Hoe herken ik een oplichter? De vraagprijs van het product is (onrealistisch) laag. De verkoper biedt tegelijkertijd meerdere populaire producten aan. De verkoper communiceert het liefst buiten Marktplaats om, bijvoorbeeld via WhatsApp of e-mail.
Iemand krijgt een link met het verzoek om bijvoorbeeld 1 cent over te maken. De link leidt zonder dat mensen dat doorhebben naar een phishingsite waar de zogenaamde koper kan meekijken bij het invullen van de inloggegevens van iemands bank. Die kan daarmee inloggen op de bankrekening en die plunderen.
Risico op oplichting: niet honderd procent veilig
Het idee achter Gelijk Oversteken is dat betalingen tijdelijk op een tussenrekening worden geparkeerd. Dat moest de kans op oplichting verkleinen, want pas zodra de koper aangeeft dat het product ontvangen is, krijgt de verkoper het geld gestort.
Gebruik Kopersbescherming van Marktplaats
Om oplichting tegen te gaan heeft Marktplaats de betaalwijze Kopersbescherming bedacht. Hierbij wordt het aankoopbedrag op een tussenrekening geplaatst. De verkoper ontvangt het bedrag pas als u het juiste product in de afgesproken staat heeft ontvangen.
Typ in de zoekbalk iemands naam, bankrekeningnummer, e-mailadres of telefoonnummer.Als de persoon bekend is bij de politie, krijgt u dat te zien. Komt er geen melding, dan is dat uiteraard geen garantie dat iemand wel te vertrouwen is. Maar u voorkomt dat u geld overmaakt naar of afspreekt met een bekende oplichter.
Betrouwbaarheid heeft verbinding met het woord trouw maar ook met vertrouwen. Je bent te vertrouwen en men kan op jou vertrouwen.Je zult respectvol met vertrouwelijke informatie omgaan.Je bent consistent en je zult geen dingen doen die een ander kan schaden.
Het enige betrouwbare bewijs dat de koper heeft betaald, is het aankoopbedrag op uw eigen bankrekening, ofwel de bevestiging in uw mobiele app voor betaalverzoeken, ofwel contant geld dat u zelf heeft nageteld. Een oplichter kan op zijn eigen toestel of computer heel makkelijk een vals betaalbewijs laten zien.
Tikkie-fraude
Het is dus opletten geblazen. De link van een echt betaalverzoek via Tikkie ziet er altijd zo uit: https://tikkie.me/pay/[code]. Bij 'code' staat steeds een andere code. Oplichters spelen graag met de link.
Melding doen
De politie en Slachtofferhulp Nederland denken graag met je mee en kunnen je uitleggen hoe het zit. Hoe doe je een melding? Fraude melden kan bij de Fraudehelpdesk. Via de website of door te bellen naar 088-7867372.
Eerst stuurt je bank een terugstortverzoek naar de dader. Wordt het geld niet binnen 3 weken terugbetaald, dan krijg je de gegevens van de persoon. Die gegevens stuur je door naar de deurwaarder, die je geld terugvordert.
Vertrouwen is het geloof dat je hebt dat anderen jouw positieve verwachtingen van hen zullen waarmaken. Dat de ander wil (de intentie heeft), kan (de capaciteiten heeft) en doet (gedrag vertoont) wat je van hem of haar verwacht.
Met alleen je IBAN nummer en je adres kan iemand nog geen geld van je rekening halen of geld overboeken van jouw naar zijn/haar rekening. Daarvoor heb je nog altijd een toegangscode of verificatiecode nodig of een identiteitsbewijs.
Stuur nooit een foto van je identiteitsbewijs, bankafschrift of bankpas naar een (ver)koper als deze daarom vraagt om zogenaamd te controleren of je wel betrouwbaar bent. Ook niet als de andere partij zelf eerst een kopie stuurt. Daarmee loop je een groot risico slachtoffer te worden van identiteitsfraude.
Met die persoonsgegevens doen zij zich online voor als iemand anders. Ze sluiten dan overeenkomsten of plegen strafbare feiten. Of ze gebruiken deze gegevens om zich voor te doen als officiële instantie, zoals uw bank. Zo maken ze u geld of nog meer gegevens afhandig.
Een bekende truc is dat de zogenaamde koper wil weten of u wel te vertrouwen bent. Hij of zij beweert namelijk een nare ervaring te hebben gehad met online aankopen. Om zeker te weten wie u bent, vraagt de 'koper' u een (paar) cent over te maken. Bij de overschrijving wordt namelijk ook uw volledige naam zichtbaar.
Als je koper kun je ook een betaalverzoek via Marktplaats doen: Ga in het bericht dat je voert met de verkoper naar beneden voor de optie 'Verstuur Betaalverzoek'. Vul de gegevens in en kies voor pakket verzenden als het verstuurd wordt. Ook kun je kiezen of je het verzonden wil hebben met Kopersbescherming.
Service kosten worden standaard betaald door de koper.