kijkt, dan zijn de kroket, frikandel en bamischijf de beste keuze. Dit is echter wel zonder een broodje erbij. Een broodje hamburger, broodje hotdog en de bamischijf bevatten de minste vetten.
Joppiesaus, satésaus en fritessaus scoren in de middenmoot, met zo'n 60 kilocalorieën per portie. Curry doet het al een stuk beter, maar ketchup is de echte winnaar: dat bevat acht keer minder calorieën dan mayonaise.