Verminder stress door te doen waar je je goed bij voelt gezond leven: werk, studeer of sport niet te hard, maar zoek een evenwicht tussen inspanning en ontspanning, blijf gezond eten, regelmatig bewegen en voldoende slapen en gebruik niet teveel alcohol en drugs.
Als je wilt ontspannen en geen prestatiedruk wilt voelen, is yoga, lezen of wandelen misschien een betere hobby dan een competitieve sport. Als je iets wilt betekenen voor een ander, kun je kijken of je ergens vrijwilligerswerk kunt doen.
De grootste stressbronnen onder jonge werkenden zijn: prestatiedruk, sociale druk en onzekerheden in het leven. Zo blijkt uit het TNO-onderzoek. Jongeren willen voldoen aan de verwachtingen van anderen, vinden het bijvoorbeeld lastig om nee te zeggen of hebben het idee dat ze altijd bereikbaar moeten zijn.
Stress loslaten
Er zijn verschillende manieren om het zenuwstelsel te kalmeren, bijvoorbeeld met ademhalingsoefeningen, de natuur in gaan, sporten, yoga, mindfulness en meditatie. Ook preventief prikkels uit de omgeving verminderen kan helpen.
Een bekende manier om je gedachtes los te laten is het opschrijven van je slechte gevoel. Doe dit op papier, zodat je je gedachtes letterlijk een pak rammel kunt geven. Wanneer je uitgeschreven bent, kun je het papiertje lekker opfrommelen of verscheuren voor het de prullenbak ingaat.
Jongeren tussen de 12 en 25 jaar ervaren het vaakst stress van hun drukke leven en van hun school of studie8).
Burn-out, het Engelse woord voor “opgebrand”, is het eindstadium van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Hierdoor krijg je last van zowel lichamelijke als geestelijke uitputting. Je energiereserves raken op als je in je dagelijks leven continue druk ervaart en er niet genoeg tijd is voor rust.
Ademhalingsoefeningen en oefenen met ontspanningstechnieken zijn een goede manier om stress bij je kind te verminderen. Daarnaast helpt het om met je kind te praten als hij gestrest is. Laat je kind vooral ook bewegen als hij stress heeft en leer hem hoe hij negatieve gedachten omzet in positieve.
Ga rustig zitten of liggen, met je ogen dicht. Leg het puntje van je tong ontspannen tegen je gehemelte, tegen de achterkant van je voortanden. Adem nu rustig in vier tellen in, door je neus. Houd je adem vervolgens zeven seconden vast, en adem dan in acht seconden rustig uit.
De meeste jongeren voelen zich wel eens onzeker over hun uiterlijk: puistjes, haar, kleding.Of over hun lichaam dat verandert. Meisjes krijgen borsten, jongens krijgen de baard in de keel. Dat zijn zaken waar je zelf niets aan kunt veranderen.
Met spelletjes, knutselen, musiceren of toneelspelen zijn jongeren ongeveer een 0,5 uur per dag bezig. Dit is net zoveel tijd als ze aan 'nietsdoen en luieren', 'bezoek aan restaurant, café, disco' en 'sportbeoefening' besteden.
Uit onderzoek van TNO (2015) blijkt dat vooral jonge werknemers van 30 tot en met 34 jaar hebben te maken met burn-outklachten en verzuim door psychosociale arbeidsbelasting. De belangrijkste oorzaken zijn emotioneel zwaar werk, hoge taakeisen en ongewenste omgangsvormen zoals pesten.
Ongeveer de helft van de studenten heeft last van burn-outklachten. Maar ook onder scholieren is een burn-out geen onbekend probleem. Het Nederlands Jeugdinstituut zegt dat zo'n vier tot acht procent van de kinderen (tussen nul en twaalf jaar) last heeft van een stemmingsstoornis.
Als je een burn-out hebt, voel je je lichamelijk en mentaal heel moe. Je voelt je letterlijk 'opgebrand'. Je raakt je grip op de situatie kwijt. En je krijgt klachten die veel invloed hebben op je dagelijks leven.
Overspanning geeft klachten zoals moeheid, slaapproblemen, prikkelbaarheid, piekeren, concentratie- en geheugenproblemen. U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen.
onderzoek blijkt dat onzekerheid zorgt voor prestatiedruk. Deze onzekerheid komt voort uit verwachtingen vanuit jezelf, anderen en de maatschappij. Studenten geven aan dat ze veel onzekerheid ervaren en vaak niet goed weten hoe ze met die onzekerheid om moeten gaan. Ze ervaren verschillende vormen van onzekerheid.
Bekende oorzaken zijn een hoge werkdruk en ziekte of overlijden van een naaste. Stress kan zich uiten in lichamelijke en psychische klachten. Het is merkbaar in gevoelens, gedrag en/of gedachten. Voldoende beweging en ontspanning zijn belangrijk.
De meest bekende en voorgeschreven kalmeringsmiddelen vallen in de categorie benzodiazepinen, zoals bijvoorbeeld valium (diazepam), alprazolam (xanax), lorazepam en oxazepam. Deze medicatie wordt ook regelmatig gebruikt om angst, paniekaanvallen en slaapproblemen aan te pakken.