End-to-end encryptie maakt het berichtenverkeer veiliger doordat derden, waaronder de maker van de app zelf, de inhoud van het bericht niet kunnen zien. We horen echter vaak dat Signal meer privé en veiliger is dan WhatsApp. Zelfs wij raden regelmatig Signal aan als de meest privé berichtenapp die er is.
Viber lijkt op zich een veilig alternatief voor WhatsApp, maar dit is niet helemaal waar. Deze chatdienst maakt gebruik van 256-bit end-to-end encryptie en ze bewaart geen gegevens op haar servers.
Met Viber kun je bellen, chatten en videoberichten versturen via je smartphone, tablet en computer. De computersoftware is pas te gebruiken nadat je de app op een smartphone of tablet hebt geïnstalleerd. Met Viber kun je gratis bellen met andere gebruikers van deze dienst.
Signal is een platformonafhankelijke versleutelde berichtenservice die is ontwikkeld door de Signal Foundation en Signal Messenger LLC. Het gebruikt het internet om privé- en groepsberichten te versturen. Ook het versturen van spraakberichten, afbeeldingen, video's, en andere bestanden is mogelijk.
Signal is een chat- en bel-app waarmee je versleuteld kunt communiceren met andere gebruikers. De applicatie werkt vergelijkbaar met WhatsApp, maar versleutelt met eind-tot-eind-encryptie al je gesprekken zodat niemand (inclusief de makers) ze af kan luisteren.
Wie bezit Signal? In tegenstelling tot Facebook is Signal in handen van een non-profitorganisatie, de Signal Foundation. Deze stichting is in februari 2018 opgericht door Acton en Signal-CEO Moxie Marlinspike.
iOS | Hou een bericht ingedrukt in een groepsgesprek -> Selecteer Meer -> Privé antwoorden. Android | Hou een bericht ingedrukt -> selecteer de drie stipjes in de rechter bovenhoek -> Privé antwoorden.
Telegram is op het gebied van privacy wel degelijk veiliger dan WhatsApp, maar niet zo veilig als het zichzelf voordoet. Zoals je hierboven kunt lezen worden er nog steeds veel gegevens verzameld en heeft het platform een aantal keer per jaar te maken met cyberattacks.
WhatsApp heeft, net als elke andere app, kwetsbaarheden. Kwaadwillenden kunnen zo'n lek misbruiken om een doelwit te hacken. In dit geval zou de telefoon van Bezos zijn gehackt via een malafide videobestand dat via WhatsApp is gestuurd.
Signal staat bekend als een veilige chat-app. Alle berichten zijn versleuteld en de dienst is opensource. Dit stelt experts in de gelegenheid om de versleuteling te testen. Signal toont geen advertenties en heeft geen winstoogmerk.
Signal is een chat- en bel-app waarmee je versleuteld kunt communiceren met andere gebruikers. De applicatie werkt vergelijkbaar met WhatsApp, maar versleutelt met eind-tot-eind-encryptie al je gesprekken zodat niemand (inclusief de makers) ze af kan luisteren.
Uit recent onderzoek naar apps voor beveiligde berichtenuitwisseling blijkt overtuigend: Signal heeft standaard betere privacy- en beveiligingsfuncties dan Telegram.
Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet. Er is geen wettelijke aftapbaarheidsverplichting voor de apps, bovendien is er praktisch gezien niet eens een ingang.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
Opsporingsdiensten kunnen de versleuteling van de verstuurde berichten niet kraken en niet meelezen met de inhoud. Er zijn wel andere manieren om meer te weten te komen over de afzenders. De politie kan bijvoorbeeld een informatieverzoek doen bij WhatsApp, of de chatgeschiedenis uit de cloud opvragen bij Apple.
Met Signal kunt u het meeste doen van wat u van een berichten-app zou verwachten, en nog veel meer. Je kunt de app gebruiken om gratis sms-berichten, spraakberichten, foto's, video's, GIF's, contacten, locatie en bestanden te verzenden, net zoals je kunt met rivaliserende apps zoals WhatsApp.
Signal is niet gehackt. We denken dat deze geruchten onderdeel van een gecoördineerde desinformatiecampagne zijn, bedoeld om mensen minder veilige alternatieven te laten gebruiken", aldus Signal.
Signal versleutelt gegevens waardoor het geen berichten kan lezen en oproepen kan beluisteren. De app houdt geen gegevens bij op de eigen servers, enkel op het telefoontoestel van haar gebruikers. Zo beslis jij zelf met wie je welke data deelt.
Iets minder dan twee procent van alle Nederlandse WhatsApp-gebruikers, zo'n 200.000 gebruikers, stoppen of zijn gestopt met WhatsApp vanwege de gewijzigde voorwaarden. Dat aantal is bij lange na niet groot genoeg om een marktbeweging naar Telegram of Signal in gang te krijgen, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper.
Het hangt af van hoe je belt hoeveel data bellen via WhatsApp kost: WhatsApp bellen met alleen geluid kost ongeveer 740 kb per minuut. WhatsApp videobellen kost tussen de 5 en 15 MB per minuut. Dit verschilt per netwerk en beeldkwaliteit.
Als je zeker weet dat je telefoon is verbonden met het internet, zijn er mogelijk een aantal andere redenen waarom WhatsApp-berichten niet worden verzonden of ontvangen: Je telefoon moet opnieuw opgestart of uit- en aangezet worden. De contactpersoon naar wie je een bericht wilt sturen heeft je nummer geblokkeerd.