Wat kan je doen aan je grasmat om de sprieten weer rechtop te krijgen? Door het kunstgras te borstelen met een harde bezem veeg je de sprieten weer omhoog. Dit kan met een normale harde straatbezem. Het is het beste om tegen de sprieten in de borstelen.
Om deze weer omhoog te krijgen, borstelt u na verloop van tijd het kunstgras op en strooit het in met speciaal instrooizand. Dit kunt u doen met een bezem. Hoe vaak u het kunstgras moet borstelen en instrooien is afhankelijk van het gebruik, maar ook van het type kunstgras.
Om dit proces makkelijker te maken geven wij het advies om het kunstgras vanaf +/- 25 mm in te strooien met silica zand. Belangrijk: om de kunstgrasvezels te ondersteunen of de kunstgrasmat te verzwaren voor extra stabiliteit, gebruiken wij silica zand. Silicazand is fijnkorrelig, natuurlijk en uiterst zuiver zand.
Het mooie van kunstgrasmatten die je op het terras neerlegt, is het feit dat je er gerust een stoel, tafels en andere spullen op kunt zetten. Je hoeft niet bang te dat zijn de kunstgrasmat beschadigd raakt. De grasmat is namelijk goed bestand tegen gewicht en bewegende objecten als schuivende stoelen.
Vaak krijgen wij de vraag: Kun je kunstgras op maat knippen? Dit is echter niet mogelijk. Kunstgras is flexibel en kan dus in elke vorm tuin geplaatst worden. Let bij het plaatsen goed op dat het evenredig vastgemaakt wordt.
Kunstgras instrooien met zand is niet noodzakelijk. Door de allernieuwste technieken waarmee het kunstgras gemaakt wordt zijn de vezels van het kunstgras al erg stevig. De levensduur van kunstgras wordt al steeds langer. Daarnaast zijn er ontzettend veel manieren om het kunstgras goed te bevestigen aan de ondergrond.
Het is niet aan te raden om kunstgras schoon te maken met azijn. Azijn zal het kunstgras niet beschadigen. Echter wordt het gebruik van azijn in de tuin sterk afgeraden door de overheid. Azijn is erg schadelijk voor het milieu, met name voor waterorganismes en bestuivende insecten.
Hoe lang gaat kunstgras mee? Mits kunstgras goed onderhouden wordt kan het gemakkelijk tot wel 10 jaar mee gaan.
#1 Als je kunstgras stoffig of vies is geworden
Zeker als het een tijdje niet geregend heeft, kan je merken dat je kunstgras wat stoffig of vies wordt. In dat geval is het kunstgras sproeien de makkelijkste en snelste manier om de boel weer lekker schoon en fris te krijgen.
Het kunstgras kan bij harde wind opwaaien, maar met deze pinnen blijft je kunstgrasgazon goed liggen. Deze pinnen steek je in iedere hoek en om de 2 meter van de uiteinden van de aangelegde grasmat. Gebruik een rubberen hamer om de pinnen stevig in de grond vast te slaan.
Bij kunstgras aanleggen kunnen er altijd wat vouwen ontstaan. Een standaard tapijt-kicker helpt je om de grotere vouwen te verwijderen. Bevestig gewoon één kant van de grasmat aan het hout en trap dan in de tegenovergestelde richting van de plooi om het plat te maken.
Om ervoor te zorgen dat het kunstgras goed op zijn plek blijft liggen, gebruik je schoon voegzand voor het inzanden van het kunstgras. Gebruik 5 kg schoon voegzand per m2. Borstel het zand met een harde bezem tegen de haarrichting in. Hierdoor blijft het gras beter rechtop staan voor het mooiste eindresultaat.
Nee, onkruid groeit in principe niet in of op het kunstgras. Onder het kunstgras wordt drukverdelend doek/stabilisatiedoek (geotextiel) aangebracht voor de stabiliteit, dit zorgt er ook voor dat er geen onkruid van onder uit kan ontkiemen. De mogelijkheid bestaat dat zaden die in het gras waaien ontkiemen.
Het regelmatig schoonhouden van uw kunstgras is eigenlijk het belangrijkste onderhoud. Vooral in het najaar kunnen bladeren, zaadjes op uw kunstgras terecht komen. Wij raden u aan om deze te verwijderen voordat de zaadjes kunnen ontkiemen in uw grasmat.
Het feit dat kunstgras waterdoorlatend is, komt door de rug van het kunstgras. De rug van het kunstgras is namelijk voorzien van een grote hoeveelheid piepkleine gaatjes. Deze gaatjes zijn precies groot genoeg om er water doorheen te laten stromen, wat ervoor zorgt dat het kunstgras waterdoorlatend is.
Voor de ondergrond voor kunstgras raden wij normaal een zandbed van 4 tot 5 cm straatzand, rijnzand brekerzand aan. Wanneer de ondergrond slecht water kan afvoeren dan is het raadzaam om 10-15cm zand aan te brengen of om gebruik te maken van drainagematten. Een ondergrond van gebroken puin of lavazand is ook mogelijk.
Mos op kunstgras verwijderen
Allereerst kun je proberen het mos te verwijderen met strooizout. Door dit zout te strooien op te plekken waar het mos zich bevindt, borstel je dit na een kwartiertje wachten eenvoudig weg met de kunstgras bezem.
De temperatuur van kunstgras kan in de volle zon oplopen tot ruim 40 graden. En dat voelt wel heet aan maar u verbrandt uw voeten niet. Even besproeien met koud water doet wonderen.
Verwijder eenvoudig met een bladblazer viezigheid en tuinresten uit het kunstgras. Spoel kleine afvalresten zoals zand af en toe weg met een tuinslang. Een mengsel van water en azijn, half om half, is zeer geschikt om bacteriën te verwijderen en tegen te gaan.
Hou de stelregel aan: ca. 5-8 kg m2.. [een beetje afhankelijk van het type kunstgras.] Let op!
Doet uw hond of kat zijn behoefte onverhoopt op het kunstgras in de tuin? Voor het kunstgras is dit geen enkel probleem. Het gras zal van de urine niet verkleuren en er zullen ook geen nare geuren achterblijven. Het is aan te raden om het tapijt wel schoon te maken met een emmer water of eventueel wat sop.
Een harde bezem is het ideale voorwerp om jouw kunstgras meer volume te geven. Door tegen de vezelrichting in te borstelen zorg je ervoor dat de vezels weer rechtop komen te staan. Ook zal het gras hierna weer zachter aanvoelen.
Om het gras op te borstelen, raden wij u aan om een stijve bezem met een synthetische borstel te gebruiken. Gebruik onder geen enkele omstandigheden een bezem met een metalen borstel of een draad borstel. Dit kan namelijk de vezel van het kunstgras beschadigen.